Abuz în serviciu la Primăria Alba Iulia?

1

*De ce vom avea parcări cu plată la Alba Iulia? Ca să fim în pas cu celelalte orașe. De ce nu s-au taxat până acum? Întrebați la PNL. De ce se taxează din 1 februarie? Întrebați la USR. Cine este vinovat pentru situația actuală? Nu ne întrebați pe noi…

Epopeea parcărilor publice cu plată din Alba Iulia intră într-o nouă fază: volei cu pisica moartă din curtea PNL în a USR-iștilor. Și invers!

Cam asta ar fi concluzia unei întregi mascarade politice pornite încă de pe vremea primarului Mircea Hava, apoi pe vremea ex-primarului cu funcție de viceprimar (sic!) Paul Voicu și moștenite de actuala conducere USR a Primăriei Alba Iulia – ex-PNL-istul Gabriel Pleșa.

Dar, să le luăm pe rând. Încă de prin anul 2017 Primăria Alba Iulia, condusă pe atunci de primarul Mircea Hava, aducea în discuție problematica parcărilor cu plată. Evident, opinia publică a reacționat foarte dur, dar oricum totul necesita timp. Timp pe care la acea vreme primarul Mircea Hava chiar îl avea din plin.

Așa se face că abia în ședința ordinară a Consiliului Local al municipiului Alba Iulia din data de 28 septembrie 2018 a fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice cu plată din municipiul Alba Iulia, prin HCL nr.348/2018.

Ulterior adoptării acesteia, prin adresa nr.1355/G/SJ/2018, Instituția Prefectului Județul Alba a solicitat CL Alba Iulia reanalizarea HCL nr.348/2018, hotărâre considerată de aceasta ca fiind ilegală pentru mai multe motive.

Era destul de clar însă că ar putea fi vorba doar de un război politic între Dănuț Hălălai (prefectul apolitic al PSD) și șeful noului PNL – Mircea Hava. Cu o argumentație destul de “subțire” din partea Prefecturii, războiul politic a ajuns în cele din urmă în fața instanței. Astfel că primarul Mircea Hava a solicitat CL Alba Iulia în cadrul ședinței ordinare din martie 2019 revocarea regulamentului prin care se înființau parcările cu plată la Alba Iulia. Prin HCL 99/29.03.2019 Consiliul Local Alba Iulia a adoptat renunțarea la proiectul privind parcările cu plată, însă nu și visul de a-i taxa pe albaiulieni și turiștii care se vor fi înghesuit să ne viziteze Cetatea Alba Carolina (pe atunci încă era întreagă, având toate cărămizile la locul lor)…

“Nimeni nu încearcă să facă bani din parcări, vrem sa facem o organizare, să fie pentru om, cetăţean, să fie foarte facil. Va mai dura o lună – o lună jumate până se plăteşte parcarea la Alba Iulia”. Mircea Hava  – februarie 2018

Alt nume, același vis

Între timp, la butoane ajunge ca și interimar cel care se visa continuatorul lui Mircea la Alba… Viceprimarul cu atribuții de primar Paul Voicu simte că Primăria poate face o căruță de bani suprataxându-i pe albaiulieni. Doar că perioada de timp pica foarte prost.

Chiar și așa, Paul Voicu obține inclusiv avizul Inspectoratului de Poliție al Județului Alba (o chichiță pe care prefectul PSD o imputase și prin care spera să anuleze planurile primarului PNL). Așa că repune în discuție practic același regulament, cu mici îmbunătățiri, iar consilierii locali ridică mâna din nou.

Se năștea astfel Hotărârea Consiliului Local nr.235/2019 prin care în mun. Alba Iulia se instituiau parcările publice cu plată! BIBLIA PARCĂRILOR CU PLATĂ DIN ALBA IULIA
Practic intra și Alba Iulia în rândul orașelor mari, care își suprataxează proprii cetățeni, pretextând că parcările sunt de fapt destinate turiștilor!

Doar că de data aceasta timpul pica foarte prost pentru Paul Voicu. Alegerile băteau la ușă și scandalurile se țineau lanț în PNL. Gabriel Pleșa era tot mai greu de ținut sub papuc și gogoașa a explodat, acesta dându-și demisia și părăsind atât Primăria Alba Iulia cât și partidul care îl susținuse până atunci.

„Parcările publice care au fost votate de anul trecut vor fi deja taxate, în două trei săptămâni, vor intra parcările cu plată. Chiar dacă sună rău, trebuie să implementăm parcările cu plată. Suntem singura reședință de județ din România care nu are parcări cu plată.” Paul Voicu – ianuarie 2020

Prejudiciu de peste 400.000 de euro pentru bugetul local

La nici 2 luni după declarația prin care Paul Voicu punea din nou Alba Iulia pe jar, sondajele politice arătau că viitorul său la butoanele Primăriei Alba Iulia erau cu risc. Așa se face că, fără nicio explicație, viceprimarul cu rol de primar a început să tragă de timp…

România intră în stare de urgență din cauza pandemiei. Așa se face că parcările cu plată sunt puse din nou în așteptare…

Doar că starea de urgență odată încheiată (16.05.2020), ar fi trebuit să îl facă pe viceprimarul Paul Voicu să pună în aplicare HCL 235/2019. Prin faptul că viceprimarul Paul Voicu nu a dus la îndeplinire HCL 235/2019, în mod evident bugetul local al mun. Alba Iulia a fost păgubit de, probabil, peste 400.000 euro.

Însă pentru constatarea acestui presupus prejudiciu, Primăria Alba Iulia ar trebui să se constituie parte într-un proces. Un proces care, cel mai probabil, nu va avea loc niciodată! Și asta pentru că la nivelul conducerii CL Alba Iulia și al Primăriei Alba Iulia este deja o alianță, mai mult sau mai puțin funcțională, între PNL și USR.  

În schimb, viceprimarul Emil Popescu a declarat că la nivelul anului 2021 bugetul local ar trebui să încaseze din parcările cu plată în jur de 500.000 de euro.

Întrebat de redacția noastră de ce abia acum se pune în aplicare HCL 235/2019, viceprimarul Emil Popescu a declarat:

“Este o chestiune ce ține în primul rând de administrație. Dacă țineți bine minte, aceste parcări cu plată au fost suspendate pe perioada stării de urgență. Pe data de 16 mai 2020 starea de urgență s-a încheiat…Dacă este să mă întrebați pe mine de ce abia acum se întâmplă asta…eu pot să vă răspund numai raportat la perioada noiembrie 2020-ianuarie 2021…probabil că au fost și chestiuni care au ținut de pandemie…un cumul de factori: pandemie, probabil și chestiuni ce țin de organizarea primăriei și poate inclusiv considerente de natură electorală Emil Popescu – viceprimar Alba Iulia

Probabil singura veste bună este că toți banii care vor fi strânși din taxele de parcare și amenzile aferente vor fi folosiți în mod exclusiv la crearea de noi locuri de parcare sau modernizarea celor existente:

“Art.14 Sumele încasate din taxe şi amenzi pentru parcare vor fi utilizate cu exclusivitate pentru modernizarea parcărilor existente şi înfiinţarea de noi locuri de parcare subterane, la sol şi supraterane, implementarea de sisteme de gestiune și fluidizare a traficului, construire piste și parcări de biciclete”. HCL 235/2019

Distribuie

Un comentariu

  1. Iau bani cu japca de pe turisti si de pe albaiulieni. Sa nu se mire daca in cativa ani nici dracu nu mai vine sa viziteze orasul. Nu ar fi de mirare!
    Cea mai mare tampenie pe care au putut sa o scorneasca sa scoata bani sa isi poata face asa-zisele perfectionari pe litoral ca vezi Doamne au ce invata cu burta la soare.
    Jenant, penibil, oribil ce au putut scorni aceste minti tulburi!

Lasă un comentariu

Top