Din păcate noua tulpină de COVID – 19 din Marea Britanie,a apărut și în România

0

Noua tulpină a virusului descoperită în Marea Britanie a ajuns în România. Tulpină nouă a fost identificată la Matei Balş, la o tânără care susţine că nu a călătorit în străinătate.

Este vorba despre o tânără de 27 de ani din județul Giurgiu.

Medicul Cătălin Apostolescu, de la Matei Balș, a declarat, pentru MEDIAFAX, că tânăra de 27 de ani din Giurgiu s-a prezentat la camera de gardă a institutului în data de 3 ianuarie cu simptomatologie minimă.

„I s-a recoltat testul și la testul PCR s-a observat că apăreau niște mutații suspecte. Din acest motiv s-a cerut procesul de secvențiere. În ancheta epidemiologică făcută la nivel de cameră de gardă, singură informație pe care o avem este că doamna nu a călătorit în afara țării”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul Apostolescu.

Întrebat dacă femeia a avut contact cu persoane venite din străinătate, Apostolescu a spus că „ancheta epidemiologică amănunțită începută vineri urmează să furnizeze și astfel de informații”.

Tânăra a fost externată și acum se află în izolare la domiciliu. Medicii spun că se așteptau ca astfel de cazuri să apară și în România.

Ministerul Sănătății a confirmat informația și a anunțat că va continua să supravegheze cazurile suspecte.

Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare. Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor”, scrie în informarea Ministerului Sănătății.

Această tulpină a fost descoperită prima dată în Marea Britanie, în noiembrie 2020. Ea este mult mai contagioasă, față de cea inițială. Din această cauză, Londra a intrat în stare de urgență.

Acest caz deschide discuţia despre o transmitere deja comunitară a noii tulpini, inclusiv în România. Medicii se aşteaptă că numărul celor diagnosticaţi cu acestă mutaţie, mult mai contagioasă, să crească.

Vestea bună este ca vccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer BioNTech, care a ajuns şi în România, pare să funcționeze împotriva acestei mutaţii, arată un studiu de laborator realizat de Pfizer şi de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Texas, care a fost efectuat pe mostre de sânge donate de persoane vaccinate. Chiar dacă este vorba de rezultate preliminarii, care încă nu sunt publicate, specialiştii sunt încrezători.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top