Replică dură din partea forestierilor și a proprietarilor de păduri din România. Orbit de patimă politică, de dorința de a lovi în adversarii politici, ministrul Costel Alexe a pierdut firul logic

0

Ca urmare a declarațiilor publice făcute de actualul ministru al Mediului,  Apelor  și  Pădurilor,  Fordaq- Comunitatea  Forestierilor și  Federația  Proprietarilor  de Păduri  și  Pășuni  din România –Nostra  Silva consideră că acesta aduce acuzații nefondate unui întreg sector, fără a dispune de date reale și expertiză în identificarea  problemelor și a soluțiilor specifice.

Orbit de patimă politică, de dorința de a lovi în adversarii politici, ministrul Costel Alexe a pierdut firul logic  și  raportarea  la  realitate,  acuzând   proprietarii de păduri de tăieri ilegale, neregenerarea suprafetelor  exploatate  și  o  evaziune  fiscală  de 500  milioane euro!

În răfuiala  politică  a  domniei  sale, domnul ministru, în calitate de demnitar al statului  român se autoacuză și acuză statul român de proasta guvernare istorică a domeniului pădurilor de după  Revoluție și de  abuzurile funcționarilor statului  român  împotriva  cetățeanului. Îi reamintim domnului ministru că vorbim despre aproximativ 800 000 mici proprietari de pădure persoane fizice, despre aproximativ 2500 de forme asociative de  proprietate cu peste 400 000 membrii și despre membrii comunităților a peste 1100 de  comune din România, proprietare de padure! Practic, domnul ministru acuză de furt  și tăieri  ilegale toate  comunățile  din  zona rurală a României!

“În România, proprietarii de păduri nu au posesia pădurii, proprietățile lor sunt predate în  paza și în gestiunea administrațiilor silvice! Statul român este cel care obligă proprietarii de păduri  să plătească administrațiilor silvice tarife de pază, de până la 35  euro/ha. Pentru comparație, în Finlanda serviciile silvice de bază costă 2 euro/ha, iar sistemul nu permite nici tăieri ilegale care să-i păgubească pe  proprietari! Atunci când spune că există tăieri ilegale în proprietățile private din România, de fapt domnul ministru spune că proprietarii de păduri sunt furați prin sistemul de pază al  pădurilor, instituit de  statul  român!”,  declară  Cătălin Tobescu-  reprezentant  al  Fordaq-  Comunitatea  Forestierilor.

Să nu uităm nici afirmația domnului ministru privind faptul că în proprietățile private sunt cele mai mari suprafețe tăiate și neregenerate. Conform Inventarului Forestier Național, suprafețele destinate  împăduririi, neregenerate –  goluri în fond forestier – sunt de 56 653 hectare.  Această suprafață totală înseamnă de fapt 0,9 % din suprafața  fondului  forestier, evident o bună parte fiind în perioada de 2 ani legală dintre momentul tăierii  și momentul împăduririi. În concluzie, suprafețele tăiate și neregenerate sunt infime la nivel national. România nu este Albania! Are domnul ministru  alte  informații?

Dacă vorbim de evaziune fiscală, îl invităm pe domnul ministru să aprofundeze modul  în care  sunt  tratați  proprietarii  de păduri,  din punct  de vedere al  impozitării  veniturilor din silvicultură. Potrivit Codului Fiscal în vigoare, veniturile din silvicultură sunt asimilate  veniturilor din surse  independente și sunt impozitate în sistem real, prin cota de impozit pe  venit de 10 %, alături de multe alte surse de venituri. Suplimentar, pentru veniturile din silvicultură se plătesc asigurările sociale – CAS și CASS.

 Recapitulăm:

  • impozit  pe  venit  de  10 %.
  • CAS  și  CASS  pe  veniturile  stabilite în sistem  real.
  • contabilitate în partidă simplă.
  • impozitare și pentru membrii formelor asociative, a comunităților istorice de proprietari, fiecare după venitul distribuit la sfârșitul anului.
  • asimilare cu venituri  din activități independente.

Veniturile din silvicultură sunt modeste. RNP – Romsilva, pe 3 milioane hectare, realizează un profit mediu de 25 milioane euro/an (cu toată creșterea prețurilor). Media venitului net realizat de Romsilva este de 4-8 euro/ha în ultimii ani. Considerând un maxim de 8 euro/ha, impozitul pe venit trebuie să fie 8 euro X 10 %, adică  sub 1 euro/ha!

“Este nejustificat şi de o birocrație teribilă să ținem contabilitate simplă și să depunem declarații de impunere anuale  si rectificative pentru 1 euro/ha ca impozit! Costul administrativ al  colectării  acestor  venituri este mai mare decât venitul la bugetul de stat.  Iar  proprietarii  de păduri au fost incluși printre multe alte categorii de plătitori de impozite din venituri independente, care au primit decizii de impunere  pentru CAS și CASS, la nivelul salariului minim  pe  economie,  pentru că au avut  venituri  infime de pe  urma  proprietăților!”,  arată  Bogdan  Tudor, președintele  Federației  Nostra  Silva.

Dar, probabil domnul ministru nu la acest mod de impozitare al veniturilor din silvicultură  se referea, atunci când  vorbea  despre evaziune  fiscală, căci altfel ar fi  tăcut! Poate  dorea  să se refere domnul ministru la  cele  aproximativ  500 000 ha de pădure, mici  proprietăți puse în posesie în baza  Legii  18/1991, care sunt și acum fără pază, pentru care nu sunt emise nici  astăzi titlurile de proprietate în proporție de peste 90 %, pentru  care în multe cazuri nu se poate nici  măcar identifica amplasamentul, pentru că un hectar de pădure pus în posesie are forma unei  fășii de 2 metri lățime, cu lungime de 5 km? Îi dorim mult succes domnului ministru în eliberarea titlurilor de proprietate pentru aceste suprafețe, în efectuarea lucrărilor de cadastru și în preluarea lor în pază, astfel încât să fie eliminate tăierile ilegale de pe aceste suprafețe,  iar  proprietarii  de păduri  să plătească  impozit  pe venit și să nu mai facă evaziune fiscală! Până atunci, proprietarii  de păduri  plăteșc impozit  pe teren, pentru o proprietate de care nu benefiziază, iar dacă se recoltează o căruță de lemne  pentru  încălzire, pentru uz propriu, aceștia sunt considerați infractori și evazioniști!  Oare  nu este  de vină  statul român ,  prin  suprareglementare și  incapacitate  administrativă, de  această  situație ?

Dacă tot vorbește despre evaziune fiscală, poate  își  amintește  domnul ministru și de faptul  că statul român are la rândul lui obligații  față de proprietarul de pădure, obligații pe care nu le respectă precum Codul  Silvic,  legile  statului  român inclusiv Constituția prin nerespectarea  dreptului de proprietate, prin faptul că include proprietăți forestiere private în parcuri  naționale sau impune alte categorii de restricții, mergând până la restricția totală de recoltare  a masei lemnoase, fără a plăti compensații proprietarilor de păduri, care plătesc impozit pe suprafețele deținute și  tarifele impuse de pază, fără  a avea niciun fel de venit de pe urma pădurilor! 

Referitor  la  soluțiile  propuse pentru  combaterea  tăierilor  ilegale: domnul ministru a mulțumit populației și a încurajat continuarea sesizării  de  către  populație, prin sistemul  112,  a  transporturilor ilegale.  În  acest context,  îl rugăm  pe  domnul ministru să verifice statisticile sistemului  112  legat  de transporturile ilegale de lemn. În sistemul  112  sunt înregistrate în medie 14  apeluri pe  zi, din care se confirmă 2 cazuri! Prin urmare, vorbim despre 2 cazuri confirmate, în condițiile în care prin sistemul  SUMAL sunt înregistrate zilnic peste 15 000 de avize de transport masă lemnoasă! 

Așteptăm soluții concrete propuse de către domnul ministru pentru combaterea tăierilor ilegale! Evident, nu isterizarea populației este soluția și nici vânătoarea națională a transporturilor ilegale de masă lemnoasă sau sesizări care nu se confirmă.  Paza pădurilor  este  făcută  prin cei 30 000 de angajați din administrația silvică și prin efortul conjugat al structurilor de  control –  Garda Forestieră, Poliție și Jandarmerie, dar și prin efortul proprietarilor de păduri, primii  interesați de paza proprietăților lor.

Dar, de la preluarea mandatului, domnul ministru Costel Alexe nu a inițiat niciun dialog  cu organizațiile  profesionale și patronale din sectorul forestier, așa cum cere în mod explicit legislația privind transparența în elaborarea politicilor publice.

Nici cu ONG-urile de mediu serioase așa cum este WWF domnul ministru nu a solicitat o discuție, ONG-uri care au cerut la unison  cu  proprietarii de păduri o  explicitare  a  rezultatelor  Inventarului  Forestier  Național. În schimb,  domnul ministru s-a întâlnit cu reprezentanții Agent Green, ONG  al  cărui  președinte,  dl. Gabriel Păun  a declarat:  „Când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile și se vinde pe toată planeta, România este cap de listă în episodul documentarului dedicat acestui subiect“.  Evident,  afisându-se  cu reprezentantii  acestui  ONG și felicitându-I  pentru  “eforturile depuse”,  domnul ministru a legitimat  acest  mesaj al Agent Green difuzat în mass media internațională, un mesaj denigrator față  de industria  mobilei  din România, mesaj  care  afectează  capacitatea  de export  a acestei industrii , mesaj  care  a  stârnit  indignarea Asociației  Producătorilor  de Mobilă  din România.

Și-a făcut timp domnul ministru  pentru  o  vizită  în judetul  Argeș, să se afișeze public cu o organizație care a cumpărat peste 25 000 ha pădure în zona Munților  Făgăraș, cu obiectivul declarat  de a continua  achizițiile până  la  120  000  ha  pentru a  crea un parc național “Yellowstone  de  România”,  fundație căreia i-a  mulțumit public  pentru  eforturile  de conservare  a  naturii. Ne întrebăm dacă domnul ministru dorește să legitimeze  un astfel de proiect care ar crea o zonă de “sălbăticie” unică în Europa, dar care afectează peste  170 de comunități  locale, nevoite practic să emigreze sau să fie relocate?  Aceasta este viziunea domnului ministru  Costel  Alexe  despre  păduri?

În timp ce domnia sa mulțumea Fundației Conservation Carpathia, în Rucar peste 300  de oameni  protestau  pentru  buna conviețuire cu ursul, care le  vizitează gospodăriile în fiecare noapte și a transformat  viața comunităților din zona de munte  într-o teroare  permanentă.  Întelege  domnul  ministru  necesitatea  echilibrului  între  funcțiile  de mediu,  sociale  și  economice  ale pădurii ?

Așteptăm ca domnul ministru Costel Alexe să înceapă un dialog serios cu organizațiile  profesionale și  patronale  din domeniul  pădurilor  și  al  întregii  economii forestiere. Îl invităm  public  să participe  la lucrările  Forumului  Pădurilor,  Industriei  Lemnului  și  Economiei  Verzi  organizat de Comunitatea Forestierilor din România – Fordaq, cu sprijinul Consiliului Pădurilor și Dezvoltării Rurale, eveniment  susținut de Patronatul Investitorilor Autohtoni din România – PIAROM, Coaliția pentru Libertatea Comunicării și  Comerțului, precum și de Bursa  Română  de Afaceri.

La acest  forum propunem ca teme  principale  de dezbatere:

  • starea pădurilor conform IFN, cu accent pe explicitarea cifrei de 38,6 milioane mc “lemn  dispărut”  anual.
  • noua viziune de politică forestieră, cu accent pe un nou sistem de valorificare, pază, trasabilitate și control a provenienței legale a masei lemnoase – dezvoltarea  sistemului SUMAL.
  • finanțarea sectorului forestier prin planurile naționale strategice ale Politicii Agricole  Comune.
Distribuie

Lasă un comentariu

Top