Iată tot ce NU știai despre achiziționarea pieselor auto noi!

0

Fie datorită obiceiurilor de condus, accidentelor sau pur și simplu înaintarea în vârstă a mașinii, toate aceste cauze își spun într-un fel sau altul cuvântul asupra nevoilor de întreținere a automobilului tău. În acest caz, majoritatea persoanelor preferă acele autovehiculele bune, trainice dar care dovedesc testul timpului și de aceea au o valoare mult mai mare față de modelele noi care nu inspiră nimic familiar.

Tocmai de aceea, un exemplu aici ar fi nevoia de piese auto pentru mașina Opel Astra G, care este una dintre cele mai deținute modele de autoturism din România chiar și la ora actuală, în ciuda faptului că este fabricată în intervalul de ani 1998-2004. Astfel, în majoritatea cazurilor care se finalizează cu o vizită la mecanic sau la un service vei fi întâmpinat cu clasica întrebare „vrei piese noi sau second?”

Piesele originale sau aftermarket?

În cadrul pieței de piese auto, există denumirea de piese OEM (Original Equipment Manufactor), acestea sunt piesele fabricate chiar de către compania care a produs autoturismul, cum de exemplu, pentru Opel, însăși aceiași companie vor produce piesele originale pentru autoturismele lor.

De cealaltă parte există alte companii care au obținut licență pentru a putea produce componente auto pentru diferitele modele de pe piață. Ceea ce este relevant aici pentru ambele categorii este faptul că din ambele părți provin piese care sunt încadrate ca fiind noi.

Dacă pentru piesele de tip OEM lucrurile sunt clare: calitatea și siguranța vin cu cu un preț mai mare, în privința celor aftermarket, lucrurile se schimbă puțin, iar acest lucru este un prilej numai bun de atras atenția asupra sa. Astfel, iată pe scurt câteva aspecte ale acestei categorii de produse despre care cu siguranță nu ți-a povestit nimeni:

  • Piesele sunt de aceiași calitate, dacă nu chiar mai bune decât cele originale
  • Descentralizarea pieței înseamnă prețuri mai diversificate și implicit mai mici, acest lucru este benefic de asemenea și pentru consumabile precum baterii auto sau părți ale kit-ului de distribuție
  • Varietate mare de modele, mărimi și nișe de folosire mult mai accesibile
  • Potențialul risc de nepotrivire și durabilitate scăzută trebuie de asemenea luat în considerare, aceștia fiind parte din factorii care justifică prețul

Unde merită să faci un compromis?

Dincolo de diferențele, poate neglijabile, dintre piesele de tip aftermarket și OEM, există variata ideală economisirii, astfel încât un buget mic poate acoperii rapid probleme mari. Este clar că deja toată lumea știe faptul că piesele second-hand nu sunt indicate dacă ții la siguranța ta și a mașinii tale. Dar dacă este să privești acest fapt rațional și obiectiv, atunci devine demn de recunoscut faptul că există în cele din urmă părți ale unei mașini care nu necesită neapărat să fie perfect noi.

Majoritatea service-urilor autorizate vor contraindica repararea mașinii tale cu componente de mâna a doua. Totuși sunt cazuri precum atunci când un far nu funcționează sau elemente minore s-au stricat și care pot beneficia de costurile cu mult reduse fără a renunța la calitate. Dar, de cele mai multe ori, dacă acele piese second-hand sunt într-adevăr excelente, există șanse foarte mari să nu existe vreo diferență foarte sesizabilă de preț față de cele noi.

Tocmai de aceea iată câteva piese care ai face bine să le eviți în varianta lor de mâna a doua:

  • Plăcuțe/discuri de ambreiaj și frâne, există un motiv foarte bine întemeiat pentru care acestea sunt schimbate obligatoriu după un anumit număr de kilometrii, de sigur acesta variază foarte mult, în funcție de de șofer și mașină
  • Suspensiile, este destul de clar de ce nu pot exista suspensii deja folosite pe o altă mașină
  • Consumabile și filtre, care ar fi rostul să plătești pentru ceva ce nu îți aduce nici un plus de valoare?

În concluzie, dacă ai nevoie de piese de calitate și îți cunoști bine nevoile, poți liniștit să apelezi la beneficii pe care piața de aftermarket le pune la dispoziție, deoarece varietatea de posibilități poate fii triată cu ușurință de către un cunoscător. Totuși dacă te afli de partea cealaltă, adică ești începător, sau nu te pricepi foarte bine la aspectele tehnice ale unei mașini, ai face bine să nu te lași sedus de prețurile mici pe care articolele de mâna a doua le dispun. Cu toate că pare contraindicat după mulți veterani ai șoferitului, piesele auto noi și originale vor fi mereu varianta sigură și de încredere.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top