Mai mult decât orice, albaiulienii vor transparență în administrația locală și să nu mai fie mințiți de politicieni

0

Discutând cu albaiulienii în aceste zile de campanie, pe lângă așteptările legitime pe care le au de la viitoarea administrație, toți mai vor doar  două lucruri: transparență în administrația publică și sinceritate din partea politicienilor.

            Este cumva tragic că, cu atâtea nevoi pe care le are orașul, albaiulienii au ajuns atât de dezamăgiți de tot ce înseamnă politică și politicieni încât cea mai puternică dorință a lor e să nu mai fie mințiți iar primăria să lucreze transparent.

            M-am uitat să văd ce îi face pe albaiulieni să-și dorească atât de mult transparență în administrația publică și am constatat următoarele:

  • Consiliul Local Alba Iulia nu transmite nici astăzi în direct ședințele de consiliu local iar cetățenii nu au posibilitatea să intervină online în ședința de consiliu. Cu toate acestea, orașul se declară #smart.
  • Primăria nu supune consultării publice toate proiectele de hotărâre iar majoritatea deciziilor importante din oraș s-au luat fără o dezbatere publică reală și efectivă.
  • Primăria Alba Iulia nu a arătat niciodată transparent și ușor de înțeles cât  din bugetul local merge pentru investiții, ce s-a cheltuit pe drumuri, școli, spitale, servicii publice etc.
  • Nimeni nu știe pe ce criterii se modifică peste noapte PUZ-urile sau PUD-urile sau de ce unii primesc și alții nu autorizație de construire în oraș.

            Dacă vorbim despre sinceritatea politicienilor albaiulieni, lipsa ei se poate vedea cu ochiul liber prin raportare la câteva probleme:

  • În fiecare an și în campanie se promit asfaltarea tuturor străzilor și racordarea la utilități. Realitatea arată că nici măcar Primăria nu are un plan pe termen mediu și lung cu așa ceva.
  • S-a promis reabilitarea stadionului Unirea, redeschiderea ștrandului sau a celor două cinematografe. Nimic dintre acestea nu s-a realizat.
  • S-au promis parcări subterane și supraterane. Nici măcar nu s-a început construirea uneia.
  • S-a promis un oraș smart. Nici măcar unitățile de învățământ nu au internet gratuit, de WI-Fi public nici nu se pune problema.
  • S-au promis creșe noi. Nu există nici măcar studiu de fezabilitate pentru una.
  • S-au promis locuri de muncă. În afară de magazine alimentare și mall-uri, la Alba Iulia nu s-a deschis nici măcar o firmă mare.

            Așadar, nu este de mirare că, în lipsă de altceva, singurul lucru pe care îl vor albaiulienii este să nu mai fie mințiți. Și sunt perfect de acord, pentru că și eu sunt albaiulian și, la fel ca noi toți, și eu am fost mințit.

            Oamenii simt când politicienii îi mint și sancționează acest lucru. Oamenii apreciază, pe de altă parte, când un politician este sincer cu ei și le spune verde-n față care sunt problemele și ce poate să facă el. Albaiulienii s-au săturat de minciuni, de ”combinații”, de pile și relații în relația cu administrația. S-au săturat să vadă ”tunuri” imobiliare, să vadă achiziții publice trucate sau sute de mii de euro date pe stilouri și pliculețe de ceai. Albaiulienii s-au săturat să fie luați peste picior de niște oameni în care, la un moment dat, și-au pus încrederea.

            Eu nu am mai făcut niciodată politică și, ceea ce prezint că vreau să fac, voi face prin proiecte de hotărâre. Am prieteni din toate domeniile care vor să se ocupe de scrierea proiectelor de hotărâre pe problemele semnalate. De promovare și adoptare, mă ocup eu cu ajutorul vostru!

            Până una, alta, eu îmi promit mie un singur lucru: că NU O SĂ VĂ MINT NICIODATĂ!

            Pentru că EU SUNT 99%!

Distribuie

Lasă un comentariu

Top