DEZVĂLUIRI – Compania Națională a Cuprului Aurului și Fierului Minvest Deva, interesele obscure ale lui Florian Coldea SRI si sarabanda ilegalitatilor procurorului militar Mircea Adrian, DIICOT-ului, DNA-ului si „justiția” din Romania.

1

Opinia Transilvană în colaborare cu cel mai puternic ziar din Prahova , Incisiv de Prahova au demarat o investigaţie media care relevă implicarea în cârdăşie a organelor statului român în muşamalizarea unor fapte penale săvârşite de un grup de crimă organizată cu tentacule până la vârful SRI (Florian Coldea) şi D.N.A (Laura Codruta Kovesi), fapte penale ce au fost muşamalizate prin tertipuri de la disjungeri la disjungeri şi ordonanţe de clasare pe subiecte şi litere de legi ce nu aveau legătură cu speţă, până la „evaporarea” probelor şi documentelor din dosarele penale.

Din acest grup infracţional face parte şi procurorul militar, Mircea Adrian, prietenul lui Codruţ Olaru şi omul lui Florian Coldea.

Mircea Adrian l-a trimis în judecată pe fostul şef al SRI Hunedoara, la cererea lui Florian Coldea, în semn de răzbunare că acesta a „mişcat” în front (chiar dacă a luat o „sfântă” achitare, fostul şef al SRI Hunedoara şi-a învăţat „lecţia”).

Interesant este şi faptul că, Codruţ Olaru face „demersuri” pentru a îl avansa pe procurorul Mircea Adrian la Parchetul Curţii Militare unde şef este Nicolau Adrian, prietenul generalui Dumbravă de la SRI.

Nume grele de judecători, procurori dar și oameni politici

Atașăm  şi o parte din sutele de facturi fiscale făcute pierdute de procurorul Mircea Adrian, facturi fiscale false utilizate de acest grup de crimă organizată (Societăţile la care se face referire cu facturile „fantoma” sunt: Micromega SRL, Proserv Hunedoara, Recomsid Hunedoara, unde este implicată fata unui actual deputat)

Vom dezvălui în aceste episoade, în EXCLUSIVITATE şi declaraţiile explozive ale unor martori luate de organele de cerecetare penală, declaraţii care au DISPĂRUT şi acestea de la dosar.

Cum investigaţia este foarte stufoasă, în acest episod vom încerca să facem o mică descriere a faptelor, urmând ca în episoadele următoare să venim cu noi probe, pe fiecare aspect dezvăluit.

Reprezentantul SC Alexa Mir Tour Trans SRL Hunedoara, a sesizat organele de cercetare penală cu privire la săvârșirea de către făptuitorul Tudor M. Ion, reprezentant al SCP IT Management Advisors SPRL Timişoara, lichidator al averii Companiei Naționale a Cuprului Aurului și Fierului Minvest Deva, a infracțiunilor de gestiune frauduloasă prev. de art. 144 alin.1 din Legea 85/2006, și posibil a infracțiunii de delapidare prev. de art. 145 alin.1 din același act normativ.

CNCAF Minvest Deva, gestionar al resurselor minerale deduse din însăşi denumirea ei, a intrat în procedura de lichidare judiciară în cadrul dosarului 7540/97/2008 al Tribunalului Hunedoara, după o agonie îndelungată.

În acest proces de agonie îndelungată, soldat în timp cu închideri de mine, oameni lăsați pe drumuri, destine supuse suferinţei, motivate prin „ineficienta activităţii de minerit și lipsa de randament a zăcămintelor”, CNCAF Minvest Deva a născut și doi pui de aur, cedând misterios licenţele de exploatare a zăcămintelor aurifere din perimetrele Roşia Montana și Certeju de Sus (cariera Coranda). Ce înseamnă aceste nume este binecunoscut.

Societatea Alexa Mir Tur SRL a cumpărat de la Compania Minvest o serie de clădiri dezafectate din cadrul unei sucursale de-ale sale, sucursala Teliuc (zona de lângă Hunedoara unde s-a exploatat timp de secole minereu de fier), în scopul de a crea o bază de agrement turistic.

A achiziţionat aceste active înainte de a se declanşa procedura insolventei, aceasta petrecându-se la scurt timp după, moment „magic”, în care și-a făcut apariţia în scena persoana supusă denunţului, Tudor M. Ion, reprezentant al societății lichidatoare, SCP IT Management Advisors SPRL, numit prin sentința 1177/F/10.12.2008, pronunţată în dosarul menționat.

Cine poate avea rolul cel mai important în cadrul unei proceduri judiciare, dacă nu cel care are cuțitul în mână? Și care, acţionând la comanda unor interese, pe care le vom dezvălui, face ce face, minţind chiar și judecătorul sindic, încălcând dispoziţiile Legii 85/2006, și făcând tot posibilul în a fura statului beneficiile propriei lichidări, înşelând interesele creditorilor, și transferând toate beneficiile în curtea unor parteneri de la care nu putea să obțină decât recompense, ori pentru el, ori pentru alții.

  1. Situaţia din dosarul 67/P/2014- DNA Alba

În luna august 2008, SC Alexa Mir Tur SRL Hunedoara a cumpărat de la CNCAF Minvest Deva, o parte din activele Filialei Poiana Rusca, situate în incinta fostei Uzine de preparare a minereului din Teliucu Inferior, situată pe drumul ce leagă municipiul Hunedoara de comună Teliuc, zonă cu potențial turistic, intenția societății fiind de a amenaja o zonă de agrement, hotel și restaurant. Adresa locației respective este Hunedoara, str. Voicu Cneazu nr. 62.

La data achiziției bunurile companiei erau sechestrate de către DGFP, situația financiară a acesteia ducând-o ulterior în pragul lichidării.

Pentru achiziția a patru clădiri, aflate în stare de ruină (hala separare, birouri și laborator, depozit de concentrat și grup social), societatea a plătit suma totală de 650.000 de RON.

Pentru a începe lucrările de amenjare, s-a solicitat Primăriei Hunedoara în anul 2008 emiterea unui certificat de urbanism, act de informare necesar în vederea obținerii ulterioare a autorizației de desființare sau de construire. Primăria Hunedoara a eliberat acest certificat de urbanism în cursul lunii septembrie 2008. Prin acest certificat de urbanism se punea în vederea solicitantului să facă dovada dreptului de proprietate asupra terenului.

Discuțiile asupra faptului că prin contract i se transmisese alt drept real asupra terenului, și anume cel de superficie, sunt inutile în acest moment, ideea este că la acel moment, în septembrie 2008, cât timp nu apăruseră interese legate de acel obiectiv, totul părea a fi pe un făgaș normal. Urma să se facă demersuri pentru a obține dovadă legală a existenței unui drept real asupra terenului, lucru imposibil însă la acel moment, întrucât compania minieră nu avea un drept tabular asupra terenului, și nu obținuse atestarea dreptului de proprietate conform HG 834/1991.

În luna decembrie 2008 însă, Compania Minvest a intrat în faliment, fiind numit lichidator de către Tribunalul Hunedoara SCP IT Management Advisors Timișoara, reprezentantă de d-nul Tudor Ion.

Aceasta fiind din acel moment entitatea împuternicită a gestiona și administra afacerile ce priveau activele companiei, s-a luat legătura cu Tudor Ion, pentru a obține întabularea terenului, ajungându-se chiar la o înțelegere privind încheierea unui contract de asociere în participațiune, acest proiect de contract purtând chiar și număr, 146/30.01.2009 fiind depus la dosar. Contractul privea demolarea și demontarea construcțiilor din incinta respectivă, prețul participației SC Alexa Mir Tur fiind de 300.000 de lei.

Întrucât lichidatorul a cerut să i se plătească o sumă mare de bani sub formă de mită, pentru beneficiul respectiv, relația s-a deteriorat, şi s-a formulat o plângere penală la DNA Alba Iulia, dosarul având nr. 70/P/2009, finalizat cu NUP, deși la dosar s-au strâns destule probe cu privire la vinovăția făptuitorului.

Întrucât certificatul de urbanism eliberat de Primăria Hunedoara în toamna lui 2009 expira trecând un an, s-a solicitat eliberarea altuia de către aceeași instituție.

De precizat că certificatul de urbanism eliberat în 2008 nu purta semnătura primarului învinuit Ovidiu Hada, ci al viceprimarului Dan Robert, iar șef al Biroului de Urbanism era Lucian Bilei. Acum, după un an, noul certificat era semnat de învinuitul primar Hada Ovidiu, nou șef al urbanismului, învinuitul Dragotă Iosif, și de același secretar al primăriei Aurel Rață Bugnaru. (declarația de martor a acestuia, dată în fața procurorului, merită atenție)

În mod umitor, acest nou certificat de urbanism cu nr. 385 din 20.10.2009, are la punctul” regimul juridic” un conținut năucitor, expresie a abuzului, prin care se specifică faptul că deoarece în acel moment ar exista discuții între primăria Hunedoara și primăria Teliuc cu privire la limita teritorială dintre cele două entități administrative, nu se poate emite favorabil acel certificat de urbanism.

Din cercetări, până în prezent, a rezultat că această afirmație este mincinoasă. Nu au existat nici discuții, nici corespondențe cu privire la vreo neînțelegere de acest gen. De asemenea declarația de martor a primarului din Teliuc, Pupeză Mihai, arată acest lucru. În plus faptul că, deși ar fi existat cică aceste discuții, primăria Hunedoara încasa fără probleme impozitele pentru imobilele situate la acea adresă.

Mai mult, exact în aceeași perioadă a toamnei lui 2009, primarul semna autorizație de funcționare pentru altă societate comercială ce are în incinta Voicu Cneazu 62 o fabrică de reșapat anvelope, autorizație existentă la dosar.

S-au demarat lucrări de amenajare a clădirii de birouri, pentru care nu se avea nevoie de autorizație de construire. Au fost opriţi și amendaţi, primarul deplasându-se personal la fața locului, deși tot el susținuse prin actul administrativ emis că nu are în jurisdicție acea zonă!

Toate acestea sunt probate deja în urma anchetei efectuate de primul procuror de caz, care în final a înțeles existența minciunii și a contradicțiilor din dosar, și a ținut dosarul în anchetă o vreme, începând urmărirea penală față de primar și șeful biroului urbanism.

  1. Zona crepusculară a activităţilor de lichidare

 

Partea interesantă începe în primăvara lui 2010, când lichidatorul SC IT Management Advisors încheie în numele CNCAF Minvest, cu o altă firmă celebră hunedoreană, Sc Valmet Production, condusă de către un infractor celebru hunedorean, Ilisei Mircea, exact același contract pe care îl avusese cu SC Alexa Mir Tur în proiect (faptul că sunt redactate de aceeași mână și la aceeași tehnică de calcul e vizibil și de către ochiul unui copil), doar că suma pe care noul contractant, SC Valmet Production trebuia să o plătească era ridicolă în comparație cu cea pe care se angajase să o plătească, fiind de doar 25.000 de lei. Așadar o afacere minunată făcută de același lichidator, totul în” beneficiul” debitorului pe care îl reprezenta.

Că afacerea a fost murdară, rezultă din faptul că la scurt timp asociatul secund, SC Valmet se retrage, iar noul asociat secund, SC Uzin Grup Vest vinde deșeurile rezultate din procesul de demolare unei societăți din Turnu Severin, SC Remat Scholz, contra sumei de 500.000 de lei! (contract 4251/16.08.2010) Iar acest beneficiar final al deșeurilor este cel care efectuează de fapt lucrările efective de demolare!

De menționat și faptul că acest contract de asociere în participațiune nu a fost raportat de lichidator judecătorului sindic! Iar un alt detaliu interesant și drăguț care leagă cercul: SC Valmet Production a intrat între timp la rândul ei în faliment, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Hunedoara. Cine este lichidator oare? O singură variantă de răspuns: SCP IT Management Advisors Timișoara.

Cercetările din dosar nu se ating însă în nici un fel de această afacere, deși se nasc un milion de întrebări. Ar deveni poate prea complicat dosarul, și nimeni nu are chef să-l doară capul inutil. Deși abuzul reprezentanților primăriei capătă formă continuată, astfel:

Discuțiile referitoare la delimitarea teritorială dintre primăriile Teliuc și Hunedoara, ce stătuse la baza refuzului tras de-a dreptul societății mele, dispare brusc în fața cererilor și documentațiilor depuse de membrii afacerii descrise mai sus, deși era vorba despre aceeași adresă aceeași incintă, aceeași locație!

Primăria Hunedoara le eliberează rapid și certificat de urbanism, și autorizație de desființare, le facilitează absolut tot, fără să-i mai intereseze vreun drept de proprietate asupra terenului! Nici măcar atât, deși legea este clară! Au avut grijă să nu deranjeze cu absolut nimic, alegând să nu observe documentația deficitară și necorespunzătoare cu legea în materie.

Nici măcar faptul că, datorită documentației deficitare, făcută pe genunchi, în planul de demolare au intrat clădiri care deja aparțineau SC Alexa Mir Tur.

Această atitudine de tipul pentru unii mumă, pentru alții ciumă, evidențiază clar faptul că abuzul în serviciu a fost comis în formă continuată în ceea ce privește interesele legale ale SC Alexa Mir Tur, rezoluția infracțională fiind zugrăvită de expresia” orice, numai să i-o tragem lui Ionescu.”

 

Alte „şmecherii”

În zonă, cea a lichidării activelor sucursalei Minvest Teliucu Inferior, societatea lichidatoare încheie un contract de asociere în participatiune (de când încheie un lichidator așa ceva?, este cumva vreun afacerist?) cu o societate din Hunedoara.

Din cercetările efectuate în dosarul cu nr. de mai sus, sau mai precis din cercetările care ar fi trebuit efectuate, rezultă faptul că numitul Tudor Ion a încheiat contractul de asociere în participațiune cu societatea Valmet Production, depășindu-și în mod evident atribuțiile conferite de legea specială care reglementează procedura insolvenței. Conform acestei legi, lichidatorul are posibilitatea de a valorifica activele societății supuse lichidării doar prin procedura vânzării, fie ea prin licitație, fie prin negociere directă. Iar aceste valorificări trebuie să se supună principiului maximizării, așa cum precizează art. 116 alin.1 din legea specială.

În nici un caz, lichidatorul nu este în drept să facă afaceri, prin încheieri de parteneriate, și mai ales în detrimentul intereselor creditorilor participanți la procedură.

În mod evident, valorificarea bunurilor trebuie supusă controlului adunării creditorilor și a judecătorului sindic.

 

În speță, lichidatorul Tudor Ion, nu numai că a încheiat o afacere prin care a oferit altor societăți comerciale ocazia concretă de a realiza profit substanțial din acea afacere, în comparație cu suma de bani obținută în beneficiul societății lichidate, dar a omis, fără dubii în mod intenționat, să includă efectele economice și juridice în vreun raport sau dare de seamă supusă controlului. Astfel, sumele de bani s-au „pierdut” pe drum, nefiind lămurit unde au ajuns și ce s-a întâmplat cu ele.

 

  1. Suprinzatoare elemente noi

Documentele care arata ca modul în care operează lichidatorul Tudor Ion nu s-a „limitat teritorial’ doar la Teliuc, ci a respirat și în alte zone de lichidare a patrimoniului Minvest, și anume la Filiala Bradmin (zona auriferă a orașului Brad) și a filialei Anina!

Ce asocieri a făcut lichidatorul în aceste zone? Ups, autorizaţii de desfiinţare și certificate de urbanism emise de primăria Crişcior, pentru solicitantul… aţi ghicit, SC Uzin Grup Vest Hunedoara, datate 28.05.2010 și 01.06.2011, exact perioada în care se dădeau lupte grele la Teliuc. Actele priveau desfiinţarea și demolarea clădirilor aparţinând Uzinei de preparare Gura Barza și Minei Gura Barza.

Însă apare în mod straniu, în 07.03.2013 un contract de asociere în participatiune cu Sc Steel processing SRL Hunedoara, societate controlată tot de Mircea Ilisei, prin interpuşi.

În zona Anina, primăria acelui oraș emite autorizația nr. 4/02.04.2012, permiţându-se demolarea incintei Uzinei de preparare a IM Anina, de către societatea SC Turnovi SRL Pestişu Mic, firma condusă de un alt escroc celebru hunedorean, Barticel Marius, cercetată de DIICOT în dosare de evaziune fiscală.

Un prim aspect interesant: prin adresa 6907/19.11.2012, Primăria Anina înştiinţează societatea SC Turnovi că va anula autorizația de desfiinţare mai sus pomenită, din cauza faptului că imobilele supuse desfiinţării nu sunt intabulate pe numele lor. Aspect care nu a deranjat alte primarii. Unii însă au observat.

Alt aspect interesant: autorul memoriilor tehnice și a documentaţiilor tehnice este aceeași societate de topografi, SC Coneta SRL, prezenta și la Teliuc, și la Anina, și la Brad. Partenerii asociaţi ai lui Tudor erau de fiecare dată aceiași, indiferent unde dezmembra cadavrul Minvest.

Clădirea sediului filialei Poiana Rusca din Teliuc a fost vândut de lichidator altor persoane binevoitoare contra sumei de…2000 de lei.

La scurt timp acele persoane au vândut clădirea mai departe contra sumei de…200.000 de euro. Printre persoanele avantajate din aceste afaceri ar fi fost și tatăl primarului Hunedoarei, Ovidiu Hâdă.

Așa cum s-a precizat, la dosarul de faliment nu este depus contractul de asociere în participatiune.

Ce este limpede este faptul că lichidarea a fost efectuată în frauda creditorilor, a debitorului însuși, iar beneficiile au fost obţinute de alții, care s-au înfruptat copios din bunuri care nu le aparţineau. Aceste operațiuni nu au putut fi făcute gratis de către lichidator. Nimeni nu-și risca pielea dacă nu exista niște recompense.

Este evident faptul că lichidatorul a favorizat terțe persoane, oferindu-le șansa de a realiza beneficii cu averea altuia, prin punerea la dispoziție a activelor pe care le gestiona, și nu-i aparțineau! Practicianul în insolvență nu este un stăpân peste averea altuia. Este un profesionist ce trebuie să respecte legea, nu un afacerist care face ce vrea cu averea debitorului.

În cadrul dosarului nr. 67/P/2014 al DNA Alba Iulia, dosar născut prind declinarea celui de la Hunedoara, denunţătorul a fost chemat la procurorul de caz, și i s-a pus în vedere să renunțe la „pretenţiile” pe care le are faţă de Tudor Ion.

Vom reveni cu dezvăluiri senzaţionale, inclusiv cu dezvăluiri despre interesele firmei MASTER-RECOVERY SRL BUCUREŞTI, firma ce aparţine prin interpuşi celebrului Florian Coldea, societate care a înregistrat într-un an şi jumătate, cu doar doi angajaţi, cca 320 milioane de euro.

 

 

Distribuie
Top