Laszlo Tokes îi cere lui Viktor Orban să susţină direct eforturile de autonomie a Ţinutului Secuiesc. Întâlnirea a avut loc la Băile Tușnad

0

Fostul episcop reformat Laszlo Tokes i-a cerut sâmbătă premierului ungar Viktor Orban, la Băile Tușnad, să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc. Tokes spune că va continua să lupte pentru autonomia maghiarilor și că va profita de prezența UDMR la guvernare pentru a promova acest subiect.

„Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru (Viktor Orban) să susţină eforturile de autonomie a Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a declarat Laszlo Tokes în prezentarea pe care a susţinut-o sâmbătă, în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad („Tusvanyos”), citat de Hirado.

Laszlo Tokes a mai spus că incriminarea instituţiei autonomiei este o caracteristică a vieţii politice româneşti încă de la începutul anilor ’90 și l-a citat pe fostul preşedintele Ion Iliescu, dintr-un document desecretizat, care în 1995 i-a spus secretarului de stat adjunct american Richard Holbrooke că aprobarea cererii de autonomie ar „duce la bantustanizarea României”.

Potrivit lui Tokes, această viziune s-a reflectat şi într-o declaraţie de acum doi ani a preşedintelui Klaus Iohannis, când i-a acuzat pe social-democraţi că „vor să asigure o autonomie largă pentru Ţinutul Secuiesc” şi că „vor să dea Transilvania ungurilor”, mai exact, lui Viktor Orban .

În opinia lui Tokes, dorinţa de autonomie a fost motivul pentru care Istvan Beke şi Zoltan Szocs au fost condamnaţi la închisoare din motive politice, şi tot din acest motiv i-a fost retras Ordinul Naţional „Steaua României” pe care îl primise, mai scrie Hirado.

Testul unității maghiarilor: legea minorităţilor

Potrivit fostului episcop reformat, din cauza faptului că la Bucureşti autonomia este incriminată în mod constant, şi viaţa politică maghiară din Transilvania este divizată de subiectul autodeterminării naţionale.

„Nu putem schimba această situaţie contradictorie decât printr-o voinţă publică unitară. Împreună cu aliaţii direcţi – Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi cu Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) – Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) va continua să lupte pentru autonomie în forma în care aceasta a fost descrisă şi în programul UDMR, şi nu va accepta niciun compromis”, a mai declarat politicianul maghiar.

El a mai adăugat că vor profita de avantajul prezenţei UDMR în Guvernul României pentru a da un nou impuls subiectului autonomiei, care necesită aprobarea Parlamentului României.

În opinia lui Laszlo Tokes, primul test al unităţii maghiare care se doreşte în Transilvania va fi elaborarea şi adoptarea legii minorităţilor, prevăzută în programul de guvernare.

Tokes a amintit că la 22 iulie 1456, Iancu de Hunedoara a oprit turcii la porţile Belgradului, iar în amintirea victoriei sale şi astăzi se mai trag clopotele în fiecare zi la prânz, în toată Europa.

„În epoca clopotelor care încep să tacă, cu greu mai putem conta pe solidaritatea celor care sunt puternici în Europa”, a afirmat Laszlo Tokes.

Potrivit acestuia, după câteva secole în care a păzit frontiera, astăzi secuimea are sarcina de a proteja frontierele geografice şi lingvistice ale comunităţii naţionale maghiare, care transcende graniţele de stat.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top