Întâlniri de partid pe banii albaiulienilor. Deși nu mai e primar, Mircea Hava, folosește în scop personal limuzina de lux a Primăriei.

0

Mircea Hava, actual europarlamentar și fost primar al municipiului Alba Iulia, a fost văzut acum 2 zile cu limuzina Primăriei de 70.000 euro la întâlnirea de partid a PNL de la Vila Lac din București. Fiind europarlamentar, acesta nu mai are dreptul să utilizeze mașina Primăriei, cu atât mai puțin în interes de partid.

Mircea Hava nu se dezice de vechile apucături de a utiliza limuzina de 70.000 euro în scop personal, achiziționarea și utilizarea acesteia pe timpul cât era primar costându-l un dosar penal aflat în lucru la  parchet.

În concret, în 2014, Serviciul de Poliție locală a Municipiului Alba Iulia a  achiziționat un autovehicul de utilizare specială dotat cu girofar, flash-uri sirenă și stație de comunicații, ulterior achiziționării schimbându-i-se destinația. Mașina Volkswagen Touareg a fost achiziționată de la firma PRIMATO SRL deținută de soțul unei angajate a direcției  de achiziții din cadrul Primăriei. Ulterior achiziționării, mașina a fost transferată de la Poliția locală la Biroul deservire generală din cadrul aparatului de specialitate al primarului și pusă la dispoziția și folosința exclusivă a lui Mircea Hava. Pe mașină nu s-au montat niciodată rampe luminoase și sonore și nici elementele specifice unei mașini a Poliției locale.

Recent, Primăria Alba Iulia a pierdut procesul în instanţa de contencios administrativ prin care a contestat concluziile unui raport al Camerei de Conturi din anul 2018, referitor la modul în care au fost cheltuite fondurile publice cu mașina. Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit faptul că Primăria Alba Iulia nu a putut justifica cu documente consumul a circa 380 de litri de carburant folosit pentru  deplasările în scop personal efectuate de autoturismul de serviciu al fostului primar Mircea Hava.

Astfel pentru autoturismul menţionat, în anul 2017, s-a achiziţionat cantitatea de 5.464,14 litri combustibil în sumă de 30.526,09 lei, din care, cantitatea de 2.245,53 litri în sumă de 11.000 lei, a fost achiziţionată cu bonuri valorice de carburant, iar cantitatea de 3.218,53 litri în sumă de 19.523,09 lei a fost achiziţionată pe baza de bonuri fiscale decontate prin casieria unităţii şi înregistrare în contabilitate, aşa cum rezultă din procesul-verbal de constatare. De asemenea, din valoarea totală de 19.526,09 lei au fost efectuate cheltuieli în cuantum de 1.507,87 lei cu vignete şi taxe de drum, rezultând astfel că în anul 2017 a fost cheltuită suma de 18.018,22 lei cu consumul de carburant ce a fost achiziţionat de bază de bonuri fiscale.  Printre destinațiile lui Mircea Hava cu mașina se numără țări precum Austria, Germania, Croația sau Italia.

La data de 27.02.2018, Ministerul Afacerilor Interne informează[2] că, pentru achiziționarea frauduloasă, schimbarea destinației și folosința în scop personal a autoturismului Volkswagen Touareg cu nr AB 10 WPA, s-a deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, iar Direcția Generală Anticorupție din cadrul MAI a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la săvârșirea infracțiunilor de deturnare de fonduri, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, luare și dare de mită și constituirea unui grup infracțional organizat.

Fostul primar Mircea Hava pare să sfideze în continuare legea și pe procurori și să utilizeze în scop privat limuzina de 70.000 euro, producând bugetului local prejudicii de milioane de lei.

Având în vedere tergiversarea dosarului de către parchet, acesta speră la o prescripție a răspunderii penale, însă prejudiciul civil produs bugetului local rămâne.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top