Prof. Adrian SIMION : MESAJ LA ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR

0

Dragi elevi,

Stimați părinți,

Dragi colegi,

Poate mai mult decât în alți ani, această lună septem­brie a fost aștep­tată cu emoție de către copii, părinți și cadre didac­tice. Dar alături de emoție a existat și cu multă speranță. Am sperat cu toții că vom avea o situație clară a modului în care ne vom desfășura activitatea. Deocamdată, însă, încă mai bâjbâim în stilul tipic al românului luat pe nepregătite de venirea iernii în decembrie.

Sigur că este pandemie, sigur că este o situație cu care nu ne-am mai confruntat până acum. Dar la fel de sigur este că se putea face mai mult și de către guvern și de către autoritățile publice locale. Nu criticăm, doar observăm. Pe de altă parte, poate că în tot răul anilor anteriori a fost și un bine – ne-am învățat să ne adaptăm din mers. O vom face și acum, sunt sigur. Până la urmă, de la Minister și până la dascălul X din satul Y, cu toții ne dorim ca ai noștri copii să poată să aibă acces la educație. Ar fi bine să fie și condiții pentru o educație de calitate, dar aici mai avem de lucru.

Va trebui, de exemplu, să găsim soluții pentru acei copii care nu vor avea acces la orele online, fie din lipsa internetului, fie din lipsa mijloacelor tehnice, fie din alte motive. Programul „Prima tabletă” propus de USR PLUS va putea fi una dintre soluții. Îl vom propune în Consiliul Județean și sperăm să avem sprijinul tuturor pentru el. Oricât aș fi de subiectiv, ca și dascăl, cred cu tărie că atunci când este vorba de interesul elevilor, al copiilor noștri, nu trebuie să mai fie vorba de discuții de ordin politic, ci de acțiune în direcția rezolvării problemei apărute.

Va trebui, de asemenea, să rezolvăm problema condițiilor de desfășurare în siguranță a orelor fizic, la școală. Și mă gândesc la diverse situații, de la asigurarea soluțiilor de dezinfectare și a măștilor pentru elevi, până la modalitatea în care fiecare școală va reuși să își organizeze cursurile, mai ales dacă nu va avea spații suficiente. Și, dacă tot aminteam de banalele măști, mă întreb cum vor reuși elevii (mai ales cei mici), să se obișnuiască să le folosească în mod corect pe toată durata programului școlar și ce vom face acolo unde resursele financiare vor fi atât de limitate încât măștile vor deveni o cheltuială semnificativă pentru părinți.

Și mai sunt și alte probleme, am dat doar două exemple.  

Așteptam și aici niște soluții clare din partea Ministerului. Poate au apărut în spațiul public și nu le-am văzut. Dar am impresia că și de data aceasta, dincolo de documente trimise în teritoriu cu recomandări mai mult sau mai puțin eficiente, sarcina grea a fost lăsată pe umerii ISJ-urilor, care, prinse și ele între ciocan și nicovală, au rezolvat ce au putut rezolva și restul greutăților le-au transferat către unitățile școlare pe principiul: „Dragi colegi, avem maximă încredere în dumneavoastră că vă veți descurca fiecare, după cum puteți”. Este onorantă această încredere, dar nu ar strica și ceva sprijin efectiv.

Iată de ce cred că este nevoie de implicare mai serioasă din partea autorităților publice județene și locale.

USR PLUS a propus și va mai propune soluții eficiente. Și nu ne vom opri aici, pentru că suntem conștienți de faptul că educația este unul dintre darurile cele mai de preț al fiecărui in­di­vid; iar aceasta ar tre­bui să fie de­viza fiecăruia din­tre noi: cadre di­dac­tice, elevi, părinți, reprezentanți ai comunității.

Fie ca Bunul Dumnezeu să ne dea tuturor multă sănătate și putere de muncă, să lumineze mințile elevilor, să sporească râvna cea stăruitoare a dascălilor și să întărească inimile părinților întru încredere spre reușită! Un nou an școlar de excepție, cu împliniri, bucurii şi satisfacţii!

Prof. Adrian SIMION,

Candidat pentru Consiliul Județean din partea USR PLUS  Alba

(Partidul Uniunea Salvați România – Organizația județeana Alba, parte a alianței electorale “Alianța  USR PLUS”, cod mandatar financiar: 21200251)

Distribuie

Lasă un comentariu

Top