DOCUMENTE – Reacții după publicarea Teleormanleaks: Rise Project a primit o somație de la ANSPCP. Jurnaliștii spun au fost amenințați ”cu penalități de 20 de milioane de euro

0

Rise Project a publicat, la începutul săptămânii, mai multe documente importante, pe care DNA nu le-a găsit la percheziţiile de la Tel Drum. Este vorba despre conținutul unei ”valiz”, despre care jurnaliștii spun că a conţinut un hard negru cu 63 GB de conţinut din computerul unui om important de la Tel Drum, mii de facturi, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, sau documente ale unor interpuşi. Totodată, sunt salvate 54.710 mailuri + ataşamentele de pe adresa de serviciu, o tabletă din 2010 care i-a aparţinut directorului general Tel Drum, Petre Pitiş, şi peste 1000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă şi momente de familie.

La doar 4 zile de la publicarea documentelor, publicația spune că o instituție a statului, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, a trimis o notificare prin care cere ”divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks și informații despre toate datele pe care le deținem.”. Jurnaliștii spun au fost amenințați ”cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice.”.

Astăzi, prin această notificare, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) ne solcită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks și informații despre toate datele pe care le deținem.

ANSPCD mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice.

Instituția este condusă de Ancuța Oprea, numită de Senat și urmărită penal la DNA pentru abuz în servicu comis într-o funcție anterioară. Mai precis, Oprea este acuzată că ar fi supraevaluat proprietăți când era șefa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), într-un dosar celebru.

Preșdinta Ancuța Opre, om cu vechime în PSD, a fost colegă la ANRP cu George Bălăiți, cel care semnează solicitarea către RISE. Bălăiți a lucrat înainte la serviciul de comunicare al PSD și e acum șef serviciu control operatori în cadrul ANSPCP.

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top