Autonomia Financiară SPERIE România ? Interviu cu jurnalistul Sabin Gherman despre ce înseamnă regionalizarea

4

Ideea de “autonomie” a fostelor provincii istorice româneşti în general şi a Transilvaniei în special nu este nouă, ea a subzistat în era comunistă şi a explodat, practic, după momentul 1990. Beneficiind de substratul multietnic şi de dezvoltarea vizibil mai accentuată a Transilvaniei, ideile de autonomie (fiscală, teritorială, economică) au prins rădăcini în unele medii.
Printre primii care au avut curajul să clameze public diferenţele dintre spaţiul intra şi cel extracarpatic a fost jurnalistul clujean Sabin Gherman. “M-am săturat de România”, textul devenit aproape manifest, i-a atras critici şi chiar sancţiuni, dar şi aprobare şi simpatii. Cum vede Sabin Gherman situaţia acum, la momentul “haiduciei” UDMR?
C. R   În primul rând credeţi că este momentul oportun pentru o astfel de campanie, nu vorbim despre o campanie electorală și este mai mult un prin semnal legat de acest fenomen despre care se vorbeşte în ultimele zile ?

     sabin-gherman  S.G  – Să îți doreşti ca din taxele tale să se facă ceva la tine acasă e mereu oportun. Asta se numeşte descentralizare şi în România a devenit obligatorie – gândiţi-vă că pentru un utilaj la o pârtie din judeţul Cluj se aşteaptă de la Bucureşti o aprobare de un an şi jumătate (dacă nu dau numele investitorului e pentru că nu vreau să fie luat la ochi de birocraţii de prin ministere). Problema e alta: cum reuşeşte UDMR să îşi amintească aceste principii doar în campania electorală? Aici e deja un prim deficit al seriozităţii. Dacă te votez ca parlamentar, mă aştept să te baţi pentru principii şi soluţii întreg mandatul, nu doar când mai vrei o tură-n Parlament

. Cum comentați această campanile?

    sabin-gherman S.G   Aceste campanii privind descentralizarea trebuie să fie legate, dacă vrem să aibă într-adevăr un efect pentru omul simplu, şi de altele. M-aş bucura să văd un partid sau un grup de parlamentari care se bat, uite un exemplu, pentru legea moților, 33/1996. Se fac 20 de ani de când moții n-au voie nici măcar se se uite la pădurile lor, stau în procese şi mor intre termene de judecată, în timp ce firme agreate de guverne le taie pădurile. Asta se întâmplă la modul concret, să vă uitaţi când mergeţi cu avionul: sunt margini de păduri şi în mijloc e tăiat tot; zici că e o chelie înconjurată de păr. Şi ştiţi când am remarcat asta? Veneam cu fiul meu, are 12 ani, şi îmi arătă pe geam: Tata, tu ai văzut că nu mai avem păduri? Și a început o discuţie de care mi-a fost pur şi simplu ruşine. Nu ne dăm seama că generaţia copiilor noştri are aşteptări de la noi, habar nu avem cu câtă seriozitate ne întreabă de ce la noi e aşa şi în alte ţări e altfel, mai organizat şi mai bine de locuit.

Cum vedeți această regionalizare ?

 sabin-gherman   S.G  –  Regionalizarea e simplă: lasa majoritatea banilor celor ce muncesc pentru acei bani. Însă regionalizarea trebuie pusă în corelaţie cu câteva legi importante: în primul rând, pentru corupţie nu mai trebuie date pedepse cu suspendare – dacă nu se face asta, ne vom trezi cu baroni regionali. În al doilea rând, gestiunea frauduloasă a banului public trebuie pedepsită drastic, cu ani de puşcărie – să vedem dacă mai îndrăzneşte vreun primar să facă fântâni arteziene în timp ce dispensarul comunal e în paragina. Apoi, şi asta e esenţa descentralizării: plăteşti impozit acolo unde produci. Acum, spre exemplu, o mare companie de lactate cu sediul în Bucureşti produce la Sovata şi la Sighişoara, dar impozitele merg la Bucureşti. La fel, tot acum, orice firmă din ţara asta care are o cifră de afaceri mai mare de cincizeci de milioane de euro, că-i de la Alba, Vaslui, Cluj sau Sighet, e transferată fiscal la Direcţia Marilor Contribuabili la Bucureşti, apoi vine Bucureştiul şi se laudă că produce 25% din PIB. Nu e normal, aşa nu vom dezvolta niciodată ţara asta în mod unitar.

De ce presa centrală se uneşte pentru a aduce la nivel de mediocritate acest subiect ?

  sabin-gherman   S.G –  Presa centrală e mai mult preocupată de teleshopping decât de o analiză atentă a priorităţilor acestei ţări. Faptul că din 2011 în Teleorman nu există nicio librărie, una măcar, ar fi trebuit să fie un subiect de analiza. Faptul că tot în Teleorman, polul sărăciei din România, exista cel mai bogat şi mai influent baron, iarăşi trebuia să suscite analize. Presa centrala ne vorbeşte în schimb despre ciupercii chinezeşti şi tigăi minune. Să ştiţi că şi Maniu şi-a pus aceeaşi întrebare ca şi dumneavoastră…
Ce are Bucureștiul de pierdut?
Bucureştiul nu are nimic de pierdut dacă se face descentralizarea. Câţiva şmecheraşi de acolo însă, da. Să ne gândim ca la o primărie de sector s-au cumpărat crizanteme cu 310 lei firul, asta arată Raportul Curţii de Conturi. 70 de euro pentru un fir de crizantema e un preţ pe care nicăieri în lume nu îl găseşti. Gândiţi-vă la bordurile care se pun constant peste alte borduri, gândiţi-vă la importurile de legume şi fructe din Turcia, în timp ce ţăranii din Gorj au fost luaţi cu asalt de bigazile anti-drog… O fi pătrunjelul românesc un drog şi noi nu am aflat… Dacă vrea să fie onest cu România, Bucureştiul trebuie să renunţe la redistribuirea discreţionara a identităţii locale şi regionale. Nu sunt mai puţin român dacă spun că sunt ardelean, nu sunt împotriva vreunui moldovean sau altean dacă spun că țin partea Transilvaniei și că mă bucur de cultură, tradiţiile sau atitudinea faţă de muncă de aici. Dar Bucureştiul nu a înţeles niciodată asta, mă refer ca sistem, nu la oamenii simpli: amintiţi-vă că Brătianu şi Iorga trăgeau sforile să dărâme cetatea din Alba Iulia, doar pentru că nu cadra trecutul aceşti cetăţi cu concepţia lor despre românism…

Ce credeți că se va întâmpla legat de acest subiect ?
 sabin-gherman  S.G  Ce se va întâmpla? Spun doar atât: într-o zi n-o să mai avem nevoie de stampila de la Bucureşti că ne putem iubi Transilvania aşa cum o ştim noi: mândră în diversitatea ei, tihnită și îngrijită, așa cum merită orice loc căruia îi spui” acasă”. 

 

Radu Ciobotea

Distribuie

4 comentarii

  1. Aveti o ditamai sigla publicitara a lui Holzindustrie Schweighofer pe pagina si scrieti articole ca lupul moralist. Cum o sa ne descurcam noi mai bine fara bucuresteni. Nu stiu daca este siteul autorului articolului dar daca este, atunci … imi vine sa vomit. Ar trebui sa va faceti politician domnule.

  2. nutu constantin în

    Ciolos e ardelean? Dancu e ardelean? PUteti face putin lobby pe langa Domniile lor?Cine va opreste?Sa va ajut? Consultatia nu e moca!

  3. Omul ghermanos….pai daca vreodata o sa ajunga sluga in zona lui (autonoma) insa dominata de alta administratie, atunci as vrea sa-l vad pe gherman si pe copii lui cum vor privi in ochi oamenii din jur. Sa fi tradator ghermanos… ne gasim cu greu calea uniti daramite sparti in bucati…

Lasă un comentariu

Top