Români prezenți în Valea Uzului, să-și cinstească eroii, prinși în capcana unui scandal diplomatic. Centrul Pentru Politici Locale cere Guvernului să intervină hotărât pentru a-i pedepsi pe cei cei care se fac vinovați de instigare la violență, și nesocotirea statului de drept din România.

0

Atmosferă  tensionată la cimitirul din Valea Uzului, unde grupuri de români, veniți în număr  mare, au fost obligați să forțeze cordonul de jandarmi care îi separau de maghiari. Au existat îmbrânceli și confruntări la poarta cimitirului între grupurile de români și jandarmi.

La recomandarea jandarmilor, maghiarii au plecat din zonă, iar românii au reușit să pătrundă în incinta cimitirului, rupând lanțurile și lacătele puse de autoritățile maghiare din județul Harghita.

În cimitir s-au aflat cele câteva mii de români care au venit, cu steaguri, pomeni, lumânări, prapuri și bannere. Printre patricipanți sunt și preoți, care au făcut o slujbă de pomenire. De la microfon s-au citit  numele celor 152 de soldați români care ar fi înmormântați în cimitir.

Reamintim că circa 150 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările care urmează să fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociații românești, până la reglementarea situației create în jurul acestui cimitir.

De cealaltă parte presa maghiară dezinformează acuzând românii de violențe și profanări.

” Cimitirul din Valea Uzului este, joi seara, scena unor confruntări teribile, între români și maghiari. Aproximativ 200 de români au rupt cordonul făcut de 1.000 de maghiari și au rupt mai multe cruci, în cimitir” , scrie presa în limba maghiară.

La scurt timp liderii maghiari au început să facă presiuni asupra Guvernului României.

„Autoritățile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violență și agresiune fizică în incinta și în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcție pe ministrul de interne, Carmen Dan, și pe prefectul județului Harghita”, se arată într-un comunicat transmis, joi seara, de către președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Este revoltător ca presa și politicienii să agite spiritele în loc să fie factori de echilibru, mai ales la o astfel de sărbătoare.

” A fost o manifestare pașnică a românilor care și-au comemorat eroii, în liniște și în rugăciune. Acest conflict este unul întreținut iar cei care îl întrețin ar trebui trași la răspundere. Datele prezentate publicului larg nu au fost reale,în Valea Uzului nu au fost mai mult de 150 de cetățeni maghiari ” a declarat Călin Mărincuș pentru Opinia Transilvană.

Centrul pentru Politici Locale cere autorităților românești să deschidă o anchetă referitoare la situația fără precedent creată la Cimitirul Internațional de la Valea Uzului. De asemenea, Centrul solicită Serviciul Român de Informații să întocmească un raport cu privire la încercările repetate ale liderilor maghiari de a crea un climat ostil în societatea românească, prin diferite forme extremiste de manifestare, forțând instituțiile statului român pentru acordarea unei așa zise autonomii pe criterii etnice.

Centrul pentru Politici Locale cere Guvernului României să intervină hotărât, prin instituțiile sale, pentru a-i pedepsi pe cei cei care se fac vinovați de instigare la violență, și nesocotirea statului de drept din România.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top