Reacția Cupru Min după SCANDALUL contractului cu Merlion Resources

0

Reacție a companiei Cuprumin după dezvăluirile făcute în presă cu privire la modul în care a fost semnat contractul de achiziție al concentratului de cupru cu firma Merlion Resources.  Fostul managerul Cupru Min, Nicolae Turdean, recunoaște că, în 2017, chinezii au vrut să devină proprietarii rezervelor de cupru din Apuseni și mai mult Wang Yan semnează un contract, în numele unei companii sprijinite de Ambasada Chinei, Merlion Resources Holding, cu Cupru Min. Subiectul licitației și contractului dintre Merlion și Cupru Min a fost îndelung relatat de jurnalistul Radu Ciobotea și preluat în presa centrală de Cătălin Tolontan.

Reacția Cupru Min

Cupru Min este o societate comercială ce are ca acționar unic statul român, prin Ministerul Economiei. Cupru Min are autonomie de decizie în activitatea curentă, deci și în deciziile de management și la încheierea contractelor comerciale. Contractul de vânzare-cumpărare concentrat de cupru, încheiat cu Merlion Resources, este rezultatul unei licitații publice internaționale, la care câștigătorul a fost desemnat pe baza celui mai bun preț. Contractul are o durată de 2 ani, cu începere din octombrie 2017, iar prețul plătit și marfa livrată se încadrează în clauzele contractuale.

 

  • La licitație au participat inițial companiile Merlion Resources Hong Kong, Red Metal, Trafigura PTE Singapore, Ronefer Voluntari și Glencore International Elveția. După prima evaluare a ofertelor, comisia de licitație a decis descalificarea Glencore, din cauza neîndeplinirii prevederilor din documentația de atribuire. De asemenea, Comisia s-a declarat nesatisfăcută de valoarea ofertelor și a solicitat, în două rânduri, îmbunătățirea acestora. La ultima depunere de oferte îmbunătățite, până în data 18.08.2017,  evaluarea acestora s-a realizat în raport cu cotațiile bursiere din data de 01.08.2017 și cu conținuturile definite de către ofertanți, pentru o cantitate licitată de 80.000 tone concentrat de cupru. În urma evaluării, comisia de licitație a constatat că prețul cel mai bun îl oferă Merlion Resources, 139,31 USD/tonă concentrat cupru uscat. Ca urmare, compania din Hong Kong a fost declarată câștigătoare a licitației. Cumpărătorul Merlion Resources Holdings a depus ulterior, în contul Cupru Min, 5 mil. USD, respectiv contravaloarea unei cantități de concentrat de cupru, livrabilă într-o lună. Livrarea a început în data de 25.10.2017.
  • Prin noul contract, cumpărătorul Merlion Resources s-a obligat la plăți anticipate pentru cantitatea de marfă livrată. Întrucât plata în avans a concentratului de cupru se face 100% la cantitatea livrată, aceasta constituie, de facto, garanția financiară a contractului. Astfel, cumpărătorul poate plăti anticipat cantități mai mari de concentrat de cupru, fără să aibă restricții de livrare lunară, în raport cu garanția constituită. Merlion Resources se obligă, sub sancțiunea încetării contractului, să preia o cantitate minimă lunară, în valoare de 5 mil. USD. Ca urmare, întrucât cumpărătorul plătește marfa anticipat și livrarea se face doar după achitarea integrală a cantității, Cupru Min încasează suplimentar cca. 5 mil. USD anual, comparativ cu vechiul contract.
  • În privința contestării în instanță a licitației, reamintim că Cupru Min a câștigat la Tribunalul Ilfov procesul intentat de către unul dintre perdanți, Ronefer Voluntari.
  • Referitor la calitatea dlui Wang Yan menționăm că la data derulării licitației acesta a prezentat către Cupru Min toată documentația legală necesară, eliberată de autoritățile române, pentru reprezentarea Merlion Resources. Astfel, ofertantul i-a acordat mandat unic de reprezentare pentru licitație și deschiderea ofertelor. Mandatul i-a conferit dlui Wang Yan dreptul de a angaja patrimonial societatea din Hong Kong, în calitate de ofertant sau s-o reprezinte la procedura de atribuire prin licitație deschisă a contractului. Reprezentantul Merlion Resources s-a legitimat cu pașaport chinezesc și cu permis de ședere temporară pe teritoriul României, valabil până la 11.11.2019.
  • În privința celorlalte aspecte sesizate referitor la dl. Wang Yan, acestea nu sunt de competența CupruMin, ca urmare nu putem să ne pronunțăm asupra lor.
Distribuie

Lasă un comentariu

Top