Fost coleg al lui Lazăr în comisia de la Aiud: Nu Lazăr stabilea, venea telefonul de la partid, de ce nu spune nimic?

0

Fostul procuror Marius Coldea, membru în comisia de liberări condiționate a penitenciarului Aiud alături de Augustin Lazăr, a declarat miercuri, la Antena 3, că deciziile în privința deținuților politici era luată la partid și comunicată comandatului închisorii, scrie stiripesurse.

Ce spune Marius Coldea:

  • Comisia era compusa n procuror, comandant, loctiitor pentru paza, educator, seful organizarii muncii, seful biroului evidenta detinuti
  • Care era procedura? Era un subofiter la biroul evidenta detinuti caruia asta era atributia de serviciu, intocmea procesele verbale de comisie. Popescu Ion, incarcerat la … a facut 10 ani e pasibil de discutie in comisie, a castigat 100 de zile prin munca…se facea procesul verbal, il dadea sefului biroului evidenta care era angajat civil si nu securist cum spune Munteanu. Procurorul sedea acolo. Merita? Merita. Punct. Admis. Semnam toti procesul verbal.
  • Cine spunea cat merita? Procurorul, comandantul. El avea totusi dreptul la opinie separata, si Lazar. Nu il apar pe Lazar. De ce? Nu el stabilea, el putea sa faca o propunere. Toate astea se puneau pe procesul verbal. Muntean, cu tot regretul, dar vorbeste prapastii, nu era necesara prezentarea detinutilor in fata comisiei, pe bune.
  • Decizia se lua la partid? Nu era o decizie a comisiei de cele mai multe ori in cazul detinutilor politici? Da. Haideti sa vi-o spun pe-aia dreapta. Nu a facut nici comandantul de capul lui, ca primea telefon de la judeteana de partid. Si instantele stiau lucrul asta, doar nici aia nu operau de capul lor. Fiecare comitet judetean avea un secretar adjunct cu probleme speciale care se ocupa de securitate, militie, armata si justitie. El spunea direct instantei (cine ramane si cine pleaca – n.red.).
  • Lazar a spus ca astea erau vremurile, se respectau legile / Era orientarea (de la partid – n.red.). De ce nu spune nimic?
Distribuie

Lasă un comentariu

Top