Conflict de interese la vârful Ministerului Culturii ! Deși există suspiciunea deturnării fondurilor publice către societăți proprii sau grupuri de interese la care este afiliat, Ștefan Bâlici , este în continuare susținut la conducerea INP

0

Publicația online Opinia Transilvană a început să prezinte o parte din încrengăturile unor afaceri controversate țesute în jurul Institutului Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii. Este vorba despre interese de grup create în cadrul unor ONG-uri, care au controlat Ministerul Culturii în perioada guvernării tehnocrate conduse de Dacian Cioloș. Acum, o parte din ei sunt parlamentari USR și, în continuare, activează ca o mișcare ong-istă, finanțată din surse dubioase, cu scopul direct de subminare a economiei naționale și sifonarea banului public.

Dacă în prima serie a dezvăluirilor făcute de redacția Opinia Transilvană vorbeam despre lanțul de experţi care identifică valoarea de patrimoniu, naţional sau internaţional, a unor proprietăţi, cei care hotărăsc introducerea acestora sub protecţia Legilor naţionale specifice şi cei care implementează, de cele mai multe ori cu fonduri de stat sau nerambursabile, planurile de restaurare şi punere în valoare există legături atât de strânse, încât unele dintre aceste persoane devin… aceleaşi în toate cele trei etape ale procesului.
Astfel, în prima etapă acţionează o reţea de ONG-uri de patrimoniu, care duc campanii agresive, inclusiv prin litigii, pentru a „salva” respectiva proprietate de la orice alt proiect investiţional, urmează analiza organismelor tehnice ale Ministerelor de profil Mediu sau Cultură, care avizează „planurile de salvare” şi proiectele diverselor firme de casă specializate în restaurare ale aceloraşi experţi – activişti sau colegi ai acestora, pentru ca în final umbrela să fie pusă de USR.

Citește : https://opiniatransilvana.ro/conexiunile-ascunse-dintre-oficiali-ai-statului-roman-si-anumite-grupuri-de-interese-care-aduc-atingere-directa-interesului-national-cultura-neamului-sifonata-in-timp-ce-serviciile-secrete-fac-politica

 

2001- Ştefan Balici şi Virgil Apostol devin consultanţii Proiectului Minier de la Roșia Montană pe tematica de patrimoniu. Cinci ani mai târziu Ștefan Balici şi Virgil Apostol se afiliază Fundaţiei Soros şi devin activişti împotriva Proiectului Minier

În anul 2001, Ștefan Balici împreună cu Virgil Apostol au înfiinţat societatea de arhitectură S.C. Atelierul de Arhitectură OPUS prin intermediul căreia au furnizat servicii companiei miniere pe durata a 5 ani și pentru care au încasat onorarii de peste 150.000 USD. Ștefan Balici a făcut delimitarea zonelor protejate de pe cuprinsul comunei Roşia Montană din cadrul PUG-ul avizat de Consiliul Local şi de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice prin avizul nr. 61/14.01.2002. Deși Ștefan Balici (împreună cu asociatul său Virgil Apostol) a fost vreme de 5 ani principalul consultant pe zona de patrimoniu a companiei miniere Roşia Montana Gold corporation, prin implicarea Fundaţiei Soros în lupta împotriva Proiectului Minier şi recrutările făcute în acest scop, acesta a simţit oportunitatea dobândirii unor venituri mai mari prin prin afilierea la Reţeaua Soros împreună cu potenţialul de vizibilitate pe care l-ar fi dobândit în calitate de „salvator al Roşiei Montane”.

Implicarea și interesul lui Ștefan Balici în campania împotriva proiectului minier de la Roşia Montană au fost determinate de o vizită în Statele Unite ale Americii (SUA) din 2006, când a fost racolat în reţeaua Soros.

La întoarcerea din SUA, Ștefan Balici a denunțat contractul pe care îl avea cu firma minieră, înfiinţând împreună cu Virgil Apostol şi Monica Margineanu Carstoiu (şi ea membra CNMI) ONG-ul Asociaţia ARA, vehicul prin care au beneficiat de finanțări în urma semnării protocolului de colaborare cu Fundaţia Soros, devenind în acest fel unul dintre principalii liderii de opinie ai campaniei „Salvaţi Roşia Montană”.

 „Noi am încheiat numai un protocol de colaborare cu organizaţia Soros, care e unul normal” (interviu Ştefan Balici, Ziarul Adevărul, 18 octombrie 2007)

Interesul lui Ștefan Bâlici și al grupului din care face parte în listarea Roșiei Montane în UNESCO Ştefan Bâlici împreuna cu asociatul său Virgil Apostol au realizat cu mult timp în urmă potenţialul câştig, care ar rezulta din lucrările de restaurare şi punere în valoare a patrimoniului din Roşia Montană, lucru confirmat dealtfel, prin faptul că ONG-ul: Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie” (ARA), a primit importante finanţări Soros, justificate prin activităţile de protest împotriva companiei miniere şi prin activităţi susţinute de denigrare în mass-media, acţiuni de blocare ale proiectului prin cereri de listare ca monumente istorice a unor obiective din perimetrul de Licenţă etc.

Ulterior racolării în Reţeaua Soros au urmat o mulțime de prezenţe, activităţi şi evenimente organizate la Roşia Montană, în Bucureşti sau pe plan internaţional (în cadrul campaniei „Salvaţi Roşia Montană”), la care Ștefan Balici a participat cu lucrări sau luări de cuvânt ostile, pe problematica proiectului minier.

Un exemplu în acest sens este acțiunea lui Ștefan Bâlici din 27 septembrie şi 9 octombrie 2007 când prin ONG-ul sau ARA a depus cereri de clasare ca monument istoric a 50 de case și grajduri aflate exclusiv în zona de amplasare a viitorului decantor minier, în paralel cu achiziţionarea de către Greenpeace Ungaria şi activişti Soros de mici suprafeţe de teren din Roşia Montana, pentru a împiedica punerea în valoare a resursei de aur.

 

Pentru a dobândi legitimitate și exclusivitate în atribuirea unor viitoare contracte de restaurare din Roșia Montană, Ștefan Balici a participat la cursurile de restaurare de clădiri vechi, derulat în Roşia Montană, între 12 – 18 mai 2008, de organizaţia internaţională de promovare a arhitecturii tradiționale INTBAU (The Internaţional Network for Tradiţional Buildings, Architecture & Urbanism) din Marea Britanie, în cooperare cu Fundaţia Soros.

Aura Neag, Director de comunicare al fundaţiei INTBAU, preciza: „Cursanţii, inclusiv localnicii, vor primi diplome de atestare, care le vor servi la angajare pe viitoarele şantiere din comună. Organizaţia ARA din Bucureşti, condusă de arhitecţii Ştefan Balici şi Virgil Apostol, va demara lucrările de îndată ce va avea toate aprobările necesare.”

Colaborarea lui Ștefan Bâlici cu rețeaua Soros a fost profitabila ţinând cont că ONG-ul său (ARA), a devenit peste noapte placa turnantă prin care Balici cât și colaboratorii afiliați au primit finanţări și contracte, beneficiind totodată de vizibilitate și notorietate. În afara atribuirii unor numeroase contracte de prestări servicii și colaborări oneroase din sfera patrimoniului cultural (ex. Atribuirea recentă a lucrărilor de restaurare a zidului bisericii evanghelice de la Alma Vii în valoare de 1,6 milioane Eur), Ștefan Balici a mai fost „recompensat” cu organizarea a şase şcoli de vară internaţională la Roşia Montană, opt şantiere de restaurare, campanii de documentare prin relevee speciale de arhitectură a monumentelor, organizarea de expoziţii, finanţarea de publicaţii şi diverse ateliere susţinute la cele 10 ediţii ale festivalului FânFest organizat de Fundaţia Soros la Roșia Montană.

O altă campanie organizată de Ștefan Balici împotriva proiectului minier, demarată în anul 2012, a fost intitulată „Adoptă o Casă la Roşia Montană”, un program demonstrativ de „salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană şi din satele învecinate”.

În 2016, pentru strângerea fondurilor necesare celei de-a V-a ediţii a Campaniei „Adoptă o casă”, Ștefan Balici a abuzat de proaspăta sa funcţie de conducere a INP organizând un eveniment de strângere de fonduri la Ateneul Român în beneficiul ONG-ului său – Asociaţia ARA- (Anexat) Deşi a fost detaşat în ultimii 10 ani la Roșia Montană de către Fundaţia Soroș, Ștefan Balici, în afara activismului anti minerit nu a făcut lucrări relevante de restaurare în Roşia Montană, cu excepția unor lucrări de restaurare făcute la o casă parohială aparţinând bisericii evanghelice din localitate.

Cel mai important lucru care „l-a recomandat” pe la conducerea INP şi CNMI a fost pregătirea documentaţia pentru listarea Roșiei Montane în UNESCO Balici prin ONG-ul său ARA încă din anul 2010, data de la care dosarul s-a aflat în adormire aşteptându-se un moment prielnic pentru a se putea iniţia demersul de listare UNESCO al Roşiei Montane. Acest moment a avut loc odată cu investirea guvernului tehnocrat al cărui cabinet a cuprins miniştri, secretari de stat (s.a.) afiliaţi Reţelei Soros, care odată instalaţi în funcţii au demarat înscrierea localităţii Roşia Montana în lista indicativa Unesco (Vlad Alexandrescu/Ştefan Bâlici); clasarea întregii localităţi Roşia Montana ca Sit categoria A (Vlad Alexandrescu); depunerea dosarului de înscriere în Patrimoniul Unesco a Roşiei Montana (Corina Şuteu/Oana Bogdan/Ştefan Bâlici). Astfel, în anul 2016, în urma implicării foștilor miniştri ai culturii Vlad Alexandrescu și Corina Șuteu, conjugate cu eforturile secretarului de stat din ministerul culturii Oana Bogdan, ale lui Ştefan Balici și ale asociatului său Virgil Apostol, planul a putut fi pus în practică, prin presiuni instituționale şi comunicare agresivă făcută de ONG-urile din rețeaua Soros în social media.

În acest context, se pune problema conflictului de interese a lui Ștefan Bâlici și a potenţialului avantaj concurenţial al afiliaţilor săi din perspectiva unui viitor program de restaurare al patrimoniului din Roşia Montană, în condițiile în care demersul de listare a Roșiei Montane în UNESCO va avea succes. Intenția lui Ștefan Bâlici de a pregăti terenul în vederea “adjudecării” viitoarelor lucrări de restaurare a patrimoniului din Roșia Montană este demonstrată și de recenta sa încercare de „ştergere a urmelor” prin renunţarea la calitatea de asociat în societatea OPUS-Atelier de Arhitectura SRL al cărui membru fondator și Vicepreședinte a fost până la sfârșitul anului 2016, lăsându-l doar pe Virgil Apostol ca asociat unic. Astfel, în declarația de interese publicată de Ștefan Balici în data de 29 Noiembrie 2016 pe site-ul Institutului Național al Patrimoniului apare faptul că Ștefan Balici este asociat în societatea OPUS-Atelier de Arhitectura SRL cu o cotă parte de ½ din părțile sociale, iar în declarația de avere din aceeași dată apare salariat în firma cu un venit anual de 3.372 lei, în vreme ce în data de 13 Ianuarie 2017 în Oficiul Naţional al Registrului Comerțului se modifică structura asociaților și dispare asociatul Ștefan Balici, rămânând doar Virgil Apostol ca asociat unic cu o cotă de participare la beneficii și pierderi de 100%.

Astfel, după 15 ani de activitate profitabilă în OPUS-Atelier de Arhitectura SRL, Ștefan Bâici se decide brusc să renunţe la calitatea de asociat în favoarea prietenului său Virgil Apostol. Acest lucru este motivat și de recenta investigaţie de presă privind atribuirea ilegală către societatea în care el şi Virgil Apostol sunt asociaţi a unui contract public „Contractul de elaborare a documentației pentru de „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu – zona Zorile, municipiul Constanţa “- proiect cu finanțare europeană.

Atribuirea acestui contract s-a făcut de către Ștefan Bâlici şi Virgil Apostol în interes propriu, ambii aflaţi în conflict de interese datorită funcţiilor deținute în INP şi CNMI. Practic, Ștefan Bâlici din postura sa de Director INP şi Preşedinte al Secțiunii Tehnice de Arhitectură și Inginerie din CNMI, a avizat și aprobat planurile tehnice de restaurare a acestui obiectiv de patrimoniu, iar Virgil Apostol, folosindu-se de calitatea sa de Președinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr.4 din zona Constanța/Tulcea a aprobat „salvarea şi punerea în valoare” a acestui obiectiv de patrimoniu aflat în zona sa de competență (Constanța), iar apoi Consiliul Județean Constanța a atribuit direct și a plătit contractul de elaborarea a documentaţiei către firmă lui Ștefan Bâlici şi Virgil Apostol.

 

Menținerea lui Ștefan Bâlici la conducerea INP şi CNMI provoacă grave vulnerabilități funcţionarii instituționale inducând riscul deturnării fondurilor publice către societăți sau grupuri de interese cu care se afla în relaţii de afaceri sau afiliere Institutul Național al Patrimoniului asigură atribuirea contractelor de proiectare şi execuţie a lucrărilor de restaurare, conservare, protecţie şi punere în valoare a obiectivelor de patrimoniu, verifică şi propune spre avizare, potrivit legii, documentaţiile tehnicoeconomice pentru lucrările contractate, iar Ștefan Balici din postura de director INP şi cea de membru în Comisia Națională a Monumentelor Istorice şi președinte de secţiune tehnică, poate dispune ce să se facă, unde să se facă şi cu cine să se facă, el devenind de veritabil „administrator de facto” al unor viitoare lucrări de restaurare din Roșia Montană care ar urma să fie atribuite firmelor proprii sau ale colaboratorilor săi. Răspunderea și consecințele faptelor săvârșite de către Ștefan Balici în exercitarea funcției de director al Institutului Național al Patrimoniului şi a funcțiilor deținute în cadrul în Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice şi a Secțiunii Tehnice de Arhitectură și Inginerie vor trebi să fie verificate şi analiate atent de către organele de stat cu atribuții în materie.

Demersurile galopante şi scurtcircuitarea traseelor instituționale făcute de Ștefan Bâlici în vederea înscrierii de urgența a dosarului Roşiei Montane în UNESCO, coroborate cu conflictul de interese în care acesta se afla datorită funcţiilor pe care le ocupa trag un puternic semnal de alarmă în privinţa conflictului de interese, a abuzului în serviciu şi a altor fapte care pun în pericol siguranţa naţională.

Motivele pentru care Ștefan Bâlici, se află în conflict de interese în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu sunt: Demersurile de listare a Roșiei Montane în UNESCO au fost făcute de către Ștefan Balici încă din anul 2009, cu sprijinul ONG-urilor din Rețeaua Soros

Ștefan Bâlici avea pregătit dosarul de listare a Roșiei Montane în UNESCO cu mult timp înaintea numirii sale în funcția de director INP, iar după numirea s-a în această poziție a adus în INP dosarul de listare prezentându-l că “Prioritatea Zero” a instituției

INP-ul este singura instituție abilitată să decidă asupra listării unui monument în UNESCO și face demersurile necesare în acest sens, iar Ștefan Bâlici din poziția sa de director INP a trasat dispoziții clare şi a făcut demersuri instituționale în vederea înscrierii de urgenţă a Roşiei Montane în UNESCO, cu toate ca dosarele de înscriere a altor monumente prioritare care au fost propuse de Statul Român pentru includere pe lista indicativa UNESCO au fost neglijate de mai mulţi ani (Centrul Istoric al Oraşului Sibiu/Ansamblul Brâncuşi din Tg-Jiu/Biserica Trei Ierarhi din Iași etc.), fiind total neglijate de către INP. Ștefan Bâlici este membru și în consiliul director al Asociaţiei Comitetului Naţional Roman ICOMOS care este afiliat la ICOMOS internaţional, organismul care analizează dosarele de listare la UNESCO Paris, făcând recomandări în acest sens, iar influenta să în viitoarea analiza a dosarul de listare a Roșiei Montane în UNESCO pune sub semnul întrebării obiectivitatea cu care se va analiza acest dosar.

Având în vedere legăturile lui Ștefan Bâlici cu grupurile de interese și ONG-uri afiliate rețelei Soros, există riscul că deciziile luate în cadrul unor instituții publice relevante cu activitate în domeniul patrimoniului public să fie influențate de către grupuri de interese, motiv pentru care, menținerea în funcţie a lui Ștefan Balici la conducerea Institutului Național al Patrimoniului și în cadrul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice provoacă vulnerabilităţi activităţii instituționale. Există suspiciunea deturnării fondurilor publice către societăți proprii sau grupuri de interese la care Ștefan Bâlici este afiliat, acest lucru fiind valabil și în privința asociatului său Virgil Apostol.

Activitățile lui Ștefan Bâlici pot contribui la crearea unor avantaje competiţionale ale unor actori economici din afara României în detrimentul interesului economic al Statului Român.

 

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top