Premierul desemnat Dacian Cioloș, a depus luni, lista cu miniștrii viitorului guvern, și programul de guvernare

0

Premierul desemnat de președintele României, Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, a depus luni în Parlament, lista cu miniştrii propuşi pentru noul guvern, și programul de guvernare.

Conform prevederilor regulamentare, Birourile permanente urmează să se întrunească pentru a stabili data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi a listei guvernului.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.

Programul de guvernare al USR reia principalele promisiuni din campania electorală: alegerea primarilor în două tururi şi desfiinţarea pensiilor speciale. USR vrea şi ca fondurile publice pentru culte să fie alocate după proceduri identice celor utilizate în acordarea de fonduri europene şi susţine audit pentru PNDL 1, PNDL 2, investiţiile realizate în ultimii nouă ani prin Compania Naţională de Investiţii şi cheltuirea fondurilor ANL în perioada 2013-2021.

”Sperăm că, în ultimul ceas, partidele parlamentare vor da dovadă de responsabilitate şi nu vor mai prelungi criza politică”, a declarat premierul desemnat..

Cioloş a afirmat că este nevoie de oameni care să îşi asume măsurile dificile care urmează.

“Avem nevoie în cazul în care acest Guvern trece, de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice şi care să îşi asume măsurile dificile care urmează. Noi suntem pregătiţi să ne asumăm aceste măsuri dificile pentru că, din păcate, suntem într-un moment în care nu ne mai permitem să mai pierdem nicio secundă, avem nevoie de un executiv capabil să îşi asume în fiecare minut deciziile necesare şi să poată să acţioneze imediat”, a explicat premierul desemnat.

Liderul USR a mai precizat că poate programul de guvernare pare unul dur, dar că în situaţii excepţionale este nevoie de măsuri excepţionale.

“Programul de guvernare pe care l-am propus poate să pară dur, dar e necesar, pentru că în situaţii excepţionale e nevoie şi de măsuri excepţionale. Ne vom concentra pe priorităţile evidente în momentul de faţă, avem nevoie de soluţii şi de măsuri imediat pentru criza sanitară, deja e prea târziu şi vedem că mor zilnic oameni, mor zilnic sute de oameni şi trebuie în acelaşi timp să ne pregătim pentru criza energetică ce poate să lovească puternic oamenii în această iarnă. În rest, avem obiectivul de a lansa imediat PNRR, atât pentru a avea acces la fonduri, cât şi pentru a pune în practică măsurile de reforme care sunt prevăzute acolo şi de care statul român are nevoie”, a declarat Cioloş.

El a mai transmis că doreşte să fie organizate audierile miniştrilor cât mai repede, iar votul să fie cât mai repede, chiar în această săptămână.
Preşedintele USR a precizat că au mai fost momente când a trecut un proiect în Parlament fără să existe un acord prealabil între partide.
“Voturile se numără în Parlament. S-au mai întâmplat momente în care chiar dacă nu a existat un acord prealabil, în Parlament să existe un vot favorabil pentru un proiect sau altul şi lucrul acesta se poate întâmpla şi acum”, a transmis Dacian Cioloş.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top