Pictura din interiorul unei Biserici din comuna Ocoliş, cuprinde picturi unice în Transilvania. Scenele biblice în care sunt înfățișați și diavoli lasă multe semne de întrebare localnicilor dar și turiștilor.
Realizată acum mai bine de 150 de ani, pictura se deteriorează în lipsa unui program de restaurare.
Bisericuţa din Runc a fost construită în 1733, dar a fost incendiată în 1848 de administraţia austro-ungară a Transilvaniei, drept pedeapsă pentru faptul că mai mulţi locuitori ai satului s-au înrolat în armata lui Avram Iancu. De fapt, în acel an au fost incendiate de austro-ungari mai multe alte lăcaşuri de cult din Apuseni, în încercarea de a elimina credinţa ortodoxă a moţilor.
Patru ani mai târziu, bisericuţa de la Runc a fost reconstruită. Din acea perioadă datează şi pictura din interior. Pereţii au fost acoperiţi cu o pânză din cânepă, ţesută de credincioasele din sat, peste care, doi meşteri zugravi, Ioan Cuc din Lupşa şi Constantin Giurgescu din Runc, au realizat pictura.
Printre icoanele cu sfinţi, cei doi meşteri au pictat şi câteva scene cu diavoli. Una dintre ele reprezintă un diavol înlănţuit de Sfântul Haralambie. Deşi are toate detaliile prin care erau reprezentaţi diavolii în imaginarul colectiv al epocii- coarne şi coada, personajul surprinde printr-o privire blândă şi un chip realizat în maniera bizantină.
O altă pictură, situată față în faţă cu altarul, reprezintă „Judecata de apoi”, în care câţiva diavoli împing un grup de femei dezbrăcate spre gura unui balaur, care ar reprezenta „gura iadului”.
În această bisericuţă monument istoric se mai roagă azi în jur de 30-40 săteni care spun că vin de fiecare dată cu frică de Dumnezeu să se roage şi pleacă cu sufletul împăcat.
Crișan Ion, unul din promotorii turismului în Cheile Runcului, trage un semnal de alarmă asupra lipsei unui program de restaurare a picturilor din bisericuța din Runc ” este revoltător că nu putem păstra viu ceea ce străbunici noștri au construit ”
Turişti care ajung în zonă sunt fascinaţi de pictură şi de scenele reprezentate în Biserica din satul Runc.
În apropierea biserici la nici un km se află izvorul cu apă vie din Cheile Runcului,iar mai sus pe platoul Cheilor se afla reliefata în stâncă urma uriaşilor.
2 comentarii
COMENTARIILE AR FI MULTE!!! IMPORTANT ESTE CA ADEVARUL SA IASA LA IVEALA FARA PREA MULTE INSISTENTE ..E JALNIC CAND VEZI AN CE LUME TRAIM ,DUREROS ATATA CORUPTIE
NESIMTIREA ARE SI RASPUNS
ce imi place! hahahahahhahaahahahahahahhahahahaahahahahahahahahahahahahahahah! sa va fie frica de draci! diavoli! ca va vor manca!