Ioan Dîrzu : PSD va sprijini orice act normativ necesar pentru combaterea coronavirusului

0

Sănătatea și serviciile medicale adecvate sunt unele dintre cele mai importante drepturi pe care Statul trebuie să le asigure tuturor cetățenilor săi. În aceste momente, Partidul Social Democrat cheamă toate forțele politice la responsabilitate, solidaritate și acțiune comună eficientă în prevenirea și combaterea coronavirusului.

În condițiile în care guvernul demis PNL nu mai poate adopta nici ordonanțe simple și nici ordonanțe de urgență, PSD își asumă responsabilitatea de a asigura adoptarea în regim de urgență în Parlament a oricărui proiect de lege necesar pentru prevenirea și combaterea epidemiei.

PSD cere guvernului să elaboreze și să trimită rapid lista actelor normative necesare de care ar fi nevoie. În egală măsură PSD solicită guvernului să iasă din logica conflictuală pe care a cultivat-o până acum și să intre într-o relație de colaborare constructivă cu Parlamentul. Siguranța cetățenilor e mai importantă decât orice miză politică.

Deși riscul izbucnirii unei epidemii de coronavirus în România este din ce în ce mai ridicat, de la o zi la alta, ministerul Sănătății pare debusolat și incapabil să ia măsurile necesare. Nici până acum nu s-au aprobat ordinele pentru stocurile de urgență sau pentru procedurile necesare tratării bolnavilor în stare gravă infectați cu coronavirus.

Solicităm Ministerului Sănătății să ia în regim de urgență toate măsurile necesare care să permită unităților sanitare să acționeze în caz de epidemie.

În altă ordine de idei, este regretabil că Ministerul Sănătății, sub conducerea PNL, nu a alocat finanțarea necesară pentru procedura ECMO necesară pentru pacienții afectați sever de gripa coronavirus. În guvernarea PSD, ministrul Sorina Pintea aprobase ordinul necesar pentru acest program (Ordinul 736/2019), dar după schimbarea guvernării nu s-au mai alocat banii necesari. Procedura ECMO poate salva viața pacienților care ajung în stare severă de insuficiență respiratorie, cum se întâmplă și în cazul pacienților afectați mai grav de coronavirus.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top