ANATOMIA UNUI DEZASTRU: Mutările făcute de ruși cu activele productive ale Industria Sârmei Câmpia Turzii SA

0

Transferul activelor productive deținute de Industria Sârmei Câmpia Turzii SA către o entitate controlată „de facto” tot de ruși

Se pare că rușii de la Mechel nu au pierdut vremea în 2020 cu toate că a fost anul pandemiei. După 8 ani de la deschiderea insolvenței Industria Sârmei Câmpia Turzii (ISCT) SA, toate activele productive și le-au mutat pe o altă societate controlată tot de ei, dar care nu se află în insolvență și nici sub controlul unui judecător sindic, așa cum este cazul ISCT SA.

În 01 iulie 2020, ONRC Cluj a emis certificatul de înmatriculare pentru Industrial Steel Wires Câmpia Turzii (ISWCT) SRL  a căruia asociat unic – ALPHARD FINANCIAL CORP, își are sediul în paradisul fiscal Insulele Virgine Britanice.

ALPHARD FINANCIAL CORP este nimeni altul decât creditorul majoritar din procedura de reorganizare judiciară a ISCT SA și cel care a preluat, în mod indirect, activele productive ale ISCT SA.  

Ca să înțelegeți mai bine, la data de 25 august 2020, administratorul judiciar al ISCT SA a recepționat o Notificare privind cesiunea de creanță intervenită între creditorul garantat ALPHARD FINANCIAL CORP și ISWCT, prin care ALPHARD FINANCIAL CORP a cesionat către ISWCT o parte din creanța garantată deținută împotriva ISCT SA, mai exact a cesionat 37 milioane lei.

Ulterior, la data de 28 octombrie 2020, adunarea creditorilor ISCT SA a aprobat transferul secției Trăgătoria de Oțel, aferente activității de producție prelucrare sârmă zincată, sârmă neagră, sârmă de fibră și fibră, către creditorul garantat ISWCT pentru plata creanței pe care a preluat-o, așa cum v-am arătat mai sus, de la ALPHARD FINANCIAL CORP.

Este de-a dreptul hilar faptul că în adunarea creditorilor ISCT SA prin care s-a votat favorabil transferul activelor productive, cei care au decis să aibă loc acest transfer au fost creditorii care dețineau 99,998% din creanțele deținute împotriva ISCT SA: ALPHARD FINANCIAL CORP și ISWCT, cea din urmă fiind deținută de același ALPHARD FINANCIAL CORP. Practic creditorii și-au aprobat singuri transferul activelor către ei.

Dedesubturile acestui transfer sunt însă mult mai interesante și ridică totodată multe semne de întrebare. Creditorul ALPHARD FINANCIAL CORP care deține în același timp și ISWCT, se pare că este destul de apropiat de vechea conducere a fostelor subsidiare Mechel (ISCT SA, COS TÂRGOVIȘTE SA, DUCTIL STEEL SA și LAMINORUL SA) din România, Oleg Shvedakov – administrator special al COS TÂRGOVIȘTE SA și Olga Chumakova – administrator special al LAMINORUL SA.

Astfel, îl vedem numit ca administrator al ISWCT pe Eduard Chimac, omul de încredere al lui Oleg Shvedakov și care până în 01 decembrie 2020 a ocupat funcția de director comercial la COS TÂRGOVIȘTE SA.

Eduard Chimac nu este singurul apropiat al managementului rus care a fost mutat pe noua companie ISWCT, aceasta fiind condusă de la înființare de directorul general Konstantin Nikolin, nimeni altul decât fostul director general al DUCTIL STEEL SA, combinat pe care l-a condus cu așa multă pricepere încât a ajuns la limita falimentului. 

Dacă ne uităm mai atent, Câmpia Turzii a devenit noua atracție a managementului rus. Nici nu e de mirare având în vedere că la DUCTIL STEEL SA, LAMINORUL SA sau COS TÂRGOVIȘTE SA nu sunt semne că activitatea productivă va fi reluată realmente. Cel mai probabil în cazul celor 3 vorbim de un faliment sigur.

Oare ce a determinat mutarea lui Konstantin Nikolin la ISWCT SRL?

Alexei Șeromov s-a ocupat de la deschiderea procedurii de insolvență a ISCT SA de întreaga activitate derulată la Câmpia Turzii, fiind practic pe lângă administratorul special al companiei și directorul acesteia. După atâția ani în care a fost la cârma ISCT SA, ne-am fi așteptat ca tot el să fi ocupat și scaunul de director general al ISWCT SRL și nicidecum Konstantin Nikolin.

Ce l-a determinat însă pe Oleg Shvedakov să îl numească pe Konstantin Nikolin în cadrul noii companii? Să fie oare și de această dată o directivă trasată tot de la Moscova

https://opiniatransilvana.ro/industria-sarmei-campia-turzii-sa-sau-cum-sa-faci-privatizare-pe-model-rusesc

Mutarea lui Konstantin Nikolin în Ardeal a fost neașteptată și pentru noii angajații ai ISWCT SRL (transferați din cadrul ISCT SA), întrucât în cadrul grupului MECHEL, Konstantin Nikolin a fost perceptul mereu ca fiind un tiran care încearcă să se impună, stilul sovietic fiind cât se poate de descriptiv la adresa sa. Este foarte probabil ca numirea acestuia la conducerea noii societăți să reprezinte în fapt un mesaj de reasigurare privind controlul combinatului, transmis furnizorilor și clienților din plan intern și extern.

Suntem naivi dacă refuzăm să vedem toate aceste mișculații ale rușilor și cum au făcut ca să mențină sub control singurele active care la ora actuală mai și produc ceva din fostele combinate Mechel din România.

Nimic nu e întâmplător, nici posibila falimentare a celorlalte 3 combinate (COS TÂRGOVIȘTE SA, DUCTIL STEEL SA sau LAMINORUL SA), nici transferul activelor productive către o altă societate pe care chipurile este deținută de o societate din Insulele Virgine Britanice și care nu ar avea nici o legătură cu vechea conducere rusă, deși o parte din vechiul management este actualul management al ISWCT SRL.

Va veni o vreme când ne vom întreba cu toții de ce nu mai avem nimic din industria metalurgică de altă dată și de ce am ajuns să importăm din alte țări, cum ar fi țări ex-sovietice, iar autoritățile noastre au asistat pasive la tot ce se întâmplă, fără să reacționeze în vreun fel.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top