Cum riscă Consiliul Județean Alba să piardă o finanțare de 15 milioane de euro prin neimplicare. Drumul spre „Mica Elveţie” , mărul discordiei mai multor Instituții Publice.

16

Situația drumului judeţean care face legătura între Transalpina şi domeniul schiabil din Masivul Şureanu, respectiv de la Oaşa la Poarta Raiului, ar trebui reglementată cu prioritate maximă de către reprezentanții Consiliului Județean Alba printr-o colaborare cu Direcția Silvică Alba, în interesul cetățenilor.

drum 2

În lungime de peste 16 kilometri, DJ 704 este un drum de pământ, iar asfaltarea şi reabilitarea sa ar avea un impact major asupra zonei, prin creșterea numărului de turiști. Dacă până acum  Consiliul Județean Alba a stat în stand-by, acum ar fi momentul să facă următorul pas deoarece riscă să piardă finanțarea acestui proiect. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel spune că proiectul este pregătit, dar ar trebui rezolvată problema proprietății pe care Consiliul Județean s-a întabulat în baza Hotărârii de Guvern 540/2000,numai că procedura nu a fost dusă până la capăt.

De cealaltă parte, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, care este la fel de interesată de potențialul acestui drum, pare că se împotrivește transferului de proprietate. Surse neoficiale au precizat pentru Opinia Transilvană că în aceeași situație cei de la Romsilva au mai obstrucționat astfel de investiții la nivelul județului Alba, împiedicând un primar să primească fonduri PNDR.

IMG_20160823_110517

Cert este că Direcția Silvică Alba are ca scuză faptul că este administratorul drumului aflat în proprietatea Statului Român, prin Ministerul Finanțelor.

Încercând rezolvarea acestei situații de fapt, publicația Opinia Transilvană a transmis solicitări tuturor factorilor implicați în acest proiect și a aflat etapele pe care Consiliul Județean Alba ar fi trebuit să le parcurgă.

   Au fost greșeli din partea CJ, dar și obstrucționare din partea Direcției Silvice.

 

Printr-o adresă primită de la Ministerul Finanțelor, am aflat că bunul imobil, DJ 704 (drumul Forestier Oașa – Râul Mare) NU a fost identificat în domeniul public al Statului. Așadar Direcția Silvică Alba a încercat devierea noastră de la subiect.

Din datele centralizate la nivelul Ministerului Finanţelor Publice privind „Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul privat al statului”,  rezultă că nicio entitate nu a completat şi transmis formularul P4000 pentru imobilul cu denumirea DJ 704, județul Alba.

Accesează document : Raspuns solicitare Opinia Transilvana 

Vinovat de aceste aspecte se face și Consiliul Județean Alba care, prin Hotărârea de Guvern 540/2000, a primit clasificarea  drumului ca și Drum Județean dar  nu a mai promovat un alt act normativ prin care să ceară scoaterea definitivă  din fondul  forestier a suprafeței aferente. Atunci automat investiția (drumul) se transmitea de la Romsilva, ca valoare, la noul administrator, în speță Consiliul Județean.

Potrivit reprezentanților Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Consiliul Județean Alba se bâlbâie în rezolvarea acestei probleme deși lucrurile sunt clare.

Consiliul Județean Alba poate să facă o solicitare de îndreptare a erorii materiale care a stat la baza hotărârii 540/2000 sau să facă uz de legea 192/2010 și să înainteze o solicitare ca aceste  bunuri să treacă din administrarea ministerului de resort în proprietate publică locală și în administrarea Consiliului Județean.

drum 4

În acest moment, DJ 704 se află în amenajamentul silvic, anexa 12 conform hotărârii de guvern 1705 cu numărul de inventar 1364.

Oficialii de la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor mai spun că nu a fost întocmit niciodată vreun proces verbal de predare – primire a acestui bun.

O dată ce Consiliul Județean devine proprietar pe acest drum se poate vorbi și de demararea unor proiecte pentru reabilitare, până atunci totul rămâne o poveste frumoasă.

Distribuie

16 comentarii

 1. D-nul. Dumitrel sa vada si de drumurile judetene care arata ca dupa bombardament ex. drumul Podul Alecusului_Alecus_Snmiclaus care ar face foarte rapid legatura intre orase impostante din zona iar bieti oameni din satul ALECUS ar avea o cale mai usoara de acces la medic si pentru aprovizionare cu cele necesare in specual paine.Ne intrebam daca cineva din CONSILIUL JUDETEAN a circular macar odata pe acest drum?

 2. ce ziceti voi acolo, astia habar nu au ce au facut , au incalcat legi , au promis ca fac drumul si su calcat in picioare toate intitutiile pentru a-si castiga popularitate

 3. Oltenu Cristian în

  domnilor reporteri , drumurile judetului sunt praf, ici colo o portiune de asfalt pe bani multi si campanie electorala din partea oamenilor care asigura zona….

 4. Maria din Sebes în

  SA INCEAPA CAMPANIA ELECTORALA … IN ARTICOLUL PRECEDENT SPUNEA-TI DE PARLAMENTARI , ACUM DIN CATE INTELEG EU ACESTE INDREPTARI DE ERORI MATERIALE DIN CATE CUNOSC EU SE POT FACE DOAR PRIN HOTARARI DE GUVERN , PAI PARLAMENTARII CE MAMA SUPARARII AU FACUT IN TOTI ANII ASTIA , CA TOT OAMENII AIA SUNT ACOLO…

 5. Susan Adelin în

  Investitorii ce spun , tac ca de obicei … sa vina cei de pe Transalpina sa le rezolve problemele? prea s-au invatat sa li se aduca la scara toate utilitatile si ei sa taca si sa ramana prieteni cu toti

 6. Investitor în

  Domnule Susan și Adelin…..țin sa va spun ca nu suntem nici unul din noi undercover ci suntem oameni ce au crezut intr-o dezvoltare frumoasa și corecta a unei zone superbe…..si dacă pana acum nu sa facut nimic din partea consiliului nu am stat cu mainile in san , ci am strâns mana de la mana și am plătit utilaje care sa îndrepte acel drum ca sa puteți ajunge sus în condițiile cat mai bune.Ce fac investitorii?? Se chinuie și suporta toate reclamațiile celor ce ajung sus și sunt nemulțumiți de acces.

 7. Susan Adelin în

  Domnule Alin , as vrea sa fie asa cum spuneti dumneavoastra , sincer. Imi e teama ca acest reporter are dreptate la finalul articolului, bine gandit de altfel … “până atunci totul rămâne o poveste frumoasă“

 8. Pai voi stiti cati bani castiga Ocolul Silvic dupa acest drum … care este forestier , nu judetean …. Sunteti nebuni la cap cum sa bata Directia Silvica palma cu voi …

 9. Investitor în

  Sincer …eu unul nu știu cum aparatul de lucru din consiliu județean au vrut sa primească fonduri sau sa finanțeze acel drum…fără a fi propietar pe acel drum…părerea mea după citirea celor 2 articole care mi se par foarte documentate ca aparatul de lucru din consiliu județean…nu și-au făcut treaba decât pe jumătate. Tipic romanesc și da impresia de o debandada totala.

 10. Investitor în

  Și mai e ceva…..din cauza acestor domnii județul Alba pierde o investiție de 15 milioane de euro….răspunde cineva pentru asta…..pentru ca alt proiect pentru a lua acesta suma nu se poate depune.!!! Iar dacă ar fi sa ma i-au după comentariul de mai sus ,….mergem pe proverbul bine cunoscut…sa moara și capra vecinului!!!

 11. Alin Morar în

  Domnilor , CJ nu a stiut de atata timp cum sta treaba acolo ? Nu este interes pentru dezvoltarea zonei , sa nu imi spuneti mie ca lui Dan Popescu alias supermanul judetului i-au trebuit 10 ani sa stie care este problema zonei. Au vazut ca au dat de dracu , ca nu le iasa pasenta si au schimbat rolurile in Consiliu , despre ce vorbim domnilor .
  Aparatul propriu al Consiliului Judetean asteapta sa le cada para malaiata …

 12. Pingback: Proprietarii de pensiuni din Munţii Şureanu se simt trădați de Autoritățile Locale. Aceștia vor clarificarea situației administrative a drumului care leagă Transalpina de stațiunea turistică de pe Șureanu

Lasă un comentariu

Top