Un nou val de scumpiri lovește România. Care este motivul și unde cresc prețurile?

0

Vești foarte proaste pentru români. Producătorii din industria alimentară anunță că românii vor fi loviți de un nou val de majorări de prețuri. Deși ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susținut că va ține sub control piața și că alimentele de bază nu se vor scumpi, se pare că nu a fost deloc așa, scrie bugetul.ro

Vom avea creșteri de prețuri la carne, ouă și pâine. Creșterea euro în raport cu leul și producția slabă de anul acesta sunt principalele cauze.

Deocamdată, producătorii din domeniu nu avansează procente clare. Veștile proaste vin la scurt timp după ce am fost puși în fața unui paradox: am importat mâncare de cinci miliarde de euro, deși autoritățile s-au lăudat cu o producție internă record în 2017.

Creșterea economică se bazează pe consum. În privința produselor alimentare, românii cumpără, în continuare, mai mult din import. Iar asta se vede în deficitul balanței comerciale. Euro a tot crescut anul trecut, iar în 2018 este estimate la 4,7 lei.

”Exportăm materii prime, implicit subvenție, suntem net exportatori de subvenție, în loc să facem produse cu valoare adăugată în România, să creem locuri de muncă în România. oi avem o producție record de 10.2 milioane de tone, dar cu toate astea, jumătate din totalul pâinii pe care o consumăm vine din comerțul intracomunitar”, a declarat Emil Dumitru, președintele Federația Națională Pro Agro.

În toamna anului trecut, ouăle s-au scumpit într-o singură lună cu 30 de procente, iar untul cu 7. Rata medie a prețurilor de consum a crescut anul trecut cu peste 3,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani. Iar anul acesta vine cu alt val de scumpiri.

”Dacă prețul combustibilului va crește, și, dacă și prețul la energie va crește în continuare, sunt factori cerți care influențează și prețurile alimentelor. Putem vorbi de o creștere de câteva procente, dar cred că mai mult de 4,5%”, a spus Dragoș Frumosu, președinte FNSIA.

De cealaltă parte, ministrul agriculturii a dat asigurări că nu vor fi scumpiri importante la alimente.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top