Sâmbătă: Clișeele fotografice realizate de Samoilă Mârza la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, prezentate online la Sala Unirii Din Alba Iulia

0

Sala Unirii din Alba Iulia va găzdui sâmbătă, 21 noiembrie, cu începere de la ora 17.00, vernisajul exponatului „cele cinci clișee fotografice de sticlă, pe care Samoilă Mârza a surprins atmosfera de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918”.

Acesta este prezentat în cadrul activităților, desfășurate sub genericul „exponat al Memoriei Unirii”, dedicate Zilei Naționale a României.

„Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, începând cu ora 17:00, la Sala Unirii din Alba Iulia, în cadrul programului dedicat Zilei Naționale a României, va fi vernisat un nou exponat al Memoriei Unirii. Este vorba despre cele cinci clișee fotografice de sticlă, pe care Samoilă Mârza a surprins atmosfera de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. În ele apar trei imagini cu mulțimea prezentă pe Platoul Romanilor, dar și două instantanee cu tribunele improvizate, de unde s-au ținut diferite discursuri cu această ocazie.

Clișeele au fost achiziționate în anul 1967 de Muzeul Național al Unirii, chiar de la Samoilă Mârza.

Prezentarea lor va fi realizată tot sub forma unei lecții vii de istorie, care va susținută de istoricul Liviu Zgârciu, care îl va interpreta pe episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, cel care apare într-una dintre fotografii citind Rezoluția Unirii.

Vernisajul va putea fi vizionat pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top