Întrevederea ministrului Claudiu Năsui cu E.S. Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti

0

Ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Claudiu Năsui, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, E.S. Laurence Auer.

Agenda discuţiilor s-a concentrat asupra priorităților noii Foi de parcurs a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, semnat în luna octombrie a anului trecut. Partenerii de dialog au convenit continuarea şi actualizarea acestora în vederea consolidării relaţiilor dintre Franţa şi România şi a diversificării cooperării bilaterale şi la nivel european.

Ministrul Claudiu Năsui a apreciat prezenţa economică franceză şi interesul companiilor franceze de a investi în România, exprimat şi de către reprezentanți ai Consiliului întreprinderilor Franța-România din cadrul Mișcării Întreprinderilor din Franța (MEDEF), cu prilejul vizitei guvernamentale române la Paris din toamna anului trecut.

Ministrul Năsui şi-a exprimat determinarea de a facilita accesul investitorilor francezi pe piaţa românească prin accelerarea debirocratizării şi asigurarea unui cadru legislativ predictibil, favorabil iniţiativelor antrenoprenoriale.

Cei doi oficiali au convenit continuarea dialogului cu investitorii francezi la sediul Ambasadei Franţei la Bucureşti, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții ai acestora, pentru a analiza oportunități concrete de investiții pentru companiile franceze în România în domenii de interes comun.

La reuniune au participat și Diana Codău, Director general al Direcției Generale Comerț Exterior, Savian Boroancă, consilier ministru și Pierre Lignot, consilier economic al ambasadei Franței.

În primele 9 luni ale anului 2020, volumul schimburilor bilaterale a fost de 5,64 mld. EUR, în scădere cu 16,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, din care exporturile 2,94 mld. EUR, iar importurile 2,7 mld. EUR.

Balanța comercială a înregistrat un excedent pentru România de 232,26 mil. EUR, în scădere de la 392,18 mil. EUR în aceeași perioadă a anului 2019. Aceste scăderi se datorează crizei generate de COVID-19.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top