Curiozități în materie de șeminee pe lemne! Știai de șemineele cu pat sau băncuță?

1

Despre foc știm că este una dintre descoperirile care au revoluționat modul de viață al oamenilor, încă de când aceștia trăiau în peșteri. Inițial s-au ajutat de foc pentru prepararea hranei și pentru prelucrarea diverselor materiale sau pentru producerea unor unelte. Tot descoperirea focului i-a ajutat să obțină un ambient de locuit cât mai plăcut, sau mai exact, căldură. Iar după ce au descoperit focul, au găsit și soluții sigure de a-l folosi. Ca de exemplu, șemineul pe lemne.

Vatra de foc a fost dintotdeauna centrul vieţii familiale, în jurul său gravitând diverse activităţi. Lucrurile au evoluat spre modele de sobe și șeminee specifice diverselor culturi și popoare, nu doar din ce în ce mai eficiente termic, ci și cu un puternic accent pus pe latura estetică. Practic, o sobă era nelipsită din orice locuință, devenind inima căminului.

Sobe și șeminee cu pat sau băncuță

Pentru a folosi eficient spațiul ocupat, dar și pentru a profita mai bine de căldura generată, în regiunile cu ierni aspre au fost construite șeminee sau sobe cu pat. Astfel încăt, deasupra acestora să poată fi amenajat un pat confortabil, destinat în special copiilor și bătrănilor. Sunt celebre în acest sens sobele rusești, finlandeze, suedeze sau chinezești. Cu siguranță ai auzit de la bunici despre acest lucru sau dacă nu măcar în romanul Ion, unde este relatat aspectul că pe acea vreme se dormea pe patul de pe sobă.

Soba, iar mai apoi șemineul cu pat au fost folosite cu succes preţ de secole, nefiind casă la ţară sau la oraş care să nu aibă aşa ceva. Până şi capetele încoronate aveau o sobă cu pat sau cu o băncuţă mică amenajată la doi paşi de foc, unde nobilii puteau sta la povești. Aceste sobe erau făcute de meşteri, care cunoşteau procedeele. În fiecare sat existau meşteri „sobari”. Tot ei ştiau ce lut trebuie folosit. Etnologii spun că doar saşii de la oraş aveau sobe din teracotă, în rest, cam toată lumea avea aceste sobe din lut. Astfel de exemplare, de sobă cu pat şi cu bancă pot fi întâlnite până şi în Castelul Bran, semn că confortul adus de sursa de căldură era preferat şi de capetele încoronate.

Astăzi sistemele de încălzire a locuințelor sunt tot mai evoluate și din ce în ce mai miniaturizate. Sunt încă destui cei pentru care nimic nu poate egala atmosfera plăcută pe care o creează lemnele arzând într-o sobă sau un semineu alba iulia.

Dacă ți-am dat idei și vrei să mai retrăiești momentele din jurul focului petrecute în casa bunicilor, apelează cu toată încrederea și recomandarea la PEFOC.ro – cel mai mare magazin online, specializat în domeniul șemineelor pe lemne. Pe lângă gama variată de șeminee și focare, ai posibilitatea de a-ți personaliza șemineul ales. Te gândești deja la o cabană rustică cu un șemineu în care „dansează” focul?

Vrem să scoatem în evidență că și pe acele vremuri, sobele cu pat sau bancă erau construite numai de meșteri. De pe atunci se punea accent deosebit pe implicarea profesioniștilor în acest domeniu. La fel cum se recomandă astăzi, contactarea specialiștilor pentru construirea șemineelor. Pentru siguranță, garanție și calitatea unui șemineu, nu ezita să cauți experți în domeniu. Consultarea cu un specialist şi vizitarea unui showroom pot fi primii paşi care să te ghideze spre cea mai bună alegere, indiferent că vorbim de șemineu cu bancă, focar semineu deschis sau închis, uși de șemineu, de stilul acestuia, sau de modele cu gaz, bioethanol, electrice sau semineu centrala.

Tu te-ai gândit la cum ai vrea să arate șemineul tău? Pune PEFOC.ro modelul dorit și lasă-i să te surprindă!

 

Distribuie

Un comentariu

  1. Cornel Baba în

    Recomand cu incredere echipa din Sibiu, deoarece si eu am montat cu ei un semineu pe lemne si au dat dovada de profesionalism. Plus de asta au o gama foarte mare de produse si chiar ai de unde alege. Cum spun si ei: Noi facem tot , tu pui pe foc.

Lasă un comentariu

Top