Roşia Montană la ceas aniversar sărbătorită la Aiud

4

Afis Ziua RM 2015 - fundal deschis - AIUD3Cu ocazia aniversării a 1884 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane, Campania Salvaţi Roşia Montană invită aiudenii în data de 6 februarie 2015 la Ziua Roşiei Montane Aiud, eveniment dedicat patrimoniului cultural şi natural existent la Roşia Montană.

Pe 6 februarie, de la 18.00,  Societatea pentru Consum Responsabil ne dă întâlnire la Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud să reDescoperim, să reCunoaştem şi să reValorificăm patrimoniul cultural şi natural al Roşiei Montane printr-o proiecţie de film documentar: ROSIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRAPASTIEI (un film de Fabian Daub), urmată de o sesiune de discutii cu invitaţi speciali. Intrarea este liberă!

De ce sa fiu solidar cu patrimoniul, istoria, natura si oamenii de la Roșia Montană? Care ar fi fost riscurile de mediu în cazul unei exploatări miniere precum cea propusă la Roşia Montană? Cum ar fi putut afecta o asemenea exploatare comunități locatizate la zeci și sute de km distanță de Roșia Montană? Care e valoarea monumentelor istorice de pe aceste pământuri atât de râvnite? Ar putea ele coexista cu un proiect minier  la Roşia Montană?

Răspundem la aceste întrebări vineri, 6 februarie, la Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud cu echipa SRC şi invitaţii săi:

– Horia Ion Ciugudean, conf. univ. dr. in arheologie-  Universitatea Lucian Blaga Sibiu;
–  Cristina Modoi, lector univ. dr. in geologie – Universitatea Babes – Bolyai;

– Any Oargă, ing. constructor, voluntar Adoptă o Casă la Roşia Montană.

 

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1884 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

 

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepţional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernăun târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

 

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte zeci de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta şi programul tuturor oraşelor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Roşiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

 

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm sa contactaţi pe e-mail coordonatorul local, asoc. Societatea pentru Consum Responsabil (src.romania@gmail.com) sau accesaţi www.ziuarosieimontane.ro.

Distribuie

4 comentarii

  1. Adoptati case. Dar de ce nu adoptati la distanta de exemplu copii care au nevoie de suport pentru educatie/alimentatie? Se vede ipocrizia celor care tin cu dintii de cladiri si nu le pasa si de oameni. Altfel nu v-ati fi opus proiectului si ati fi incercat sa-l indepartati prin asemenea metode.

  2. In loc sa sarbatoriti mai bine v-ati duce si ati planta un copac acolo la Rosia Montana ca sa aratati ca aveti intentii bune. Desi nu cred ca aveti, ca in atatia ani puteati sa faceti atatea pentru comunitatea aia. Alte lucruri in afara de proteste si piedici ca ei sa nu lucreze in minerit.

Lasă un comentariu

Top