Dosarul Mechel – COS Târgoviște : Cum a ajuns MAFIA RUSEASCĂ să ÎNGENUNCHEZE Siderurgia Românească

2

COS Targoviste este o altă societate desprinsă din grupul Mechel, de fapt e o altă societate pe care statul român a privatizat-o acuma mai bine de 15 ani. COS a fost un mare producător de oțeluri pentru rafinării, hidrocentrale, centrale nucleare, industrie de armament, drumuri și care a ajuns ulterior să fie controlată de către același Invest Nikarom implicat în Industria Sârmei Câmpia Turzii, care de altfel este controlat de la distanță de membri ai cercurilor de putere din Federația Rusă.     

Oleg Shvedakov şi Olga Chumakova, fiica nu mai puţin celebrului Viktor Chumakov (cunoscut pentru afacerile cu armament făcute în România şi nu numai), proprietarii Invest Nikarom au continuat și la Tâtgoviște un plan similar cu cel de la Câmpia Turzii. Aflat în insolvență sub patronajul celebrei familii, COS a continuat să transfere bani către firma mamă Mechel, mai precis veniturile societății au fost transferate sistematic în Federația Rusă, sub acoperirea unor contracte de aprovizionare cu materii prime sau de consultanţă, prin contractarea unor împrumuturi “fantomă” ori prin tranzacţionarea produselor prin diverse suveici externe. Tocmai din această cauză Combinatul metalurgic și-a redus considerabil nivelul afacerilor și și-a majorat pierderile , astfel că de la o cifră de afaceri de circa 960 milioane lei la finele anului 2012 şi pierderi de aproximativ 100 milioane lei, a ajuns în 2018 la o cifră de afaceri de 660 milioane lei, iar pierderile cumulate în perioada insolvenţei depăşind 150 milioane lei. Datoriile societății au crescut de la 500 milioane lei, datorii la data deschiderii procedurii, la 700 milioane lei raportate la sfârșitul anului 2018.

La scurtă vreme după ce în 2012 Invest Nikarom a intrat în posesia acţiunilor de la COS, şi nu numai, ci şi de la ISCT, Laminorul Brăila şi Ductil Steel Buzău, şi după ce au şi băgat-o în insolvenţă, patronii firmei bucureştene au încercat pe de o parte să înapoieze cât mai puţin din sumele datorate către statul român, iar pe de altă parte să vândă cât pot de mult de pe firmă. Şi, deşi au avut un plan de reorganizare aprobat la începutul lui 2015, ruşii de la Invest Nikarom s-au apucat să demoleze secţiile de producţie nefuncţionale, să vândă cât mai mult fier vechi şi chiar active conexe de genul apartamentelor, cantina-restaurant, mini-hotel, vagoane de tren şi locomotive pentru tranzit uzinal. În minunatul plan de reorganizare, ruşii au vrut să achite către stat doar 6% din peste 50 de milioane de lei, iar furnizorilor nici măcar un leu. ANAF-ul a contestat măsurile din plan şi instanţa i-a dat câştig de cauză, iar planul a fost anulat la finele lui 2015.

Problema e că deşi planul a fost anulat, ei au continuat să taie şi să vândă cât au putut de mult, fiind sprijiniţi de comitetul creditorilor care este controlat de aceleaşi persoane, prin intermediul unui off shore din Insulele Virgine Britanice, un anume Alphard Financial Corporation. Din toată activitatea s-au încasat 10 milioane de euro şi care nu s-au văzut nicăieri, cine ştie ce au făcut de fapt cu ei, pentru că noi muncitorii nu au văzut nici o investiţie în utilaje, în marketing sau alte lucruri care să aducă o îmbunătăţire a situaţiei actuale. Cel mai probabil și aceste încasări au ajuns tot la Igor Ziuzin, oligarhul rus care deţine Mechel.

Cel mai important sindicat din COS, care a încercat să atragă atenția asupra a tot ce se întâmplă pe platforma rusească a fost decimat și redus la tăcere

Din cauză că nu au investit niciun ban pentru protecţia mediului, COS este pe punctul de a-şi pierde autorizaţia integrată de mediu, pe motiv că una din secţiile de producţie, Oţelăria Electrică nr. 2 poluează constant şi necontrolat aerul târgoviştenilor. Soţii Oleg şi Olga, se gandesc inclusiv la închiderea Oţelăriei Electrice nr. 2, singura din România care mai realizează semifabricate din ţaglă destinate producţiei de produse laminate lungi (oţel beton, sârmă, plase sudate etc.) şi care este furnizor şi pentru celelalte societăţi ale grupului, ISCT, DUCTIL STEEL şi LAMINORUL.

În septembrie 2019 intră în joc Laminorul Danube care a făcut o ofertă în valoare de 38,3 milioane euro pentru achiziția în bloc a activelor operaționale ale COS Târgoviște. 

 Rapid, sub comanda lui Oleg Shvedakov şi Olga Chumakova s-a lucrat la un nou plan de reorganizare, bazat tocmai pe această ofertă  iar Alphard Financial Corporation l-a şi depus la începutul lunii octombrie. Totul  a mers ca pe roate pentru că în decembrie 2019 judecătorul sindic anunță că planul este aprobat. 

Marek Frydrych

Surpriza vine în ianuarie 2020 când presa de profil anunța cu surle și trânbițe că o companie controlată de un grup financiar cu rădăcini în Polonia, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL, este în plină achiziție a activelor industriale funcționale ale mai multor combinate metalurgice românești aflate în insolvență sau chiar faliment, care au fost deținute anterior de grupul rus Mechel.
CEO-ul Sunningwell International Polska, care deține 90% din Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL,polonezul Marek Frydrych, și-a început cariera profesională în Ministerul de Externe de la Varșovia, după studii de Istorie la Poznan și de Relații Internaționale la Moscova de unde a rămas cu mulți prieteni.


Distribuie

2 comentarii

Lasă un comentariu

Top