Anchete online – Foștii voluntari Waffen SS din România primesc pensie din Germania

0

20 de cetățeni care locuiesc în România primesc pensie din Germania în calitate de foşti voluntari în Waffen-SS. transmite Radio Europa Liberă. Informația furnizată de guvernul de la Berlin apare în contextul unui scandal european în care Franța și Belgia au criticat aceste pensii, scrie ancheteonline.

Parlamentul belgian a adoptat în martie o rezoluţie în care se cere Germaniei anularea pensiilor acordate persoanelor care s-au înrolat ca voluntari în Waffen-SS, respectiv în Wehrmacht.
Iniţial, batalioanele de asalt SS (prescurtarea de la Schutzstaffel) au fost organizate după principiile ideologiei rasiale a regimului hitlerist. După începerea războiului, s-au creat şi formaţiunile de luptă Waffen-SS, în care au fost încadraţi şi voluntari negermani, belgieni, norvegieni, danezi, ucraineni, respectivi etnici germani din afara Germaniei. Se apreciază că numărul etnicilor germani din România, de exemplu, care s-au înrolat voluntar în Waffen-SS era de circa 70.000. Cei din Waffen-SS au fost încadraţi atît în echipele de pază a lagărelor de concentrare, cît şi în batalioane trimise pe front.

Tribunalul internaţional de la Nürnberg a calificat SS-ul drept o organizaţie criminală.
Mulţi SS-işti fuseseră condamnaţi pentru crime de război, ca de exemplu farmacistul de la Auschwitz, Victor Capesius, originar din Sighişoara, sau ucraineanul John Demianiuk, gardian în lagărele din Sobibor şi Treblinka.
În urmă cu cîteva zile, a cerut şi Franţa informaţii privind numărul cetăţenilor francezi care primesc pensii în calitate de foşti voluntari în Waffen-SS.
Într-un răspuns al guvernului german la o interpelare a Partidului Stîngii se precizează că luna trecută, 1.934 de persoane care trăiesc, în afara Germaniei, au mai primit aceste pensii, contestate de Belgia şi de Franţa. În medie, suma alocată lunar este de 300 de euro. În Polonia, de exemplu, se bucură de aceste facilităţi 538 de oameni, în Slovenia 178, în Austria 97, în Croaţia 68, în România 20, în Franţa 52, în Ungaria 44, în Letonia 15, în Bosnia-Herţegovina 50 ş.a.m.d.
Oficialităţi germane au precizat (pentru radiodifuziunea publică) că persoanele care primesc aceste pensii au fost verificate. Din verificări a rezultat că nu au fost implicate în crime.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top