55 de cazuri de hepatită acută virală tip A, înregistrate în primul semestru din 2019. Cauze, simptome, prevenire și importanța vaccinării

2

Cunoscută și ca ”boala mâinilor murdare”, hepatita acută virală tip A are ca și cauză infecția cu un virus ce se transmite pe cale digestivă: ingerare de alimente contaminate, apă contaminată, mâini murdare, obiecte contaminate. În primul semestru din 2019, în județul Alba, au fost înregistrate 55 de cazuri. 

Impfung Grippeschutz, Injektion zur Vorbeugung gegen Grippe

Conform datelor din sistemul european de supraveghere, copiii cu vârste între 5-14 ani sunt cei mai afectați, cele mai multe cazuri apar în lunile septembrie și octombrie, iar frecvența cu care apar focarele este în creștere.

Boala are de obicei un debut brusc cu febră, oboseală, lipsa poftei de mâncare, greață, disconfort abdominal, icter, urină închisă la culoare, simptome care nu durează mai mult de 2 luni.

La copiii mai mici de 6 ani, cele mai multe infecții sunt asimptomatice, în timp ce la copiii mai mari și la adulți infecția este simptomatică, icterul apărând în 70% dintre cazuri.

În județul Alba, în cursul anului 2018 s-au înregistrat 146 cazuri hepatită acută A dintre care 29 cazuri sporadice și focare familiale și 117 în focare de comunitate din zonele Blaj, Lunca Mureșului, Unirea, Lodroman, Mirăslău. În primul semestru 2019 s-au înregistrat 55 cazuri din care 5 în focar familial, 10 sporadice și 40 în focare de comunitate, din care 13 cazuri în focarul nou din Cugir.

În lunile februarie și martie au fost declarate închise focarele cu debut în 2018 ca urmare a acțiunilor de vaccinare (180 imunizări în 2018, 207 în 2019), a implicării cabinetelor  medicilor de familie, medicina școlară, asistenți comunitari și a administrației locale în măsuri de dezinfecție și educație pentru sănătate, în prezent fiind în supraveghere doar focarul din Cugir.   

Prevenirea transmiterii hepatitei acute tip A se face prin respectarea măsurilor de igienă personală, în special spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de prepararea și consumul alimentelor și după utilizarea grupului sanitar, igiena preparării și păstrării alimentelor, utilizarea apei potabile din surse verificate și vaccinare.

Vaccinarea este o metodă preventivă indicată și în situații de calamități, motiv pentru care în cursul lunii iunie 2019, în zonele afectate de ploile torențiale s-a recurs la imunizarea populației 1-15 ani. Receptivitatea populației, a administrației locale și a cadrelor medicale a făcut posibilă imunizarea a 407 copii în luna iunie 2019 în localitățile Răchita, Pianu și Săliștea, corelat cu dezinfecția surselor de apă și a gospodăriilor.  Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Alba, în colaborare cu Unitățile Administrativ Teritoriale cu asistență medicală comunitară, Serviciile de Asistență Socială Blaj și Cugir, Direcțiile de Asistență Socială Alba Iulia și Sebeș, celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, în data de 28 iulie 2019. 

Distribuie

2 comentarii

  1. Nu stiu daca e locul potrivit sa intreb dar am inceput sa fiu din ce in ce mai ingrijorat de sanatate de cand am avut o problema medicala…. vreau sa traiesc mai sanatos doar ca acum mananc pizza zilinic si nu stiu daca e nesanatoasa sau nu, pe site scrie ca e cu ingrediente naturale. verificati si voi pe https://presto-pizza.ro/ …e buna sau nu? Cum imi dau seama?

  2. Pe vremea parintilor mei nu auzeam sa existe asa ceva… Ce s-a schimbat? Nu ar fi trebuit sa fim mai bine sanatosi..? Eu cred ca de la mancare pleaca tot. Nu mai avem acelasi timp ca inainte sa gatim mancarea si cumparam toate prostiile facute de-a gata, frumos ambalate. Simt si eu presiunea timpului dar incerc pe cat posibil sa fac un echilibru… De exemplu cand ma grabesc fac repede niste paste cu ceva sanatos, o salata, o supica… imi ia mai putin de 30 minute.. (ma inspir mult de aici pt cine nu spune ca nu stie gati https://www.pastebaneasa.ro/) aveti grija de corpul vostru si mai ales de cel al copiilor, daca aveti copii!

Lasă un comentariu

Top