Jocul murdar al marilor procesatori ar putea genera o criză fără precedent în piața de lemn din România.

1

      Discuții încinse și acuzații grave în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților pe modificările codului silvic . Totul, cu consecințe dramatice pentru  o parte din proprietarii de păduri care din cauza legislației nu reușesc să comercializeze nici măcar lemnul căzut.

    Interesele generale care planează asupra ”tăierilor ilegale”  legate de campaniile de denigrare duse de anumite organizații , o legislație necoerentă  și criza generată de noul COVID 19 au dus efectiv la blocarea pieței lemnului.

În ultimele săptămâni, mai multe modificări ale Codului Silvic au fost adoptate, aproape în unanimitate, de Senatul României. Decizională este, însă, Camera Deputaților, care au urma să se pronunțe asupra lor în perioada următoare. Comisiile pentru Agricultură și Silvicultură, pentru Mediu și Juridică, au transmis mai multe amendamente a căror adoptare ar adânci criza generată și ar permite marilor procesatori preluarea controlului în piață.
Interesele procesatorilor s-au făcut simțite și la modificarea ” amendamentului Schweighofer”. Aici, prin vocea deputatului de Alba Ioan Dîrzu și printr-un artificiu legislativ, se dorea eliminarea articolului anti-monopol din Codul Silvic (art. 60, alin. 5, lit. f), care limitează la 30% volumul dintr-un sortiment de lemn care poate fi achiziţionat şi procesat, anual, de un operator economic. O nouă prevedere menită să aducă volume importante de lemn unui singur operator din piață, dar nu orice volume de lemn, ci cele provenite din produsele accidentale.


Art. 59 “(6) Produsele accidentale se recoltează integral din fondul forestier, iar valorificarea acestora se face prin excepție de la prevederile art.60 alin. (5) lit. f);”
Art. 60 „f) un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă […], cu excepția produselor accidentale I.”


Pretextul sub care se invocă eliminarea articolului anti-monopol este cauzat de căderea prețului lemnului în Europa Centrală și de Vest, lemnul din România ar rămâne fără cumpărători, lucru care ar afecta industria autohtonă. Însă în realitate nu este decât o gândire pe termen lung a intereselor marilor procesatori care au premeditat mișcările.


Întrebat despre această iniţiativă, deputatul Ioan Dîrzu, recunoaște că” a preluat-o din mers și nu o va susține până la capăt”


O poziție fermă în acest sens a avut și Asociația Forestierilor din România care spun că introducerea prevederilor art.59 alin.6, printr-un artificiu legislativ, anulează practic efectele art.60 lit.f.


Forma inițială propusă a art. 60 „f) un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă […], cu excepția produselor accidentale I.” – a primit o opoziție puternică ce a determinat legiuitorul să o retragă. Aceeași idee a revenit însă sub o altă formă: art. 59 “(6) Produsele accidentale se recoltează integral din fondul forestier, iar valorificarea acestora se face prin excepție de la prevederile art.60 alin. (5) lit. f);”.
Inedit, celebra “Metodă Maradona” este aplicată și în legislația silvică, adică nu mai modificăm art. 60 să nu se mai isterizeze lumea – modificăm art. 59 exact în același sens, mai mult plusăm cu noi volume care depășesc pragul impus prin art. 60.
” arată reprezentanții ASFOR.


Situația rămâne tensionată până la finalizarea modificărilor aduse codului silvic, însă situația este alarmantă în acest domeniu iar toate tentativele unei legislații clare sunt sortite eșecului. Specialiștii susțin că problema majoră a silviculturii la ora actuală este finanțarea și se estimează o criză inimaginabilă de forță de muncă în domeniu.

Distribuie

Un comentariu

  1. Da nu mai bine lasam padurile in pace daca tot sunt preturile la pamant? Un stat inteligent se poate sustine din multe alte lucruri nu doar barbierind paduri intregi la intamplare pe 2 lei si ilegal….

Lasă un comentariu

Top