Să nu uităm niciodată Trianonul

0

”Trianonul” este o mare sărbătoare pentru România. Anul 1920 înseamnă Centenarul consființirii  României Mari, când Ungaria a semnat tratatul de pace cu țara noastră, recunoscând noile granițe trasate în urma primului război mondial. Este anul aniversării eliberării Transilvaniei de sub cizma imperiului asutro-ungar, ziua libertății românilor din interiorul arcului carpatic. Dar este și anul de aducere aminte a suferințelor de veacuri din Ardeal.

De aceea trebuie să ne cinstim eroii, românii care au luptat și s-au sacrificat pentru visul de sute de ani: realizarea României Mari. Trebuie să aducem un prinos de recunoștință Casei Regale, care, mai ales prin Regina Maria, a adus Transilvania acasă, prin implicarea sa direct la masa negocierilor privind trasarea granițelor și recunoașterea international a Marii Uniri. Trebuie să fim recunoscători marelui Ionel Brătianu, care, în calitatea sa de premier al României Mari, a bătut cu pumnul în masă, în fața marilor puteri pentru recunoașterea noul status qou, consființit prin pacea de la Versailles.

Trebuie să fim recunoscători marii generații de români de stat de la 1920, care au înțeles misia lor istorică și s-au sacrificat ca noi, astăzi, poporul roman,  să putem trăi împreună, de o parte și de alta a Carpaților.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top