Sindicatul Drumarilor – Solicităm reînființarea echipajelor de control a gabaritului! Transporturile grele distrug mai mult decât putem repara cu banii prevăzuți pentru întreținere

0

Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu”, care reunește angajați ai CNAIR, solicită reînființarea echipajelor de control a gabaritului, în subordinea instituției, în contextul în care transporturile auto care depășesc greutatea maximă admisă distrug mai mult decât putem noi repara. Suma prevăzută spre a fi alocată în anul 2021, pentru întreținerea drumurilor naționale, este de 4,5 ori mai mică decât necesarul. 

La sfârșitul anului 2011 au fost desființate echipajele mobile de control și autorizare a transporturilor rutiere, care făceau parte din structura C.N.A.D.N.R. – actualmente C.N.A.I.R –, acestea fiind înlocuite cu controlul efectuat de către Inspectoratul de Stat pentru Control în Transporturi Rutiere. Compania de drumuri a avut în dotare 120 de cântare mobile.

Scopul acestor echipaje mobile de control și autorizare a transporturilor rutiere era protejarea infrastructurii naționale prin eficiența controalelor pentru sancționarea în trafic în special a transporturilor de bunuri divizibile (care depășesc greutatea maxim admisă). 

Aceste transporturi pot degrada considerabil partea carosabilă, iar direct interesat de protejarea drumurilor este CNAIR – având în vedere că pentru reabilitarea și întreținerea acestora sunt alocate o mare parte din veniturile proprii ale companiei.

În prezent, peste 61% din rețeaua de drumuri naționale are durata de viață depășită. Cu toate acestea, în anul 2021, suma prevăzută pentru activitatea de întreținere finanțată din transferuri curente de la bugetul de stat este în valoare de 617.010 mii lei, mult prea mica comparativ cu un necesar de fonduri pentru acest an – în valoare de 2.798.200 mii lei. 

Având în vedere că prevederile bugetare pentru anul 2021 acoperă doar o proporție de circa 22,05% din necesar, putem afirma că transporturile auto, care depășesc greutatea maximă admisă, distrug mai mult decât putem noi repara! 

În majoritatea țărilor din Europa, administrațiile drumurilor au echipaje pentru verificarea transporturilor ce se desfășoară pe drumurile naționale și autostrăzi.

Acum, după 10 ani, constatăm că odată cu desființarea echipajelor mobile de control ale  C.N.A.I.R. (de pe vremea când se numea C.N.A.D.N.R.), pe unele sectoare de drum a dispărut aproape în totalitate controlul prin cântărire a vehiculelor ce depășesc limitele autorizabile de greutate.

Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu” solicită imperativ reînființarea echipajelor de control aflate în subordinea C.N.A.I.R. deoarece suntem direct interesați de protejarea drumurilor naționale.

Solicităm guvernaților să acționeze în rezolvarea acestei probleme! Acum! Pentru a salva ce se mai poate salva!

Distribuie

Lasă un comentariu

Top