“Excursii” de lux, din bani publici, pentru slujbașii unor instituții din Alba. Cât de eficiente sunt deplasările de zeci de mii de euro ?

0

Sute de mii de lei se cheltuiesc anual de anumite instituții din Alba doar pentru deplasări în locuri cât mai exotice și viu colorate ale slujbașilor banului public. Consiliul Județean Alba, Primăriile din județ, Universitatea 1 Decembrie și alte servicii deconcentrate se întrec în oferte, mai mai ceva ca  agențiile de turism iar șefii își aleg minuțios oamenii care formează delegația. În mai toate cazurile aceste deplasări nu au o finalitate productivă sau un scop anume.

Zeci de funcționari merg  în deplasări oficiale, pe banii statului, în destinaţii aflate la mii de kilometri de România, pentru a participa la diferite reuniuni, mai mult sau mai puţin importante, dar aduc înapoi rezultate zero.

Sejururile exotice mascate în seminarii internaţionale şi sesiuni de schimb de experienţă cu specialişti din acelaşi domeniu sufocă în multe cazuri bugetele instituțiilor și așa strâmtorate.

Cât de eficiente sunt aceste deplasări pe bani publici și cât de mult au fost intensificate relațiile de colaborare cu partenerii nu se știe. Nu există un feed-back concret care să ne arate cât de utile au fost deplasările de zeci de mii de euro ale delegațiilor din Alba.


Ca ziarist nu am văzut niciodată o delegație a Consiliului Județean, primăriilor sau Universității ca la sosirea dintr-o deplasare să organizeze o mică conferință de presă în care să prezinte rezultatele sau pașii pe care vor urma să îi parcurgă în relația stabilită, că deh se plimbă pe bani publici.

În acest sens ne dorim să demarăm un demers jurnalistic prin care să aflăm și noi și dumneavoastră, publicul nostru, ce fac totuși cei ce pleacă în excursii extravagante, numite deplasări și cu ce rezultate se întorc.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top