Documentar Opinia transilvană: Povestea bisericii fortificate de la Sântimbru, ridicată de voievodul Iancu de Hunedoara, în amintirea fratelui său Ioan Miles

0

Povestea bisericii fortificate situată în comună Sântimbru, județul Alba, începe în anul 1442, odată cu bătălia purtată de Iancu de Hunedoara, împotriva unei armate a Imperiului Otoman, condusă de Meizid bei al Vidinului și fiul său, scopul acesteia fiind acela al ocupării Transilvaniei.

Armata turcă urcă prin pasul de la Turnul Roșu, pătrund în Valea Mureșului, în Transilvania, satele și Sibiul fiind incendiate, iar locuitorii au fost luați ca robi.

Acest atac îl luase prin surprindere pe Ioan de Hunedoara, care abia se întorsese la Alba Iulia, de pe câmpul de luptă din Serbia. În faţa primejdiei neaşteptate, acesta a proclamat ridicarea generală la oaste, trimițând în toate părţile Transilvaniei curieri, ce purtau în semn de primejdie o sabie însângerată.

A impus tuturor prin decret public slujirea la oaste “spre mântuirea comună”.

Între timp, turcii au câștigat teren, și au ajuns în fața cetății din Alba Iulia.

Aceștia își stabilesc tabăra, pe malul drept al Mureșului, desfășurată astfel încât să acopere zona dintre localitatea Sântimbru și dealurile înalte de lângă acesta.

Cu oastea strânsă în pripă și sesizând pericolul la care era expusă Transilvania de a deveni palașâc turcesc, Iancu de Hunedoara, decide să – i înfrunte pe turci.

Bătălia a avut loc la Sântimbru pe data de 18 martie 1442. Iancu de Hunedoara atacă cu aripa dreaptă a armatei sale, însă a fost respins de forţa superioară a oastei otomane, care contraatacă puternic.

Oastea ardeleană, se clatină și în final cedează, fiind nevoită să se retragă în cetatea Alba Iuliei. După victorie, oastea turcească s-a răspândit după pradă, ceea ce i-a dat răgaz lui Iancu de Hunedoara pentru a-și întări oastea pentru bătălia ce va urma în 22 martie 1442, de lângă Sibiu, bătălie în care voievodul român, va câștiga bătălia, și astfel își va lua revanșa pentru înfrângerea de la Sântimbru.

Pe locul bătăliei, Iancu de Hunedoara, decide să ridice o biserică, în amintirea fratelui mai mic al său, Ioan cel Tânăr sau Miles, decedat în bătălia de la Sântimbru, și a episcopului Transilvaniei, Gheorghe Lepeș, decedat și el, în aceeași bătălie. Lucrările de construcție sunt finanţate de voievodul însuși.

Ioan Miles este îngropat, alături de Iancu de Hunedoara și Ladislau Corvinul (fratele regelui Matei ucis de nobilii maghiari în 1457), sunt îngropați în necropola familiei din Catedrala Romano – Catolică” Sfântul Mihail”, din municipiul Alba Iulia.

Biserică veche în stil romanic, a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIII – lea, după anul 1443, fiind fortificată cu o incintă cu ziduri de piatră.

Din faza romanică se păstrează, pe latura de sud, un portal închis, prevăzute cu colonete angajate, capiteluri cubice și arhivolte semicirculare.

Ornamentele care încadrează portalul, rozetele, discurile executate după metoda crestăturilor în lemn, denotă o interferenţă între arhitectură în piatră şi cea în lemn autohtonă.

Turnul datează din secolul 18. Incinta fortificată, din care se păstrează numai fragmente de zid, înconjoară edificiul la o distanță de 4 – 5 metri, în față căruia se află un sanț de apărare.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top