Jandarmii vor putea să constate comiterea unei fapte penale şi să înştiinţeze procurorii

0

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, un proiect care modifică mai multe legi stabilind competenţe mai mari pentru jandarmi, în sensul că aceştia vor putea să constate că s-a comis o faptă penală şi să înştiinţeze autoritatea competentă, adică procurorul.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, a Legii nr. 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Judiciare, Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi a OUG nr.20/2009 prevedea iniţial ca jandarmii să aibă atribuţii de organe de urmărire penală, dar aceasta a fost schimbată de Comisia juridică.

“S-a venit cu o idee total deplasată, să facă din toţi jandarmii organe de urmărire penală, ceea ce nu este corect. Avem o instituţie, Poliţia judiciară, care este compusă din poliţişti care se scot din efectivele Poliţiei şi au această activitate de urmărire penală. Or, s-a dorit a se modifica legea Poliţiei judiciare şi să facă din tot jandarmul organ de urmărire penală pe domeniul unde el are activitate, dacă este paznic undeva, el urmăreşte penal acolo ceva”, a explicat deputatul UDMR, Marton Arpad, membru al comisiei.

Legea prevede că orice poliţist care nu face parte din Poliţia judiciară are dreptul şi obligaţia să constate orice faptă penală la care el este prezent.

“Propunerea mea s-a referit să nu facem din toţi jandarmii organe de urmărire penală, ci să includem în acest articol şi să le spunem că orice poliţist şi jandarm, dacă este prezent, constată că s-a comis o faptă penală şi înştiinţează autoritatea competentă, adică procurorul şi pe urmă Poliţia judiciară îşi intră în atribuţii. Am dat doar acea competenţă jandarmilor care nu exista şi de care era nevoie”, a menţionat Marton Arpad, precizând că această propunere a fost aprobată de comisie.

Astfel, dacă la un miting se constată că o persoană a făcut anumite fapte penale, jandarmii imediat înştiinţează procuratura, a adăugat deputatul UDMR.

Comisia juridică şi cea pentru apărare trebuie să întocmească un raport comun pe acest proiect de lege. Raportul urmează să intre în dezbaterea plenului.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top