Cum își vând liberalii țara – Ministrul Gheorghiu: Avem toate motivele să fim optimişti că Roşia Montană va fi inclusă în patrimoniul UNESCO în vară

0

Ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a declarat joi optimist cu privire la includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO în această vară, notează Agerpres.

“Ne-am încadrat în termenul necesar pentru ca situaţia patrimoniului de la Roşia Montană să poată fi discutată în şedinţa din această vară care va fi în China. (…) Domnul Cioroianu (n.r. – ambasadorul României la UNESCO) este în strânsă legătură cu cei de la UNESCO. Semnalele sunt pozitive legat de politica Guvernului de a avea deschidere spre o monitorizare a acelor de la ICOMOS şi UNESCO legat de ceea ce se întâmplă la Roşia Montană şi avem toate motivele să fim optimişti că includerea în patrimoniul UNESCO se va întâmpla în această vară”, a spus ministrul, într-o conferinţă la Guvern.

În luna ianuarie a anului curent, Guvernul a reluat procedura de înscriere a sitului Roşia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO.

Era necesară stoparea  procedurii de includere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO – un statut care ar asigura imunitate localităţii apusene în faţa unor proiecte miniere. Liberalii ori nu au înteles că România trebuie  să se  protejeze în litigiul cu Gabriel Resources, compania canadiană care ar fi trebuit să deschidă o exploatare auriferă la Roşia Montană. Compania a apelat la Curtea de Arbitraj de la Washington, cerând statului român să-i plătească despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru pierderile suferite în România, ori fac jocurile multinaționalelor care cer îngenunchierea acestei țări.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top