Comisarul-șef Traian Berbeceanu s-a retras din poliție. „Meseria de polițist a însemnat totul pentru mine, vreme de 25 de ani. (…) Cred că este cea mai tristă zi din viața mea”

0

Începând cu data de 1 aprilie, comisarul-șef Traian Berbeceanu s-a pensionat. Fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia a acordat cotidianului „Glasul Hunedoarei” un interviu în exclusivitate, în care explică ce l-a determinat să facă acest pas de a se retrage din poliție, dar în care dezvăluie și planurile sale de viitor.

Reporter: Domnule comisar-șef, în urmă cu ceva timp, ne spuneați că abia așteptați momentul în care o să vă întoarceți la echipa dumneavoastră, echipa BCCO Alba Iulia. S-a schimbat ceva, între timp?

Traian Berbeceanu: Așa este! Nimic nu aș fi putut să îmi doresc mai mult, decât să mă întorc la echipa mea, la locul meu de muncă, în funcția din care, în mod ilegal și brutal, am fost îndepărtat. Din păcate însă, soarta a avut alte planuri cu mine. În cei aproape 5 ani care au trecut de la arestarea mea nelegală, echipa mi-a fost aproape „dezintegrată”. Foarte mulți dintre colegii mei au ales să plece în alte structuri ale poliției, dezamăgiți de cele întâmplate.

Rep: Ați luat hotărârea să ieșiți la pensie. De ce?

T.B.: Pentru că, din păcate, între timp am împlinit vârsta de pensionare și am cumulat și „stagiul” de 25 de ani în meseria asta. Dar cel mai important este faptul că, anul acesta, în octombrie, s-ar fi împlinit cinci ani de la „execuția” mea, iar legea pensiilor militare îmi permite să aleg ca bază de calcul șase luni consecutive din ultimii cinci ani lucrați. Evident, a trebuit să aleg perioada aprilie-septembrie 2013, când ocupam funcția de șef al BCCO Alba Iulia. Dacă nu procedam în acest fel, m-aș fi pensionat în baza veniturilor mult diminuate pe care le aveam la acestă dată.

Rep: Cum a primit fosta echipă de la BCCO Alba, cum au primit apropiații decizia de a vă pensiona?

T.B.: Și unii și alții au rezonat cu alegerea mea, întelegând argumentele care au dus la luarea acestei decizii. Și echipa, și colegii, și familia apreciază, așa cum este firesc, că meritam un alt fel de „ieșire din scenă”. Din păcate însă, acest lucru nu a fost posibil și am convingerea că, de fapt, DIICOT-ul asta a urmărit prin tergiversarea nejustificată, peste 10 luni de zile, a motivării apelului declarat. O motivare care, în mod legal, trebuia făcută în 10 zile.

Rep: Nu simțiți nicio frustrare acum, când, de astăzi, nu mai sunteți polițist? Știu că iubeați această meserie și o făceați cu dăruire…

T.B.: Meseria de polițist a însemnat totul pentru mine, vreme de 25 de ani. Acesta este motivul pentru care ziua de astăzi nu aș putea să o consider una festivă. De fapt, cred că este cea mai tristă zi din viața mea. Sentimentul ăsta vine și din faptul că mă despart de meserie, altfel decât mi-aș fi dorit. Am ales însă, ca ziua pensionării să fie 1 aprilie, pentru că la acestă dată se celebrează „Ziua Structurilor de Combatere a Crimei Organizate”, din Poliția Română. Am fost unul dintre „pionierii” acestor structuri, mi-aș fi dat sufletul oricând pentru acestea. Și vreau să profit de cursul pe care l-a luat discuția cu Dvs, pentru a transmite colegilor din întreaga țara „La mulți ani!”.

Rep: Din octombrie 2013, viața dumneavoastră s-a schimbat, cu siguranță. Ați fost arestat, eliberat, judecat și achitat de o instanță. Judecata apelului a început. Ce așteptări aveți, la finalul procesului?

T.B.: Evident, viata mea nu doar că s-a schimbat, ci, pur și simplu, a fost dată peste cap, călcată în picioare, terfelită, întoarsă pe dos… Mereu am spus că am încredere în justiție, și adesea mi s-a reproșat că fac astfel de afirmații doar „din interes”. Nu este așa. Însă, făcând parte din sistemul judiciar mulți, foarte mulți ani, știam cum funcționează. Și știam că mereu adevărul iese la suprafață, indiferent de voința celor care l-au mistificat. Așadar, mereu am crezut cu tărie în capacitatea instanțelor de judecată, de a separa adevărul de minciună, de a discerne între bine și rău, de a face dreptate până la capăt. Am încredere deplină ca soluția definitivă pronunțată de Înalta Curte, va fi una temeinică și absolut legală. Continuarea interviului : http://glasul-hd.ro/comisarul-sef-traian-berbeceanu-s-a-retras-din-politie-meseria-de-politist-insemnat-totul-pentru-mine-vreme-de-25-de-ani-cred-ca-este-cea-mai-trista-zi-din-viata-mea/

Distribuie

Lasă un comentariu

Top