Dana Gârbovan : Laura Codruța Kovesi a ajuns în funcția europeană printr-o numire politică.

0

Dana Gârbovan a catalogat modul în care Laura Codruța Kovesi, fostă șefă a DNA, a ajuns în funcția de procuror-șef al viitorului Parchet European. Însă, până acolo, Kovesi mai are un hop. Ea nu posedă gradul de procuror de de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Kovesi a primit, în primă instanță o decizie favorabilă în acest sens, dar CSM a făcut contestație.

Gârbovan a spus, la Antena 3, că Laura Codruța Kovesi a ajuns în funcția europeană printr-o numire politică, explicând afirmațiile.

”Am observat că prezumția de nevinovăție a dobândit brusc noi valențe, care sunt importante și mi-aș dori să fie respectate pentru toți cetățenii acestei țări. în mod evident a fost o numire politică și ar fi o ipocrizie să spunem că nu a fost așa, în contextul în care cel puțin o serie de oameni politici și-a asumat o bună parte din meritele numirii doamnei procuror Kovesi. Deci a fost o numire care a avut o componentă politică de lobby, de înțelegere între partidele politice la nivel european. Nu a existat o competiție reală. Candidatul francez a explicat că nu se retrage din cursă pentru că ar fi însemnat reluarea procedurii, a rămas formal în această competiție. E șocant să vezi când aplică cei din Europa aceste criterii.”, a spus Dana Gârbovan.

Acordul asupra numirii doamnei Kovesi ca procuror-şef trebuie formalizat acum de către Parlament şi Consiliu.

Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.(stiripesurse)

Distribuie

Lasă un comentariu

Top