Stop răspândirii ambroziei în Alba. Mesajul Primăriei Alba Iulia

0

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia atrag atenția proprietarilor de terenuri de pe raza orașului că au obligaţia de a desfăşura lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei.

De asemenea, autorităţile publice, instituţiile publice şi private, operatorii economici, asociaţiile guvernamentale, alte persoane juridice şi fizice au obligația de a îndepărta de pe terenurile pe care le dețin buruienile care cresc pe lângă borduri sau garduri, iar asociaţiile de proprietari/locatari trebuie să întreţină în mod corespunzător împrejurimile imobilelor și să asigure permanent întreţinerea spaţiilor verzi din jurul imobilelor până la aleile şi căile de acces. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.

Nerespectarea prevederilor legii sus menţionate, se sancţionează pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu amendă contravenţională de la 750 lei la 5000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 5000 lei la 20000 lei în cazul persoanelor juridice.

“Primăria municipiului Alba Iulia reamintește cetățenilor obligativitatea prevenirii și combaterii infestării cu Ambrosia artemisiifolia – plantă alergenă, respectiv distrugerii (prin cosire, smulgere sau erbicidare) a acestei buruieni. Ambrozia este cunoscută̆ sub denumirea populară̆ de iarbă de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei.

Buruiana ambrozia produce mari cantități de polen (alergen extrem de puternic) începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. Sensibilizarea alergică̆ la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

În conformitate cu prevederile art. 1 alineatelor (1) – (3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă̆, lacurilor, sistemelor de irigațîi și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca după̆ distrugerea buruienii să̆ informeze în scris autoritățile administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificărâi aplicărâi lucrărilor de combatere”.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top