Restricții în contextul pandemiei de coronavirus în România: De luni, masca de protecție devine obligatorie. și în spațiile închise, și în cele deschise, certificat verde pentru majoritatea activităților și restricții de circulație pentru cei nevaccinați

0

Miercuri, președintele Klaus Iohannis, a convocat o ședință de urgență, pe tema pandemiei de COVID -19 de la nivelul României, la care au participat remierul interimar Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Marţi, România a înregistrat cel mai dur bilanţ de la debutul pandemiei: 18.863 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, 574 de decese şi 1.805 pacienţi cu COVID-19 la ATI.

Ca miercuri, România să atingă un record negativ al pandemiei de COVID -19, fiind raportate 17.158 de noi cazuri de COVID-19 și 423 de decese, dintre care 9 anterioare, iar la terapie intensivă sunt internați aproape 1.800 de pacienți.

La finalul ședinței, în cadrul unei conferințe de presă, Klaus Iohannis, a anunțat noile restricții care se impun, pentru a fi limitată și mai mult infectarea cu coronavirus.

Astfel, de luni toți elevii vor intra in vacanță, timp de două săptămâni, masca de protecție devine obligatorie, atât în spații închise, cât și în cele deschise.

Certificatul verde, va fi obligatoriu la toate activitățile, care se vor desfășura în timpul zilei.

Circulația pe timpul nopții va fi restricționată, excepție făcând doar persoanele vaccinate.

Cei nevaccinați, vor fi obligați să circule cu declarație pe propria răspundere sau de la angajator.

”Este evident că şcolile sunt puternic afectate şi prin elevii care sunt infectaţi, dar şi prin personal – profesorii, învăţătorii care se îmbolnăvesc. În mod normal, începând de luni, deci de săptămâna viitoare de luni, ar fi vacanţă pentru cei mici.

S-a decis azi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu pentru două săptămâni. Deci începând de luni este vacanţă şcolară.

Când vorbim despre protecţia individuală nu întâmplător am venit cu mască.

Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot: şi în interior, şi în exterior, şi la şcoală – unde se mai ţine -, şi în târguri, şi la cinematograf şi dacă vă plimbaţi pe stradă este obligatoriu să aveţi mască. Este regretabil, dar trebuie să instituim restricţii, care vor intra în vigoare de luni”, a declarat preşedintele.

El la adăugat: ”Guvernul va hotărî, în cel mai scurt timp, cel târziu vineri, foarte concret ce restricţii intră în vigoare, asta după ce Comitetul Naţional şi experţii în materie vor stabili cu toate detaliile aceste norme şi le vor transpune, sigur, şi în limbaj juridic.

Vreau să dau doar câteva exemple care nu sunt exhaustive, de exemplu va fi restricţionată circulaţia noaptea, excepţie făcând cei vaccinaţi şi cei care sigur cu legitimaţie de serviciu au o treabă legitimă de rezolvat”.
 

Conform lui Iohannis, în timpul zilei, la majoritatea activităţilor, accesul va fi permis doar cu certificatul verde.”Cei nevaccinaţi, din păcate, vor avea o sumedenie de restricţii”, a avertizat el.

La începutul declaraţiei, Iohannis a afirmat că discuţiile cu responsabilii din sănătate au fost despre vaccinare, despre şcoli şi despre restricţii şi a pledat din nou pentru vaccinare.

”Vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura, repet, singura soluţie este vaccinarea. Vaccinarea opreşte pandemia. Ştiu că sunt mulţi care încearcă să vă spună că nu este aşa. Haideţi să vedem ce se întâmplă în lume. 

În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70% – 80% dintre oameni s-au vaccinat, s-au relaxat. Pandemia, practic, nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde lumea este reticentă, din varii motive reticentă la vaccinare, suntem în plin val pandemic.

Iar la noi, în România, s-a declanşat o adevărată catastrofă, cu sute şi sute de decese în fiecare zi, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic. 

Deci, dragi români, dacă vreţi să terminăm cu această pandemie, vaccinaţi-vă! Dacă vreţi să nu ajungeţi la spital şi să nu ajungeţi la terapie intensivă, vaccinaţi-vă! Nu-i credeţi pe cei care vă mint cum că ar fi periculos, că s-ar întâmpla nu ştiu ce.

Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinaţi este că scăpaţi de boală şi scăpaţi cert de forme grave de boală, iar noi, ca şi societate, să scăpam odată de această pandemie. 

Până atunci, până când vă convingeţi să vă vaccinaţi, din păcate este nevoie de restricţii prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili.”, a declarat Iohannis.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top