STORȘI DE AUR : 150 de kilograme de AUR, CADOUL conducerii corporatiste din CUPRUMIN pentru chinezii de la Merlion Resources Holding

0

Într-o zonă a României bătută de soartă, abandonată de oamenii politici, ironizată de guvernanți dar urmărită de interese externe, compania minieră Cuprumin, se încăpățânează să îngenuncheze în fața prădătorilor. Și jaful continuă!
Cu ajutorul presei cu” luare de mână”, a indiferenței Consiliului de Administrație și a ”șpăgilor” amplasate în diferite birouri din Ministerul Economiei, conducerea corporatistă a Cuprumin Abrud a pricopsit statul român cu un contract de vânzare a concentratului de Cupru fără a avea o garanție financiară, aspect prevăzut de caietul de sarcini al licitației.
Adică România riscă, din cauza acestui contract, să piardă la orice oră câteva milioane de dolari din neglijența unei comisii de licitații care nu a respectat mai multe proceduri legate de vânzarea concentratului de cupru de la Abrud.

Primul TUN a fost dat:

După ce a premeditat semnarea contractului de vânzare al concentratului de cupru de unde a reieșit clar favorizarea companiei din Hong Kong, Merlion Resources Holding Limited, directorul general s-a retras din conducerea companiei de la Abrud exact în momentul în care trebuiau făcute egalizările privind plata și cantitatea de concentrat plecată în China. O luăm inițial ca și o coincidență.

Doar că înainte de plecare, Nicolae Turdean, a făcut mici aranjamente cam bătătoare la ochi. În punctele fierbinți ale societății și-a pus oamenii de casă tocmai pentru a avea un control asupra” afacerii”. Astfel că un preparator din producție a fost adus șef la CTC laborator. Un alt personaj urmează să fie numit la conducerea uzinei de preparare, coincidența fiind că soția acestuia lucrează la un laborator de specialitate unde compania face analizele legate de concentrația de aur și argint din minereul de cupru.
Importanța acestor puncte de lucru din laboratoarele de analize este majoră deoarece rezultatul dat de aceștia stabilește prețul plătit de cumpărător pe tona de concentrat.


Așadar minunea unui preț record per tonă, scos de conducerea Cuprumin nu a durat decât 3 luni de zile, adică până la prima egalizare unde rezultatele analizelor indică o concentrație de 3,1 grame de aur per tonă în condițiile în care la semnarea contractului era prevăzută un minim de 3 grame/tonă. Pe românește un alt favor pentru compania din China.

Ca o paralelă, de-a lungul anilor concentrația medie de aur era de 5 grame per tonă. Brusc după semnarea contractului binecuvântat de toată România lipsesc aproape două grame de aur la tona de concentrat. În cei doi ani de contract se vor scurge de la Abrud aproximativ 150 kg de aur. Cotat le prețul bursei de ieri, puțin peste 6 milioane de dolari, doar din aur, bani care cu siguranță vor lua alte drumuri.
Am fi continuat seria de calcule, însă suntem convinși că nu interesează pe nimeni.
Ministrului Economiei nu îi pasă, iar membrii Consiliului de Administrație nu vor să audă aceste aspecte, miza este prea mare.
Turdean a părăsit Cuprumin lăsând business-ul pe mâna unui vechi tovarăș, Gheorghe Chindriș care de altfel a făcut toate aranjamentele licitației pentru vânzarea concentratului. Despre relațiile dintre noul director general și întâlnirile acestuia  cu reprezentanții Merlion la Londra vom revenii în articolele viitoare

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top