Paște fără restricții. Credincioșii din Cugir, au mers în număr mare la biserică la Denia Prohodului

0

După doi ani de pandemie, românii se vor bucura de primul Paşte fără restricţii.

Acest lucru s-a vazut cel mai bine în această seară la Cugir, unde sute de credincioși au participat la Catedrala din localitate, la slujba dedicată Deniei Prohodului Domnului.

Încă de la ora 18.00, credincioșii s –au adunat cu mic cu mare la slujba de înmormântare a Mântuitorului Hristos. Aici aceștia au aprins lumânări și au cântat, alături de preoți, Prohodul Domnului.

La finalul slujbei, preoții împreună cu credincioșii prezenți la slujbă, cu lumânări în mână au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf (o bucată de pânză zugrăvită cu scena punerii în mormânt a Mântuitorului), și au înconjurat de trei ori lăcașul de cult.

Această procesiune simbolizează cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la locul unde a fost răstignit la mormânt.

Ultima oprire se face în fața ușii bisericii, unde soborul de preoți a oficiat o scurtă slujbă.

Apoi preotul trece primul pe sub Sfântul Epitaf, urmat apoi de fiecare credincios care sărută Sfânta Evanghelia, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf.

Trecerea pe sub Sfântul Epitaf simbolizează trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului, pentru a învia împreună cu El.

După terminarea procesiunii, Sfântul Epitaf este dus în Altarul Bisericii, fiind așezat pe Sfânta Masă din Altar. Aici va rămâne în toată perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, când este aşezat la locul său în biserică.

 Vinerea Mare este zi de mare doliu pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii. Zi aliturgică (nu se slujește Sfânta Liturghie), pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii și al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeași zi.

Prohodul Domnului este o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie frumoasă, cântată și de credincioși, pe care se cântă textele rânduite de Sfânta Biserică, texte numite Prohodul Domnului, ce se încadrează la slujba Utreniei din Sâmbăta Mare, din Sâmbăta Sfintelor Pătimiri și care se oficiază, de fapt, vineri seara.

Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a murit pe cruce după firea omenească, iar Prohodul Domnului este un fel de slujbă de înmormântare, în care se pomenește importanța morții Mântuitorului, care s-a făcut pentru oameni și pentru mântuirea lor. Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În țara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top