Ziua Eroilor sărbătorită în Municipiul Alba Iulia. Ceremonial religios, alocuțiuni, depuneri de coroane de flori

0

Eroii neamului românesc au fost omagiați, joi, în cadrul manifestărilor organizate de autoritățile locale din Alba.

În Municipiul Alba Iulia, manifestările au avut loc în Cimitirul Eroilor din localitate.

Ziua Eroilor este celebrată de Ziua Înălţării Domnului, sărbătoarea creştină care marchează Înălţarea la cer a Domnului Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere.

Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României, urmat de o slujbă de pomenire a eroilor neamului, care s – au jerfit pentru neam, credință și apărarea țării.

Cei prezenți au susținut alocuțiuni despre semnificația momentului, fiind păstrat apoi un moment de reculegere în amintirea eroilor neamului.

Au fost depuse coroane și jerbe de flori, de către autoritățiile locale și județene, la Monumentul Eroilor.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare constituită din militari ai Batalionului 136 Geniu, Apulum” din Alba Iulia şi elevi ai Colegiului Naţional Militar, Mihai Viteazul”.

La ceremonie au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi judeţene, ai Garnizoanei Alba Iulia, cadre militare active, în rezervă și retragere, preoți, reprezentanți ai asociaţiilor veteranilor de război, militari din cadrul Batalionului 136 Geniu, Apulum” şi elevi ai Colegiului Naţional Militar, Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Joi seară, a avut loc în municipiul Alba Iulia, un proiect intitulat „Un erou, o candelă aprinsă”, dedicat Zilei Eroilor Neamului, derulat de către Garnizoana Alba Iulia, prin Cercul Militar Alba Iulia, Filiala „GEMINA Alba” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Alexandru Ioan Cuza” și Primăria Municipiului Alba Iulia.

În 2021, se împlinesc 75 de ani de la înființarea Cimitirului de onoare al eroilor din Alba Iulia, iar pentru marcarea acestui eveniment a fost organizată o procesiune pe traseul Catedrala Încoronării – Bulevardul Încoronării – Cimitirul Eroilor, la care a participat Fanfara județului Alba, un sobor de preoți, oficialități, militari din cadrul Batalionului 136 Geniu Alba Iulia, elevi militari, elevi seminariști, foste cadre militare și civili.

La cimitir s-a oficiat slujba parastasului de pomenire a eroilor înhumați aici, iar momentul a fost urmat de citirea nominală a eroilor români.

Concomitent, elevii militari și seminariști, alături de cei care au dorit, au aprins candele la mormintele eroilor.

Militarii, poziționați pe partea laterală a Cimitirului, au aprins torțele în același timp. A urmat un moment de reculegere și alocuțiuni.

La eveniment au participat Corul de copii al Parohiei Ortodoxe Platoul Romanilor, din Alba Iulia, condus de doamna profesor Sorina Matei și interpretul Tudor Furdui Iancu, care au interpretat cântece patriotice, creând o emoție deosebită.
La eveniment au participat primari din șapte localități din județul Alba, însoțiți de rude ale câtorva eroi înhumați aici.

Manifestarea reprezintă o reconstituire a procesiunii desfășurate în 1946, de Ziua Eroilor, când Oficiul Național al Cultului Eroilor „Regina Maria” a predat, atunci, Primăriei Alba Iulia, spre administrare, Cimitirul Eroilor din oraș. Această procesiune, organizată în cinstea și onoarea eroilor înhumați aici, se dorește să fie o tradiție de acum încolo și care să se desfășoare, an de an, în ajunul Zilei Eroilor.

Sursa – foto: Cercul Militar Județean Alba Iulia/ Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top