Jaf național cu sprijinul unor sindicate aservite actualei guvernări. CEH moare, guvernanții vor avize de mediu!

0

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara aduce la cunoștința opiniei publice și a salariaților Societății Complexul Energetic Hunedoara concluziile întâlnirii de la Ministerul Energiei solicitată de Consiliul Județean Hunedoara. Scopul acestei întâlniri care a avut loc marți, fiind obținerea unui răspuns final la solicitarea Consiliului Județean Hunedoara de a prelua termocentrala Mintia.


Ministerul Energiei nu a venit însă cu o soluție invocând necesitatea unei analize împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor privind termocentrala Mintia, deoarece este considerată ca neconformă la condițiile de mediu. Aceasta afirmație este făcută în ciuda faptului că în urma testului de ardere cu conținut scăzut de sulf, realizat în noiembrie 2019, s-ar fi permis conformarea la condițiile de mediu, demers oprit de către managementul defectuos, neperformant sau chiar potrivnic acestor măsuri de conformare, management impus societății de către Ministerul Energiei.


” În lipsa unui răspuns dat de minister la solicitarea Consiliului Județean Hunedoara de a prelua termocentrala Mintia, considerăm că Statul Român dorește eliminarea unui producător de energie electrică cu o putere instalată de 1275 MW, singurul din Nord – Vestul României, pentru a face loc importului de energie electrică.
Este un jaf național în plină desfășurare, la care instituțiile de siguranță ale României, asistă indiferente. Fără independență energetică, orice stat devine doar o piață de desfacere pentru produsele aduse din străinătate.
Noi nu putem lupta cu mafia din energie, pe cale de consecință le cerem acestori trădători de țară, o parte din “profitul obținut prin furt național”, cerem salarii compensatorii și protecție socială pentru angajați.
Acest JAF, este pus în operă și cu girul unor sindicate aservite actualei guvernări.”
– a declarant pentru Opinia Transilvană, Cristian Istoc – președinte Sindicatul Solidaritatea Hunedoara

Ministerul Energiei invocă un aviz de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu toate că acesta nu este cerut și de OUG 60/2019 privind darea în plată a termocentralei Mintia către unitatea teritorială.
Sindicaliștii consideră că este o formă de tergiversare și își arată îngrijorarea asupra faptului că activele termocentralei Mintia vor intra pe procedura falimentului motiv pentru care solicită în cel mai scurt timp să fie emis un act normativ care să prevadă acordarea măsurilor de protecție socială solicitate:

  • plăți compensatorii în cuantum de 90.000 lei/salariat;
  • venitul de completare 24 de luni;
  • pensionarea salariaților pe principiul Deciziei Consiliului Europei 2010/787/UE din 10 decembrie 2010.


Sindicaliștii își mai arată îngrijorarea că acest bun național va fi sacrificat pentru a face loc importului de energie din țările vecine, situație favorizată și de creșterea capacității de schimb transfrontalier la 3.500 MW.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top