Dacă există un lucru care nu se demodează la Cuprumin, acela este tehnologia. Sau mai bine zis, tehnologia lor este atât de veche încât, dacă ar exista un muzeu al mineritului în România, probabil că ar putea dona o bună parte din echipamente și nimeni nu și-ar da seama că încă sunt în uz.
De ani buni, toată lumea vorbește despre necesitatea unei noi linii de flotație, esențială pentru creșterea randamentului și eficienței. Dar Cuprumin pare să aibă alte priorități. Nu se grăbesc. De ce să investești în ceva vital pentru producție, când poți direcționa fondurile spre alte proiecte „strategice” al căror impact este, în mod misterios, invizibil pentru toată lumea?

Între timp, muncitorii fac adevărate minuni cu utilaje care au văzut mai multe guverne decât un jurnalist politic. Randamentul? Păi, dacă s-ar putea extrage cupru din răbdarea angajaților, Cuprumin ar deveni cel mai mare producător din Europa.
Investiții? Da, dar nu acolo unde trebuie
Evident, asta nu înseamnă că nu se fac investiții. Doamne ferește! Se fac. Doar că în orice altceva, mai puțin în modernizarea liniei de producție. Căci la Cuprumin, prioritatea nu e eficiența, ci… să fie bani cheltuiți. Pe ce? Uneori pe lucruri esențiale, alteori pe proiecte despre care nimeni nu știe exact ce rezolvă. Au fost achiziționate, cu mare fast, două basculante mastodont … Cu accesorii, zeci de uniforme noi, pentru sedințele foto penibile de inaugurare.
Noua linie de flotație rămâne doar un subiect de discuție, o promisiune eternă, o legendă urbană printre angajați. Poate într-o zi va fi realitate. Poate cândva, într-un viitor îndepărtat, cineva va considera că este mai importantă decât alte „investiții” făcute pe principiul „să fie”. Dar, până atunci, Cuprumin rămâne fidelă strategiei sale de succes: „Lasă că merge și-așa”.

Concluzie: De ce să modernizezi când poți improviza?
Dacă există o lecție pe care Cuprumin ne-o oferă an de an, aceasta este că succesul nu stă în inovație, ci în răbdare. Multă răbdare. Răbdare să vezi cum tehnologia se degradează, răbdare să aștepți decizii care nu vin, răbdare să accepți că prioritățile companiei sunt… altele.
Iar dacă noua linie de flotație va fi vreodată instalată, probabil că va fi sărbătorită ca un eveniment istoric. Și pe bună dreptate! Până atunci, Cuprumin continuă să funcționeze pe principiul „dacă nu s-a stricat de tot, înseamnă că merge”.