Dobanda la restituirea taxei auto ilegale

0

Proprietarii auto care au fost obligati sa achite taxa auto ce, ulterior, s-a dovedit a fi abuziv incasata, au dreptul sa ceara restituirea ei, plus o dobanda care trebuie platita de autoritati din ziua achitarii taxei respective.

taxa-auto-ilegala-recuperare-baniO decizie data de Inalta Curte de Casatie si Justitie , publicata recent in Monitorul Oficial, da dreptul la despagubiri pentru cei care au achitat taxa auto (de poluare, de mediu, de timbru) despre care instantele au stabilit ca este abuziva. Conform ICCJ, pentru sumele incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare, taxa pe poluare si taxa pentru emisii poluante, restituite prin hotarari judecatoresti, se acorda dobanda fiscala prevazuta de Codul de procedura fiscala. Nivelul acesteia este de 0,03% pentru fiecare zi de intarziere.

Poluarea, fiscalizata

In alta ordine de idei, ICCJ a stabilit ca natura juridica de creante fiscale principale a sumelor achitate de contribuabili cu titlu de taxa de prima inmatriculare, taxa pe poluare si taxa pentru emisii poluante este data de reglementarile legale care le-au instituit. „Cum taxele in cauza se incadreaza in categoria creantelor fiscale principale, se constata ca raportul juridic nascut intre platitorul taxei si beneficiarul acesteia este un raport de drept fiscal”, se arata in decizia ICCJ. Din aceste considerente se aplica si dobanda stabilita in Codul de procedura fiscala.

Calculul dobanzii, din data platii

Magistratii ICCJ sustin ca, in conditiile in care sumele achitate de contribuabil nu au fost datorate, se impune ca dobanzile fiscale sa fie acordate incepand cu data platii acestor taxe. Acest lucru e valabil chiar si in ipoteza in care nu s-a solicitat anterior organului fiscal plata dobanzii, avand in vedere ca indisponibilizarea sumelor platite fara temei cu incalcarea dreptului european incepe din ziua perceperii taxei si se finalizeaza in ziua restituirii efective catre contribuabil a sumei achitate. „Prin urmare, dobanzile fiscale aferente taxelor in cauza, fiind datorate cu titlu de reparare adecvata si integrala a prejudiciului cauzat prin plata unor taxe percepute cu incalcarea dreptului european, se cuvin contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre data achitarii taxei si data restituirii acestei sume de catre stat”, se precizeaza in decizia ICCJ. In alta ordine de idei, proprietarii auto care au achitat taxa respectiva, dar nu au dat statul in judecata isi pot recupera banii prin depunerea unei cereri la ANAF, care le va restitui suma, cu dobanda stabilita, in termen de cinci ani, in transe de cate 20% pe an.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top