RĂZBOI DIPLOMATIC PIERDUT DE M.A.E.! Profesorii români din Ungaria sunt abuzați de Guvernul de la Budapesta, cu acordul tacit al Ambasadei României din Ungaria!

0

Profesorii români din Ungaria sunt abuzați de Guvernul de la Budapesta, cu acordul tacit al Ambasadei României din Ungaria! Eugen Tomac cere de urgență o reacție fermă din partea Guvernului Român! În an centenar, România incapabilă să își apare propria istorie! Actualul Guvern al României-o rușine impardonabilă pentru o țară de martiri!

În perioada 16-18 Noiembrie a.c., in orașul  Gyula (Jula)-Ungaria a avut loc o manifestare de mare însemnătate pentru ceea ce înseamnă celebrarea centenarului Marii Uniri. Astfel, Centrul pentru Politici Locale (Alba Iulia), Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” din cadrul Ministerului pentru românii de pretutindeni, împreună cu ziarul românesc din Ungaria, ”Foaia Românească pentru românii de pretutindeni” au organizat conferința științifică menită să aducă în lumină ”Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire și rolul Armatei Române în eliberarea Budapestei de trupele bolșevice”.

 

La eveniment au participat demnitari ai statului român, viceprimarul Capitalei Unirii, Alba Iulia, Gabriel Pleșa, diplomați, profesori universitari din centrele universitare de la București, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Bacău.

Guvernul României-imaginea incompetenței diplomatice

Prezent și el la eveniment, președintele Partidului Mișcarea Populară-Eugen Tomac s-a reîntors în țară cu un gust amar, care s-a văzut însă doar pe jumătate. Prezent la Alba Iulia pentru o întâlnire regională a partidului său și pentru Conferința județeană a Femeilor din cadrul PMP Alba, acesta a ținut să precizeze că a rămas siderat de modul în care sunt tratați profesorii români din Ungaria de Guvernul de la Budapesta.

“ Am fost împreună cu viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa la o reuniune aniversară cu prilejul Centenarului organizată de comunitatea românească din Ungaria de la Jula. (…) Am avut prilejul să simt pe propria piele ce înseamnă să duci o politică primitivă antiromânească în statul vecin. Voi face o notă scrisă chiar mâine prin care voi cere ministrului de Externe să reacționeze de urgenţă faţă de acest atac brutal al Guvernului de la Budapesta faţă de comunitatea românească. La acțiunea de ieri li s-a interzis tuturor profesorilor români de la şcolile cu predare în limba română din Ungaria să participe la acest eveniment (…) pentru că au fost avertizați că dacă vor participa la o acțiune de aniversare a celor 100 de ani de la făurirea României Mari vor fi sancționați”, a declarat șeful PMP, Eugen Tomac.

Dar ceea ce a fost cel mai important pentru a înțelege gravitatea gesturilor diplomatice este modul în care oficialii de la Gyula s-au pregătit să îi “primească” pe oaspeții români. A nu se înțelege că manifestarea din Ungaria a fost doar una a politicienilor sau “politrucilor” (un termen foarte uzitat de altfel ieri de membrii PMP la Alba Iulia).

La întâlnirea de un nivel academic ridicat au conferențiat:

  • Dl Alexandru Ghișa, prof. univ. dr., al Universității ,,Babeș Bolyai” din Cluj cu tema ,,Instaurarea regimului Bela Kun la Budapesta și raporturile cu România” ,
  • Gabriel Moisa, Muzeograf, prof. univ. dr. al Universității din Oradea cu tema ,,La frontiera  dintre democrație și bolșevism. Structuri militare române versus bolșevismul ungar în cursul anului 1919”
  • Mirela Andrei, cercetător științific al Institutului ,,George Barițiu” din Cluj Napoca, ,,Elita ecleziastică greco-catolică orădeană și Marea Unire”
  • Cornel Sigmirean, prof. univ. dr. al Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice din Târgul Mureș – ,,Elite și națiune 1918”
  • Paul Cotîrleț, prof. lect. univ. al Universității ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, cu tema ”Celebrarea Centenarului României Mari. Între ce s-a vrut și ceea ce s-a realizat
  • Alexandru Cristian, profesor la Colegiul Național de Apărare, cu tema ”Generalul Nicolae Șova”
  • Lucian Robu, cercetător dr. la Muzeul Astra din Sibiu, cu tema ”Experiența Centenarului trăită la Muzeul Astra”
  • Aurel Becan, cu tema ”Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire”.

 

ABOMINABIL: Ambasada României din Ungaria a tratat cu sictir Centenarul românilor

Gravitatea întâmplărilor din Ungaria a fost relevată doar pe jumătate însă de Eugen Tomac. În realitate, românii din Ungaria nu sunt sprijiniți în niciun fel de Ambasada României sau de Guvernul României-o rușine pe pata unui obraz vechi de 100 de ani.

Astfel, Președintele Centrului pentru Politici Locale, Radu Ciobotea a precizat: “Sunt profund dezgustat de modul in care Ambasada României din Budapesta si Consulatul Român din Gyula au colaborat cu noi în demersurile organizatorice. Impresia creată a fost că angajații români din cadrul diplomației românești din Ungaria sunt total aserviți intereselor Guvernului de la Budapesta. Nu am primit niciun sprijin. Dimpotrivă, la eveniment a participat un singur angajat din cadrul Ambasadei României sau al Consulatului Român din Gyula: ȘOFERUL. Cam atâta importanță a acordat Diplomația Românească din Ungaria celui mai important eveniment dedicat Centenarului propriei lor țări.”

Poate măcar acum s-ar impune chemarea la raport a ambasadorului roman din Ungaria. Doar că aceasta s-ar putea într-o țară normală, prin aceasta înțelegându-se desigur o țară în care UDMR să nu fi fost la guvernare în aproape orice guvern de la Revoluție încoace!! Evident, actuala guvernare Dăncilă-Dragnea-Tăriceanu nu face excepție.

Guvernul din Budapesta-măsuri diplomatice extreme la adresa românilor. Un jurnalist maghiar amenințat cu pierderea locului de munca

Că Guvernul de la Budapesta s-a opus mereu cum a putut oricăror demersuri ale românilor din Ungaria nu mai este un secret pentru nimeni. Iar manifestările din acest weekend dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire nu au făcut excepție. “Am simțit tensiuni încă de la Vamă, fiind nevoiți să trimitem un autocar cu doar 6 persoane de frica de a nu fi întorși din drum. Toate însemnele românești a trebuit să le ascundem prin mașini, pe sub banchete, precum și cărțile și publicațiile pregătite pentru acest eveniment”,  au precizat reprezentanții Centrului pentru Politici Locale.

Amenințările nu s-au oprit insă doar la profesori, cum bine a precizat Eugen Tomac. Duritatea Guvernului de la Budapesta condus de Orban s-a răsfrânt inclusiv împotriva jurnaliștilor din Ungaria. “Am primit informații concrete că inclusiv un jurnalist al Televiziunii Naționale din Ungaria a fost amenințat că va fi dat afară dacă va fi prezent la evenimentul românilor din Gyula. Organizatoric, acesta trebuia să fie prezent la eveniment, însă am aflat ulterior că a fost amenințat cu desfacerea contractului de muncă și nu a mai venit”, a mai precizat Radu Ciobotea -Centrul pentru Politici Locale.

Românii de astăzi din Jula sunt urmașii delegaților de la Marea Unire. Au fost invitați să sărbătorim Marea Unire impreună. Să evocăm rolul românilor din Ungaria în realizarea Marii Uniri. Este revoltător, a precizat istoricul Costel Oprea, director executiv al Centrului Pentru Politici Locale.

Chiar și așa, loviți din toate părțile, mințiți și umiliți de aproape toată clasa politică românească fără prea multe excepții, românii merg mai departe bucurându-se de ceea ce au făcut cu adevărat înaintașii noștri. Rămân doar câteva întrebări triste și dure: Am mai fi în stare noi astăzi să facem ce au făcut ei? Am mai fi în stare să murim pentru un ideal național? Să înfundăm bătăi pe nedrept în închisori străine sau ale propriei patrii comuniste sau gloanțe reci pe câmpurile de luptă?

Florin Soare

 

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top