Dezvoltarea durabilă a agriculturii autohtone, pe ordinea de zi a Cooperativei Agricole Horticola Alba

0

caha4Tot mai mulţi agricultori din judeţul Alba şi-au dat seama în ultimii ani că singuri nu pot face faţă pe o piaţă cu o ofertă extrem de mare şi inundată de produse din străinătate la preţuri foarte mici. Astfel fermierii au început să se organizeze în cooperative, entităţi care să le reprezinte interesele, să îi ajute să îşi vândă marfa şi să îşi maximizeze profitul.

Tudor Man este preşedintele Consiliului de Administraţie al Cooperativei Agricole Horticola Alba, una dintre organizaţiile care reuneşte agricultorii din judeţ şi care în acest an şi-a promovat membrii la Târgul Apulum Agraria.

 

caha1„Cooperativa a fost înfiinţată în anul 2011 şi numără circa 100 de membri înscrişi. Avem în rândurile noastre crescători de animale, producători de legume, de fructe de pădure, de arbuşti fructiferi sau de miere de albine. Vrem să dezvoltăm această idee şi sperăm ca în câţiva ani buni să ajungem şi noi ca şi cooperativă să fim ceea ce sunt cooperativele în Europa, respectiv o forţă în agricultură, o forţă de reprezentare a producătorului. Este un principiu viabil: producătorul trebuie să se gândească să producă eficient şi cât mai bine, iar rolul cooperativei pentru membrul cooperator este acela de a-i desface marfa într-un mod cât mai agreabil şi mai profitabil”, spune Tudor Man.

 

Potrivit acestuia cooperativa are membri din întreg judeţul, numărând de la producători care cultivă câteva hectare până la societăţi care cultivă peste 200 de hectare.

Tudor Man afirmă că, pentru producătorii din Alba, 2014 a fost un an agricol destul de bun, însă probleme au avut apicultorii care au o producţie mică din cauza ploilor din prima parte a anului.

 

Anul 2015 a început cu o Adunare Generală a Cooperativei care a avut loc la Hotel Parc în data de 7 martie 2015, de asemenea a fost prezentă şi la Târgul Grădinarului desfăşurat la Alba Mall în perioada 20-22 martie.

 

Misiunea noastră este aceea de a valorifica potențialul agricol al spațiului romanesc, și în special al celui din centrul şi sudul Transilvaniei, prin asocierea micilor producători locali și colaborarea cu actorii relevanți ai pieței financiare și de a promova produsele locale.

Viziunea noastră implică dezvoltarea durabilă a agriculturii autohtone a judeţului Alba, dar nu numai, prin promovarea spiritului antreprenorial în randul producătorilor locali şi adaptarea producţiei din punct de vedere calitativ şi cantitativ la cerinţele consumatorilor.

Motto:  „Cooperarea este convingerea profundă că nimeni nu poate reuşi dacă nu reuşesc toţi!”

Web: www.caha.rocaha2caha3caha5caha6caha7

Distribuie

Lasă un comentariu

Top