Donați sânge ca să salvați vieți: Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia vă așteaptă să donați sânge și sâmbătă

0

În această perioadă, în județul Alba, solicitările de sânge din partea spitalelor sunt crescute, dar, ca în toată țara, asigurarea stocurilor pentru anumite grupe reprezintă o problemă, din cauza numărului scăzut de donatori.

Astfel, cei care toți cei care pot și vor să doneze sânge și plasmă, sunt așteptați la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba, sâmbătă, 31 octombrie, între orele 8.00 – 12.00.

Potrivit reprezentanților Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia, pe lista de așteptare pentru sânge, se află două cazuri grave, care din păcate nu necesită întârziere: gravidă 20 ani -stare gravă; tânără 38 ani cu leucemie acută.

Cei care vor să ajute și doresc să doneze sânge, sau plasmă, pentru foștii pacienți infectați cu COVID – 19, și care au reușit să se vindece, au nevoie de următoarele documente.

Pentru donatorii de sânge:

– Persoane sănătoase (fără afecțiuni acute sau cronice) care nu fac tratament medicamentos

– Grupa de vârstă 18-60 ani;

– Fară intervenții chirurgicale, tatuaje, pearcing, acupunctura -în ultimele 6 luni;

– Greutate minimă femei-57kg, bărbați-60kg.

Pentru donatorii de plasmă – foști pacienți infectați cu COVID – 19, care au reușit să se vindece:

 1. Bilet de externare/Scrisoare medicală cu diagnosticul COVID-19 (confirmat prin RT-PCR); Se poate dona la minim 14 zile de la confirmarea vindecării (RT-PCR-Negativ)

2. Bilet de externare/Scrisoare medicală cu diagnosticul COVID-19 (confirmat prin RT-PCR), cu menționarea perioadei de izolare ulterioară externării: Se poate dona la minim 14 zile de la încetarea perioadei de izolare.

3. Test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS Cov-2 și un document eliberat de DSP, care atestă încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat; Se poate dona la minim 14 zile de la încetarea perioadei de izolare.

4. Test RT-PCR pozitiv, pentru infecția cu SARS -Cov-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile, în condiţiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența DSP; S e poate dona la minim 28 zile de la efectuarea testului.

5. Rezultat pozitiv la o testare serologică (cantitativă) de anticorpi anti-SARS CoV-2 Ig G efectuată voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT_PCR pozitiv. Se poate dona la minim 14 zile de la efectuarea testului.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top