Minerii din Valea Jiului continuă protestul

0

Cei 65 de mineri de la Lupeni sunt şi acum în subteran, în pofida promisiunilor primite vineri de la guvernanţi că salariile restante vor fi plătite săptămâna viitoare. Sute de colegi de la celelalte exploatări miniere şi-au strigat nemulţumirile afară. Protestele din Valea Jiului au agravat situaţia de la termocentrala Mintia, care a rămas fără cărbune. Mii de apartamente și multe școli din Deva nu mai au căldură. Repornirea termocentralei Mintia ar putea avea loc la mijlocul săptămânii viitoare, a declarat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane.

Mai mulți mineri de la Lupeni care erau în subteran de marți au fost nevoiți să iasă din galerie pentru că au probleme de sănătate. 65 continuă însă protestul. Alte câteva sute de colegi s-au adunat în fața sediului administrativ al minei Lupeni, așa cum au făcut și în ultimele zile.

Minerii din Valea Jiului nu și-au primit salariile în 15 februarie, din cauza problemelor de la Complexul Energetic Hunedoara, aflat de mai bine de un an în insolvență.

După negocierile de la București, liderii de sindicat au primit asigurări că banii vor fi plătiți săptămâna viitoare. Însă nu a fost găsită o soluție pentru alte drepturi restante de aproape un an.

Rămasă fără cărbune, termocentrala Mintia s-a oprit, așa că 4 mii de apartamente și majoritatea școlilor din Deva nu mai au căldură și apă caldă de noaptea trecută.

Din cauza frigului din școli, majoritatea elevilor vor face cursuri online.

Chiar dacă minerii de la Lupeni își reiau activitatea, e nevoie de câteva zile pentru a extrage suficient cărbune astfel încât termocentrala de la Mintia să fie repornită.

Repornirea termocentralei Mintia ar putea avea loc la mijlocul săptămânii viitoare, în condiţiile în care minerii din Valea Jiului vor începe lucrul pe 22 februarie şi primul tren cu cărbune va pleca de la exploatările miniere spre producătorul de energie o zi mai târziu, a declarat astăzi directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, citat de Agerpres.

Prezent la o întâlnire convocată de conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara cu parlamentarii judeţului pe tema situaţiei cu care se confruntă mineritul din Valea Jiului, directorul general al complexului energetic a arătat că, după repornirea instalaţiilor, agentul termic ar putea fi furnizat în municipiul Deva la parametri normali în cursul zilei de joi.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top