Când se DECIDE soarta Roșiei Montane ?

0

MCIN, despre dosarul Roşia Montană: Comitetul Patrimoniului Mondial va transmite luna viitoare o decizie

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a transmis, în urma unei solicitări News.ro, că Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului Roşia Montană depus la UNESCO până la soluţionarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington, în vederea protejării patrimoniului naţional şi a intereselor financiare ale statului român. O decizie va fi luată de Comitetul Patrimoniului Mondial şi transmisă, în luna iulie, ţării noastre.

Reprezentanţii MCIN au explicat pentru News.ro că Guvernul a solicitat preşedintelui Iohannis convocarea „în regim de urgenţă” a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi includerea acestei teme pe ordinea de zi.

„Având în vedere necesitatea adoptării unei decizii responsabile şi urgente cu privire la includerea Roşiei Montane în lista patrimoniului Mondial, Guvernul României a transmis către preşedintele Klaus Iohannis solicitarea de convocare în regim de urgenţă a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi includerea acestei teme pe ordinea de zi”.

În 2017, a fost înfiinţat Comitetul Interministerial pentru facilitatrea pregătirii apărării statutului român în dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 – Roşia Montană, la Ministerul Finanţelor Publice, autoritatea care gestionează litigiile statului român.

Pe 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington pe litigiul în cauză.

„Astfel, ţinând cont şi de aspectele patrimoniale sensibile în cauza ICSID (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii, dosarul ARB/15/31), unde România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari, Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluţionarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington, în vederea protejării patrimoniului naţional şi a intereselor financiare ale statului român”.

Includerea Peisajului cultural minier de la Roşia Montană în lista patrimoniului mondial se află pe ordinea de zi a şedinţei Comitetului Patrimoniului Mondial, în perioada 24 iunie – 4 iulie, urmând ca o decizie să fie transmisă ulterior ţării noastre, a mai precizat ministerul.

Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017, la UNESCO, dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. În aceeaşi lună, Fondul Mondial al Monumentelor a publicat un articol despre situl istoric din zona localităţii, menţionând că depunerea dosarului pentru includerea pe lista UNESCO reprezintă un pas în direcţia protejării.

La începutul lunii mai, ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), corpul experţilor din cadrul UNESCO, a recomandat înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial.

Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top